Taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın mahkemeye
taşınmadan öncesinde üçüncü kişi aracılığıyla çözülmesinde yardımcı olan
“Arabuluculuk Merkezi ” 2016 yılında hizmete başladığı Kahramanmaraş’ta en çok
işçi ve işveren arasında uzlaşma sağladı. Merkez için yeni düzenlemeler getiren
bakanlık yine işçi işveren anlaşmazlıklarında 3’ncü hafta sonunda uzlaşma
sağlanamazsa karşı tarafa dava açılabilecek.
BOZULAN NİŞANDA
TAKILAR HANGİ TARAFIN?
Getirilen yeni düzenlemelerde birlikte 2018 yılından itibaren hukuki anlaşmazlıklarda da uzlaşma sağlayacak olan Arabuluculuk Birimi nişan bozma, eşya paylaşma, nafaka gibi konularda da hizmet verecek. Yeni düzenlemeler ve mevcut durum hakkında gazetemize bilgiler veren Arabulucuk Müdür Vekili Lale Kaya, “Nişan bozulduğu takdirde altınlar kimde kalacak, eşlerin ayrılma durumunda eşya paylaşımı nasıl olacak, gibi birçok hukuki anlaşmazlıklar bundan sonraki süreçte arabulucuk birimine taşınacak” dedi.
İŞÇİ MAĞDURİYETLERİ
GİDERİLECEK
İşçi ve işveren anlaşmazlıklarında zorunlu hale gelen Arabulucuk Birimi işçi mağduriyetlerini en aza indirecek. İşçi ve işverenin dava açmadan önce arabulucuya başvuracağına işaret eden Kaya, anlaşma halinde sorunun tamamen çözüleceğini, anlaşma sağlanamaması durumunda ise dava açma hakkının bulunduğunu bildirdi.
Arabuluculuk görüşmelerinin üç hafta içerisinde tamamlanacağını, zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu sürenin en fazla bir hafta daha uzatılabileceğini ifade eden Kaya, devletin de çalışanıyla yaşadığı iş uyuşmazlıklarını dava şartı haline getirilen arabuluculukla çözeceğini aktardı.
İŞVERENLER CEVAP
VERMEK ZORUNDA
Son bir ayda 80 kişinin başvuru yaptığını söyleyen Kaya, “Şu ana kadar başvurumuz 80 civarı ve bu başvuruların yüzde 80 işçi işveren arasındaki uyuşmazlıklardan dolayı yapıldı. Bu başvuruların ise sadece yüzde 30’u çözüme kavuştu. Çözüme kavuşan anlaşmazlıkların ise bir çoğu işverenden kaynaklanıyor işçi işvereninden alamadığı tazminat ya da maaş için bize başvuruyor bizde aynı gün içerisinde o işveren ile irtibata geçiyoruz ancak işverenler uzlaşma sağlamaya pek yanaşmıyor. Yeni kanunla birlikte ise arabuluculuk zorunlu hale gelecek. İşveren ise bizim anlaşma talebimizi geri çeviremeyecek” diye konuştu.
YORUMLAR