İşte kentin asayişini sağlayan kahramanlar
Reklam

İşte kentin asayişini sağlayan kahramanlar

Kahramanmaraş Emniyeti Asayiş Şube Müdürü Ertuğrul Güler ile kentin asayişini, Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan ile de kent trafiğini masaya yatırdı. Güler vatandaşları hırsızlık konusunda uyararak şüpheli gördükleri şahısları ihbar etmeleri konusunda Doğan ise sürücüleri ikinci park ve hız limitleri konusunda kendilerine yardımcı olmalarını istedi.

23 Nisan 2018 - 03:57

Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Ertuğrul Güler ve Şehiriçi Trafik Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan’la dev bir röportaj gerçekleştirdi. Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci’nin kaptanlığında Türkiye’nin en huzurlu 4’üncü ili olan Kahramanmaraş’ta, halkın huzurlu ve güvenli bir şekilde hayatlarını sürdürmeleri için 24 saat görev başında olan polislerin çalışmalarını bugün gazetesi araştırdı.

İlk olarak Asayiş Şube Müdürü Ertuğrul Güler ile Kahramanmaraş asayişini masaya yatıran Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mesut Tuğrul Güler’den önemli bilgiler aldı. Güler, suçlularla nasıl mücadele ettiklerini, kentte en çok hangi alanda hangi tür insanların hırsızlık yaptığını, kaç hırsız yakalanıp adalete teslim edildiğini, cinayet olaylarında delillerden katile nasıl ulaştıklarını, GBT sorgularında onlarca yıl alıp yakalanamayan suçluları nasıl adalete teslim ettiklerinin perde arkasını Bugün gazetesine anlattı.

 İşte dev röportajın ayrıntıları

Kahramanmaraş huzurlu iller arasında ilk sıralarda yer alıyor. Benzer nüfus ve ölçekli iller ile kıyaslandığında gerek suçlu sayıları açısından gerekse vatandaşların genel algısı açısından huzurlu bir il. Bunu nasıl başarıyoruz?

Kahramanmaraş'ta Emniyet Teşkilatı planlı programlı bir şekilde suçla mücadele etmekte ve sistematik bir şekilde hareket etmekte. Suçun temelini oluşturulan nedenlere yönelik çalışmalar yapılmakta. Bu suçun kökeni kurutulmaya çalışılmakta. Bizim amacımız suçluyla mücadeleden öte, suç ile mücadele. Çünkü insanlık tarihinden beri, suç sürekli sabit kalıyor ama suçlu değişkenlik gösteriyor. Bunun için bizim bir takım planlı çalışmalarımız var. Bu çalışmaları sene başında planlayarak sene içerisinde sistematik bir şekilde uygulayarak neticelerini alıyoruz.

2017’DE İL GENELİNDE 19 BİN 285 OLAY MEYDANA GELDİ

Kahramanmaraş'ın genel Asayişini masaya yatırdığımızda 2017 yılı İl geneli polis sorumluluk bölgelerinde toplam 19 bin 285 olay meydana geldi. Bu rakama bütün olaylar dâhildir. Bu olayların 12 bin 916'sı İl merkezinde, kalanları da ilçelerde meydana geldi. Toplam olaylara baktığımızda aynı yıl içerisinde meydana gelen olayların yüzde 89.17’sini aydınlatmışız. Bu oran 2017 yılına ait olduğu ve zamanla bu olayların aydınlatılmasına 2018’de de devam edildiği için bu rakam daha yukarılara çıkıyor. Bu suçlardan 9 bin 34'ü il genelinde şahsa karşı suçlarda gerçekleşmiş. Bunlarda aydınlatma oranı yüzde 95'tir. Yine diğer yıla da soruşturması sarktığı için aydınlatma yüzdesi daha yukarıya çıkıyor. Bizim amacımız şahsa karşı suçların hemen hemen hepsinin aydınlatılmasıdır.

GEÇEN YILA GÖRE HIRSIZLIK OLAYLARINDA DÜŞÜŞ VAR

2017 yılında şahsa karşı suçlarda yüzde 8'lik bir düşüş meydana gelmiş. 2018'in başında ise şahsa karşı suçlar aynı seviyede devam ederken, özellikle nitelikli suçlar dediğimiz evden, iş yerinden hırsızlık gibi suçlardan yüzde 40'lara varan düşüş söz konusudur. Bunun sebebi ise bizim 2017 yılında yaptığımız yoğun çalışmaların neticesinde suçluları yakalama sayılarının fazla olması ve bu şahıslardan birçoğunun içeride tutuklu olarak bulunması, 2018 yılına daha kuvvetli girmemizi sağladı. Şu an bu suçları işleyecek kişilerin birçoğu ceza evinde dolayısı ile bizde bu kişilere ayrı ayrı zaman ayırmıyoruz.

TÜRKİYE ORTALAMASININ YARISINDAYIZ

Türkiye Genelinde 100 bin kişiye düşen mal varlığına karşı olay sayısı 975 iken ilimizde 494'tür. Bu rakama bakıldığında Kahramanmaraş ilinin huzurlu bir il olduğu apaçık ortadadır. Bizim mal varlığına karşı Türkiye geneli aydınlatma oranımız ortalamaya göre çok yüksekte, iki misli civarında.

