İnovasyonun Nabzı SANKO Üniversitesi’nde atıyor

İnovasyonun Nabzı SANKO Üniversitesi’nde atıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in bir ekonomi ve sanayi şehri olduğu kadar kültür ve turizm şehri olduğunu belirterek, “Yeni hedefimiz üniversiteler şehri ve kongre turizmi şehri olmasıdır” dedi.

12 Ekim 2018 - 03:19

"SANKO Üniversitesi Tıpta İnovasyon Buluşmaları"nın dördüncüsü "Biyolojik ve Biyomedikal Bilimlerde İnovasyon" temasıyla başladı. SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Araştırma ve Uygulama Hastanesi konferans salonunda, yurt içi ve yurt dışından inovatif çalışmalar yapan çok sayıda araştırmacının katılımıyla gerçekleştirilecek kongre, 13 Ekim 2018 tarihinde sona erecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, "SANKO Üniversitesi Tıpta İnovasyon Buluşmaları"nın, Gaziantep’in üniversiteler şehri ve kongre turizmi şehri olması yolunda önemli, başarılı ve güzel bir etkinlik olduğunu söyledi.

İnovasyon tarihinin, insanlık tarihi, medeniyet tarihi olduğu kaydeden Şahin, “İnovasyonla ilgili hem yaptıklarımız, hem yapacaklarımız var. Bize icat çıkarma denen bir zihniyetten, bugün büyük düşünün dediğimiz bir dönemi hızla yakalıyoruz. Her şeyin başı ise beşeri sermaye ve sizlersiniz” ifadelerini kullandı.

“Ne zamanki medeniyet tarihinde bilimi ve teknolojiyi yakalamışız; Farabileri, İbn-i Sinaları, İbn-i Haldunları, Mimar Sinanları yetiştirmişiz. Ne zamanki bilim ve teknolojiden uzaklaşmışız; o zaman dünyanın sözünü, bilgiyi elinde tutanlar söylemiş. Bilgi güçtür” diyen Şahin, şöyle devam etti:

“Dünyaya entegre olmazsak, dünyanın eylem ve söylem birliğini oluşturmazsak yönetemeyiz. Sürdürebilir kalkınmayı sağlayamayız ve rekabeti yönetemeyiz. O yüzden şehirler yarışıyor. Benim açımdan bu şehirde bunu yapılması çok önemli ve yapacak çok işimiz var ve sizlere çok ihtiyacımız var. Silikon vadilerini hızla kurmamız gerekiyor.

Bu şehirde bir taraftan yüksek teknolojiye geçmeye çalışıyoruz. Bir taraftan bilim dünyasının tıp dünyasın yakaladığı metedolojiyi sanayiye ve endüstriye koymaya çalışıyoruz. Bugün burada olmanız çok kıymetli buluyorum. Tecrübenizi bizlerle paylaşmanızı çok önemli buluyorum. Bunun sonunda çıkan yol haritası yolumuzu aydınlatacaktır. Mustafa Kemal Atatürk’ün bilim ve akıl manevi mirası hepimizin yol haritasıdır. Ve sizlerden çıkan sonuçlar da bizim için çok aydınlatıcı olacaktır.”

PROF. DR. GÜNER DAĞLI

SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı ise yaptığı konuşmada, bilim insanlarının iki belirgin özelliği bulunduğuna vurgu yaptı.

Bilim insanlarının, bilgiye sahip oldukça, bilgiyi kullandıkça bilginin büyüklüğü karşısında ne kadar az bildiğini ve o denizin içinde o kadar küçük bir damla olduğunu fark edip gurur ve kibirden vazgeçtiklerini anlatan Prof. Dr. Güner, “Bilim insanları gururlu ve kibirli insanlar değildir. Aksine mütevazı insanlardır. İkinci özellikleri de öğrenme meraklarını kaybetmemeleridir” diye konuştu.

“İlkini sempozyum şeklinde yaptığımız toplantımızın ileri ki yıllarda büyüyerek, ses getirmesini hayal etmiştik. Doğru yolda ilerleyerek, hızlı yol aldığımız görmek sevindirici” diyen Prof. Dr. Dağlı, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

“Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1935 yılında yaptığı bir konuşmada değindiği gibi, ‘Bütün ilerlemeler, insan fikrinin eseridir. Fikri harekete getirmek birinci işimiz olmalıdır.’ Bizlerden desteklerini esirgemeyen Mütevelli Heyet Başkanımız Sayın Abdulkadir Konukoğlu ve SANKO Ailesi’ne çok teşekkür ediyorum. Toplantımıza ve Gazişehrimize hoşgeldiniz. İyi bir toplantı olmasını diliyorum.”  

PROF. DR. BAYRAM YILMAZ

Kongrede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Bayram Yılmaz, TÜSEB’in kuruluş amacı, yapısı ve Yerli Aşı Projesi, Türkiye Genom Projesi ve Türk Kanser Gen Projesi hakkında bilgiler verdi.

PROF. DR. SALİH MURAT AKKIN

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Murat Akkın da “21’inci yüzyıl yetkinliklerinin başında yaratıcılık ve inovasyon geliyor. Bunun yanı sıra, kritik düşünme ve problem çözme, ardından da iletişim ve işbirliği diğer önemli yetkinlikler”  diyerek konuşmasına başladı.

SANKO Üniversitesi’nin kuruluş aşamasında bunların bilinciyle yola çıktıklarını anımsatan Prof. Dr. Akkın, “Öğretim programımızı bu hedefleri de gözeterek tasarladık ve ilk akademik yılımızla birlikte ‘Tıpta İnovasyon Buluşmaları’nı başlattık. Bugün ‘Biyolojik ve Biyomedikal Bilimlerde İnovasyon’ temasıyla 4’üncü buluşmada birlikteyiz” dedi.

PROF. DR. İLKER SAYGILI

Kongre Başkanı Prof. Dr. İlker Saygılı ise SANKO Üniversitesi’nin eğitime başladığı ilk yıl büyük bir başarıya imza atarak, uluslararası inovasyon kongresinin ilkini düzenlediklerine vurgu yaptı.

“Aradan geçen dört yılda kongremizin büyük bir sinerjiyle dünyanın dört bir yanından bilim insanlarının buluşma noktası haline geldi” diyen Prof. Dr. Saygılı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler; katma değeri yüksek ürünler elde etmek, rekabet ettiğimiz alanlarda güçlü aynı zamanda kolay ulaşılabilir olmak hedefi ile bir araya gelen araştırıcılar ve paydaşlarız. Bunun gerçekleşmesinde daha hızlı ve çabuk yol almak ise multidisipliner birliktelik ile mümkündür. Multidisipliner Etkileşim ve İnovasyon Ekosistemi için ise zirvemizin en doğru adres olduğunu düşünüyorum.”

İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, SANKO Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Metin Bayram, Genel Sekreteri Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ayşen Bayram, Sağlık Bakanlığı Danışmanı Bora Yasa, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Serdar Tolay, Sankoline Genel Müdürü Emre Altay ve Sani Konukoğlu Vakfı Genel Sekreteri Naci Boran ile çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı kongrenin açılış konuşmalarının ardından bilimsel oturumlara geçildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x