İslam’da, Diğer Dinlerde ve Modern Dünyada Kadın

İslam'da, Diğer Dinlerde ve Modern Dünyada Kadın

Müftü Sürgeç; “Kültürün Asıl Belirleyicisi Kadındır. Bundan dolayı Kur'an kadını "Hars" diye tavsif etmektedir”

07 Mart 2017 - 12:52

8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle Kahramanmaraş İl Müftülüğü ve Büyükşehir Belediyesi Kadın Ve Aile Şube Müdürcülüğünce ortaklaşa gerçekleştirilen " İslam'da, Diğer Dinlerde ve Modern Dünyada Kadın " konulu panel gerçekleştirildi.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde yapılan panele Rabia Christine Brodbeck, Doç. Dr. Hülya Terzioğlu, Yrd. Doç. Feyza Köse ve Bedriye Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Programın açılış Kur’ân-ı Kerim tilaveti ise Abdülhamithan Cami İmam Hatibi Salih Akben tarafından okundu.

8 Mart dünya kadınlar günü paneline AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Kılıç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya,  İl Müftüsü Celal Sürgeç, Büyükşehir Belediye Kadın Ve Aile Şube Müdiresi Ayşe Taşkıran, İl Müftü Yardımcısı Davut Polat, Dulkadiroğlu İlçe Müftüsü İsmail Günay, Andırın İlçe Müftüsü Tayyip Koçer, Müftü Mustafa Siananoğlu, Sivil Toplum kuruluşu temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi Şube Müdürleri, Akedemisyenler, Vaizeler, Kur’an Kursu öğreticileri, öğrenciler ve bayanlar katıldı.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu panelde yaptığı konuşmada Kadının hak ettiği değerler için var olduklarını söyledi. Reyhanlıoğlu şöyle dedi: “Kadınları bir günde düşünmek haksızlık olarak görüyoruz. Kadın anadır, kadın berekettir, eş’tir, kardeştir ve kadın evlatları için canını feda edendir. Kadınlara vereceğimiz değerde Peygamber Efendimizin Hatice anamıza, Fatıma anamıza, Ayşe anamıza gösterdiği davranışları keşke bütün erkeklerimiz örnek alsa. Kadınlarımız da, Peygamberimizin eşlerinin Peygamberimize gösterdiği hürmeti eşlerine yapsalar. İşte bu durumda bütün yuvalar güllük gülistanlık olur. Kadının hak ettiği değerler ve güçlü yarınlar için kadınlarla birlikte hareket etmeliyiz.”

Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç İslam dininde insanın çok önemli olduğunu belirterek, İnsan onurunun merkeze alındığını söyledi. Müftü Sürgeç konuşmasında; “ Bir yerde insanın onuru çiğneniyorsa orada dinden de, hukuktan da, bahsedemeyiz. İşte İslam dini bunu getirdi. Toplumların kültürü kadın üzerine inşa edilir. Kültürün temel belirleyicisi kadındır. Bir yabancı atasözünde, “Bir evde bir erkek eğitimli ise sadece bir kişi eğitimlidir. Eğer bir evde kadın eğitimli ise bütün ev halkı eğitimlidir. Dolayısıyla İslam ezilen kadınların onuruna sahip çıkmıştır. Biz kadın erkek olarak değil, insan olarak bakıyoruz.”şeklinde konuştu.

Panelde Kahramanmaraşh Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya da kısa bir selamlama konuşması yaptı.

Daha sonra Panelistler,  Rabia Christine Brodbeck, Doç. Dr. Hülya Terzioğlu, Yrd. Doç. Feyza Köse ve Bedriye Yılmaz konuşmacı olarak panelde sırasıyla konuşmalarını gerçekleştirdiler. Paneli Diyanet Vakfı Eğitim Uzmanı Hümeyra Tetik başarılı bir şekilde yönetti. Panelde İslam'da, Diğer Dinlerde ve Modern Dünyada Kadın konusu en ince ayrıntılarıyla misafirlere sunuldu.

Konuşmasıyla panele damgasını vuran İsviçreli balerin ve yazar Rabia Christine Brodbeck, 1986 yılında New York'ta bir tasavvuf dergâhı sayesinde İslam ile nasıl tanıştığını ve Müslüman olduğunu anlattı. Yazar Brodbeck,  İlahi aşkı bulurken Hazreti Hatice, Hz. Fatıma ve Hz. Aişe den nasıl etkilendiğini kendine özgü konuşmasıyla dinleyicilere sundu.

Program sonunda protokol üyelerince panelistlere Kahramanmaraş’ın el emeği olan bakır işlemeli tepsi hediye edildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x