İlber Ortaylı: “12 Şubat, İstiklal Savaşı’nın...

İlber Ortaylı: “12 Şubat, İstiklal Savaşı’nın başlangıcını temsil eder”

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı “Maraş Milli Mücadelesi’nin Kurtuluş Savaşı’ndaki Yeri”ni anlattı.

06 Şubat 2020 - 03:12

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı kutlama etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Kurtuluş etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş’a gelen tarihçi-yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Maraş Milli Mücadelesi’nin Kurtuluş Savaşı’ndaki Yeri”ni anlattı. Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ile protokol mensupları ve binlerce vatandaşın katıldığı programa yoğun ilgi oldu.

Can Suyu Olmuştur

Programda açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör: “Maraş’ın Kurtuluşu, bütün Anadolu’da yürütülen Milli Mücadele’ye moral olmuş, can suyu olmuştur. O zorlu yıllarda, bütün Anadolu’nun kalbi, Maraş’ta atmıştır. Maraşlı da, bu mücadelenin hakkını vermiş, işgalcilere karşı sağlam, yıkılmaz, kararlı bir duruş sergilemiştir. Bu yüzden ecdadımızın 100 yıl önce gösterdiği cesaretle ne kadar övünsek azdır. Onlara ne kadar şükranlarımızı sunsak, isimlerini yaşatmak için ne kadar çok etkinlik yapsak azdır. Fakat tarih, sadece övünmek ve ecdadın ismini yaşatmaktan ibaret değildir. Bilimsel yöntemlerle tarihe yaklaşmalıyız. Bütün ayrıntılarıyla, olumlu-olumsuz bütün yönleriyle, bilinçli nesiller yetiştirmek istiyorsak, tarihi okumalı, araştırmalı ve düşünmeliyiz” ifadelerini kullandı.

İstiklal Savaşı’nın Başlangıcı Olmuştur

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’ni hınca hınç dolduran vatandaşlara Maraş’ın kurtuluşunun İstiklal Savaşı’nın başlangıcı olduğunu söyledi.

Ortaylı yaptığı konuşmasında; “12 Şubat, İstiklal Savaşı'nın başlangıcını ve zaferle yükselişini temsil eden bir tarihtir. Bu şehre kutlu olsun. Ebedi bir nişanedir. Sonrasında Antep ve Urfa'nın savunması da başarıyla bitmiştir. Maraş, Antep ve Urfa'da Osmanlı İmparatorluğu'nun büyük Halep vilayetinin en önemli parçasında Fransa kendisine istikbal olmadığını ve Anadolu kıtasında hiçbir hisseye sahip olamayacağını anlayarak geri çekilmiştir. Bu coğrafya sürekli medeniyetler arasında el değiştirmiştir. Her türlü siyasetin üstünde bir zenginliktir Kahramanmaraş. Mühim olan buranın yaşaması, refahının devam etmesi, kültürel kimliğinin korunmasıdır. Gerisi her şey boştur. Gelir geçer ama kalıcı olan budur. Buradan kaç yüz devlet geçmiş. Onu bırakın bin yıldır Türk devletlerinin bile içinden hangi idareler gelmiş geçmiş. Bazen isimlerini siz bile şaşırırsınız. Ama bir şey kalmış. Baktığın zaman bin yıllık bir kültürü görüyorsun. Bu kalıntıyı görüyorsun. Bu hep kalır mı? Yok. Silinip gidebilir. Ruhu duymaz kimsenin. Bugün Avrupa kültürü bile gidiyor dikkat etmediğin takdirde. Asıl dikkat edilecek şey kültürel dokudur. Onun savunulması ve korunmasıdır” diye konuştu.

Programın sonunda Başkan Güngör ve Vali Özkan Prof. Dr. Ortaylı’ya çiçek takdim ederek teşekkür ettiler.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x