İçme suyumuz bitti şimdi ne olacak?
Reklam

İçme suyumuz bitti şimdi ne olacak?

Kurak geçen yıllar içme suyu temini olarak kullandığımız Kartalkaya Barajı’nı yüzde 7 seviyesine düşürdü. Nüfus artışına bağlı olarak Kahramanmaraş’ta içme suyu takviyesi Adıyaman Çetintepe Barajı’ndan karşılanacak.

24 Kasım 2017 - 10:15

Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürü Sadullah Seven, Kahramanmaraş basını ile tanışma yemeğinde bir araya geldi. Burada il genelinde yapılan ve yapımı planlanan projeler ile Barajların genel durumunu basın mensuplarına anlatan DSİ Müdürü Seven, içme suyu olarak kullandığımız Kartalkaya Barajı’nda su seviyesinin yüzde 7 oranına indiğini belirterek, artan tehlikeyi Adıyaman Çetintepe Barajı’ndan karşılayacaklarını söyledi.

 

ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPILIYOR

Kahramanmaraş DSİ bölge müdürlüğünün Kahramanmaraş ili birlikte 4 ile hizmet verdiğini söyleyen Seven, “İlimiz başta olmak üzere Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerine hizmet veriyor. Bu sayının içerisinde 4 il ve 33 ilçe bulunuyor. Ayrıca Suriye’de Fırat Kalkanı kapsamında içme suyu temini görevimiz bulunuyor. 29 Kasım 2017 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde 375 eserin toplu açılışı gerçekleştirilecek. Bu eserlerin toplam maliyeti 7. 7 milyar liradır. Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğüne ait 10 adet proje bulunmakla birlikte bu eserlerin toplam maliyeti 165 milyon TL’dir. Çok büyük ve çok önemli yatırımlar yapıyoruz.
Bizim faaliyetlerimizin basında yer alması harcadığımız emeğin karşılığıdır” dedi.


YENİ SULAMA ALANLARI

Türkiye’nin su cenneti olarak bilinen Kahramanmaraş’ın su potansiyeli hakkında bilgiler veren Seven, şöyle devam etti: “Kahramanmaraş’ın kuzey, güney, doğu ve batısında yatırımlarımı devam ediyor. 2016 yılı nüfusumuz 1 milyon 100 bindir. Yüz ölçümümüz 14 kilometrekare ve rakımımız 568’dir.  Kahramanmaraş’ın yer üstü su potansiyeli 4 milyar 815 milyon metreküp, yeraltı suyu ise 337 milyon metreküp olmak üzere toplamda 5 milyar 152 milyon suyumuz vardır. Ekonomik olarak sulanabilir alanımız 1 milyon 712 bin dekardır. 2016 yılı sonu itibariyle 538 bini işletmededir. Yatırım programımızda şu anda 634 bin dekar alanımızda inşaatlar devam etmektedir. 361 bin dekar alanımızın da projeleri devam etmekte, planlama aşamasında ise 176 bin dekar alanımız bulunmaktadır. Biz 2019 yılı sonunda inşaat halinde ki alanlarımızın da hizmete açık 160 mertebelerinde sulama alanını açmayı hedefliyoruz. 2023 sonu itibariyle de proje aşamasında ki sahaların inşaatlarını başlatmayı hedefliyoruz. Bunların yanı sıra içme ve kullanma sularında da temin merkezimin var. İl merkezinde şu anda tahsis edilen 26 milyon metreküp suyumuz var. Etüt projesi devam edilen 26 milyon metreküp su ile projelerimiz var. 2050 yılı ihtiyacımızda 69 milyon metreküp olarak öngörülmektedir.”

 

‘EKSİK KALAN İÇME SUYU ADIYAMAN’DAN TAHSİS EDİLECEK’

Nüfus artışına bağlı olarak içme suyunda azalma yaşandığını ifade eden Seven, “Biz tabi KASKİ Genel Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalar neticesinde 2016 ve 2017 yılının kurak geçmesi sonucu Kahramanmaraş’ta daha önceki yıllarda nüfus artışına bağlı olarak içme suyu sıkıntısı yaşanmaması için Çetin Tepe Barajı’ndan Kahramanmaraş iline 3 mekreküp saniyelik bir tahsis kararı alındı. Kahramanmaraş ilinin içme suyunu Çetintepe barajında takviye edeceğiz. Şu anda işlemde olan Ayvalı Projesi ile 26 milyon metreküp su tahsisi yapılmakta ve inşa halinde olan Afşin içme suyu projesi ile 16 milyon metreküp ve planlama aşamasında olan 75 milyon metreküp bir projemiz  Ayvalı, Elbistan ve Kısıkkaya projemizin ihalesi devam etmekte olup 2018 yılında yatırım programına alınacaktır. 2016 ve 2017 yılının kurak geçmesi sonucu Kahramanmaraş’ta daha önceki yıllarda nüfus artışına bağlı olarak içme suyu sıkıntısı yaşanmaması için Çetin Tepe Barajı’ndan Kahramanmaraş iline 3 mekreküp saniyelik bir tahsis kararı alındı. Kahramanmaraş ilinin içme suyunu Çetintepe Barajında takviye edeceğiz. Taşkın tesisimiz ise toplamda 194 tane bulunmaktadır. Bundan da 173 bin dekar alanı korumuş olacağız. Hidroelektirik enerji potansiyeliz ise 1 milyar 461 milyon megavat, yıllık üretimimiz ise 4 milyar 85 KWS’tir. Tabi 2016-2016 yılı kurak geçtiği için barajlarımızın doluluk oranları ise Menzelet Barajı yüzde 42’dı Sır Barajı yüzde 52 Sarıgüzel Barajı yüzde 85, Kandil Barajı yüzde 45, Klavuzlu Barajı yüzde 99, Adatepe yüzde 35, Ayvalı Barajı yüzde 7 ve Kahramanmaraş’ın içme suyu buradan alınmakta. Kartalkaya Barajı da yüzde 21’dir geçen yıl ile kıyaslandığı zaman hemen hemen aynı oranları görebilmekteyiz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım