İnmemiş testisin çocuklar üzerindeki 7 olumsuz etkisi

İnmemiş testisin çocuklar üzerindeki 7 olumsuz etkisi

Erkek çocuklarında 1 yaşına kadar yaklaşık %4 oranında inmemiş testis sorunu görülebiliyor. Ancak, erken doğan prematüre bebeklerde bu oran % 33’lere kadar çıkabiliyor. İnmemiş testis sorunu ne kadar geç fark edilirse, tedavi şansı o kadar düşüyor.

09 Mayıs 2019 - 01:21

Bu nedenle bebeklik döneminden itibaren genital muayene tanı için önemli olarak görülüyor. El muayenesi ile tespit edilerek ameliyatla başarılı bir şekilde tedavi edilebilen hastalık, özellikle okul çağında cinsiyet ile ilgili şüphelere ve çocukta kendine güven sorununa neden olabiliyor. Memorial Dicle Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Taner Kamacı, çocuklarda inmemiş testis sorununun tanı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

İnmemiş testis prematüre bebeklerde daha fazla görülüyor

Halk arasında inmemiş testis olarak bilinen kriptorşidizm; testislerin doğuştan torbaya inmemesi durumudur. Testislerin torbadaki normal yerinde olması sağlıklı testis gelişimi, hormon ve sperm üretimi için mutlaka gereklidir. İnmemiş testis sıklığı zamanında doğmuş bebeklerde %2-4 iken, bu oran erken doğmuş yani prematüre bebeklerde %20-33 gibi çok yüksek bir oranda görülmektedir. İnmemiş testis çoğunlukla tek taraflı görülmekle birlikte bazen iki taraflı da görülebilir. Ancak bazı durumlarda testisler karın içinde kalmış olabilir ve dışarıdan hiç görülmeyebilir.

İnmemiş testis tanı ve tedavisi ebeveynlerin dikkatiyle başlar

İnmemiş testis tanı ve tedavisi, ebeveynlerin erkek çocuklarının torbalarını kontrol etmeleri ve hastalıktan şüphelenmeleriyle başlar. Bu durumda bir çocuk cerrahisi uzmanı tarafından yapılacak fiziki muayene ile tanı kesinleştirilir. Bazı vakalarda radyolojik tetkiklerden ve hormonal testlerden de faydalanılabilir. Ayrıca İnmemiş testise başka anomaliler de eşlik edebilir. Tek taraflı inmemiş testis olgularında ek inceleme yapılmasına gerek kalmazken, iki taraflı inmemiş ve karın içinde kalmış testis varlığında eşlik edebilecek ek anomalilerin mutlaka araştırılması gerekmektedir.

Tedavide altın standart ameliyat!

Doğuştan inmemiş testis sorunu olan bebeklerde, 6. aya kadar testislerin kendiliğinden torbaya inmesi beklenir. Ancak 1 yaşına kadar torbaya inmeyen testisin artık kendi kendine inmesi beklenemez. Tedavi edilmezse 1-2 yaşından sonra inmemiş testislerde ciddi sorunlar görülebilir. Hastalığın tedavisinde altın standart ameliyattır. Bu yüzden inmemiş testis için en ideal yaş aralığı olan 6 ila 12 ay arasında ameliyat edilmelidir. İnmemiş testis tedavisinde hormon tedavisi de seçenekler arasındadır. Eskiden daha sık uygulanan hormon tedavilerinin başarı oranları çok düşük olduğunun anlaşılması ve bu ilaçların ülkemizde temininin zor olması nedeniyle günümüzde hormon tedavisi daha az kullanılmaktadır.

30 dakikada kapalı ameliyat ile tedavi edilebiliyor

Kasık kanalında tespit edilebilen testisler çoğu zaman yaklaşık 30 dakika süren ve laparoskopik yani kapalı ameliyat sayesinde rahatlıkla torbaya indirilebilmektedir. Testislerin bulunamadığı hastalarda öncelikle radyolojik tetkikler ile tespit edilemeye çalışılır. Tespit edilemeyen durumlarda yine laparoskopik yöntem ve kamera yardımı ile karın içi incelenir ve testis karın içinde bulunursa torbaya indirilmeye çalışılır.

Tedavi edilmeyen inmemiş testis bunlara neden olabilir

1.       Hormon ve sperm üretiminin bozulması ile kısırlık oluşabilir

2.       Testis kanseri görülme riski 4-10 kat artar.

3.       Testis damarları etrafında dönebilir ve testisin kanlanması bozularak kaybedilebilir.

4.       Yukarıda kalan testis travmaya maruz kalabilir.

5.       Kasık fıtığına neden olabilir.

6.       Testisin torbada olmamasından kaynaklı psikolojik sorunlar yaşanabilir.

7.       Tartışmalı olmakla birlikte inmemiş testisin, diğer tarafta bulunan ve sağlıklı olan testise de zarar vereceği gibi riskler taşımaktadır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x