“Hz. Peygamber (s.a) on iki yıldan beri tevhidi tebliğ ediyor ve düşmanları da bu tebliği başarısızlığa uğratmak için ellerinden geleni yapıyorlardı. Fakat onların tüm çabalarına rağmen, İslâm Arabistan'ın her köşesine yayılmıştı ve onun davetinden etkilenmeyen bir kabile neredeyse yoktu. Mekke'de de gerçek müminler küçük bir toplum oluşturmuşlar ve İslâm'ı zafere ulaştırmak için her türlü tehlikeye karşı durmaya hazır bir hale gelmişlerdi. Onların yanı sıra Evs ve Hazreç'in (Medine'de iki büyük ve etkili kabile) büyük bir çoğunluğu da Müslüman olmuştu. Bu nedenle Hz. Peygamber'in (s.a) Mekke'den Medine'ye hicret edip orada bütün Müslümanları toplama ve İslâm ilkelerine dayalı bir sistem kurma zamanı gelmişti.
İşte İsra ve Miraç hadisesinden bahseden bu surede şu üç unsur da dengeli bir şekilde yer almıştır:
a- Mekkeli müşrikler, İsrailoğulları'nın ve diğer toplulukların kötü sonlarından ders almaları ve Allah tarafından kendilerine verilen ve bitmek üzere olan süre içinde kendilerini düzeltmeleri konusunda uyarılmaktadırlar. O halde onlar Hz. Muhammed (s.a) tarafından iletilen daveti ve Kur'an'ı kabul etmelidirler; aksi takdirde artık tasfiye edilecek ve yerlerine başka bir topluluk getirilecektir. Yakın gelecekte Medine'de İslam'ın doğrudan kendilerine tebliğ edileceği İsrailoğulları da, kendilerini daha önceden felakete sürükleyen deneyimlerden ders almaları konusunda uyarılmaktadırlar. "Hz. Muhammed'in (s.a) peygamberliğinden yararlanın, çünkü bu size verilen son fırsattır. Eğer şimdi de eskiden davrandığınız gibi davranmaya devam ederseniz, acıklı bir azapla karşılaşacaksınız."
b-Bu surede Müslümanlara Medine de inşaa edecekleri medeniyetin temel ahlâki ilkeleri açıklanmaktadır. Bu yolculukta inşaa edilecek olan bu medeniyetin kuruluşunun bir yıl öncesinde haber verilen manifestosu niteliğinden ki temel ilkeler ana hatlarıyla şöyledir:
1.Sadece kendisine kulluk etmek 2. Ana-babaya da iyi davranmak. 3. Akrabaya, fakire, yolcuya hakkını vermek. 4. Gereksiz yere de saçıp savurmamak. 5. Eli sıkı cimri veya müsrif olmamak 6. Geçim endişesi ile çocukları öldürmemek. 7. Zinaya yaklaşmamak. 8. Haklı bir sebep olmadıkça Allah'ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıymamak. 9. Yetimin malına, rüştüne erinceye kadar, yaklaşmamak. 10. Ölçü ve tartıya dikkat etmek. 11. Hakkında bilgi sahibi olunmayan konulara girmemek. 12. Kibirlenmemek
C- Son olarak Hz. Peygamber'e (s.a) ,bu ilahi proje kesinlikle gerçekleşecektir. Bunun için çektiği sıkıntı ve zorluklara aldırmaksızın görevinde sebat etmesi ve hiçbir şekilde kâfirlere taviz vermeyi aklından geçirmemesi emredilmektedir. İşkence, alay ve acılarla karşılaştıklarında bazen sabırsızlık ve dayanıksızlık belirtileri gösteren Müslümanlara da bu kötü şartlara sabır ve dayanıklılıkla karşı koymaları, duygu ve arzularını kontrol etmeleri emredilmektedir.
-Bu vesile ile Mübarek Miraç Kandilinin Ülkemizin ve tüm İslam Âleminin kardeşliğine, izzet ve vakarının yeniden inşaasına, barış ve huzurunun tekraren tesisine vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.”şeklinde konuştu.
YORUMLAR