2016’DA BİN 105, 2017’DE İSE BİN 259 HIRSIZ YAKALADIK

Asayiş Şube olarak 2016 yılında bin 105 hırsız yakalamışız. Bu rakam 2017 yılında bin 259 olmuş. Bunlardan 340 tanesi tutuklanmış. Bu büyük bir rakam. Yani 2017 yılında sokakta olan bu kadar hırsız cezaevinde. Bunu hesap ettiğimiz zaman 2018 yılındaki düşüşü de görebiliyoruz. Tabi bizim olaylara baktığımız zaman kar maskeli büyük gasp olayları, iş yerinden nitelikli çelik kasa hırsızlık olayı gibi olaylar yaşanmadı.  Yaşanan olaylarda niteliksiz olaylar çoğunlukta olmak üzere, kendi alanında nitelikli diyebileceğimiz ev hırsızlığı oldu. Bunlarla ilgili olarak aydınlatma çalışmalarımız devam ediyor.

BOHÇACI OLARAK GİRİYOR SONRA HIRSIZ OLUYOR

En çok hırsızlar nereden geliyor?

Biz konuyu Kahramanmaraş olarak değerlendirdiğimiz zaman bize çevre illerden gezici hırsızlık grupları diyeceğimiz, Bay ve Bayan şüphelilerden oluşan, çoğunluğu bayanlardan oluşan, bohçacı ve dilenci görünümünde hedef binalara girmekte ve hedef dairenin ziline basarak içerden cevap gelmediği takdirde bohçacı olmaktan çıkıp hırsız oluyor. Yanlarında bulundurdukları plastik aparatlar ile saniyeler içerisinde kapıyı açarak içeriye girebiliyor. Bunu engellemek için kapıları mutlaka anahtar ile kilitlemek lazım. Kapıyı çekip ayrıldığımızda kapının sadece dili kilitlenmiş olur ve dolayısı ile eldeki aparatlar bunu seri bir şekilde açar hırsızlar içeriye girebilir. Biz bununla ilgili çok ciddi önlemler alıyoruz. Özellikle 2017 - 2018 yılında bunlara devam ediyoruz.

ADANA VE GAZİANTEP YOLU İSTİKAMETİNDEN GELİYORLAR

Yoğunluklu olarak bize Adana ve Antep yolu istikametinden geliyorlar. Sabah erken saatlerde çevre illerden gelecek yolların çoğunluğunu kapatıyoruz. Bu şekilde ilimize girmeden bunları GBT kontrolüne alıyoruz. Gezici hırsızlık grupları ile ilgili olarak takip yapıyoruz. Örneğin Antep ilinde meydana gelen bir hırsızlığı da biz masaya yatıyoruz ki o kişiler buraya gelme ihtimaline karşın kullandıkları araç plakaları Plaka Tanıma Sistemi aracılığı ile takip edilmesi gibi takiplerini gerçekleştiriyoruz. Vatandaşlara bu konuda çok ciddi iş düşüyor. Ev hırsızlığı yüzde 70 oranda gündüz yapılıyor ve bu kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Apartmanda bu şekilde gördükleri dilenci bohçacı gibi kişileri 155'e ihbar etmeleri lazım.

BOHÇACI OLARAK GELİYORLAR HIRSIZ OLUYORLAR

Biz geçtiğimiz yıl yaptığımız denetimlerde hırsızlık şüphesiyle gelen kişilerin yüzde 98'inin sabıkalı olduğunu ortaya çıkardık. 2016 yılında 23 gruba 84 bay bayan şahsa henüz olay gerçekleştirilemeden müdahale ettik. 2017 yılında ise 98 gruba müdahale edildi.  2016 yılında il merkezinde dilencilik görünümü vererek apartmanlara yönelen yüzde 98'i hırsızlıktan sabıkalı kişiler men edilmiştir. Bunlar ciddi rakamlar ve bizim bahsettiğimiz kavşaklarda dilenen kişiler değil. Bunlar Apartmanlar arasına gelen satıcı bohçacı kişiler. Suçluların genel özelliği zaten kendilerini suçlu olarak göstermezler.  Hedefe ilerlerken kendisini hırsız olarak göstermezler. Belli bir noktaya geldikten ve tamamen rahatladığını düşündüğünde bu işi gerçekleştiririm, yakalanmam noktasına geldiğinde suçu işleyecekleri için ya bohçacı, ya satıcı gibi o ana kadar bu şekilde geliyorlar. Vatandaşlarımız dikkatli olmaları gerekiyor.

İlimizde telefon dolandırıcılığına sık rastlanıyor mu?

Kahramanmaraş'ta telefon dolandırırlığı yaygın değil. Sayıda da yaptığımız çalışmalar sonucu büyük ölçekte azalma var. 2016 yılında 102 tane telefon dolandırıcılığı olayı meydana gelmiş. 2017 yılında ise bu rakam 54'e inmiş. 54 tane telefon dolandırıcılığı olayının miktarları farklı farklı. Biz bu olaylarda yüzde 47'lik bir düşüş sağlamışız. 2017’de dolandırılan miktar 160 bin TL, engellenen miktar ise 616 bin TL. Yani biz 7 - 8 mislini engellemişiz. Polis, Savcı, Asker, Hakim kimseden telefonda para istemez. Böyle bir şeyin olması mümkün değil. Hiç bir polis ben operasyon gerçekleştireceğim diyerek adınız terör örgütüne karışmış şeklinde para istemez. Bunlar dolandırıcıdır. Hemen polise bildirilmesi gerekiyor. Kendisini bir konum sahibi olarak tanıtım devletin bir kademesinde yer aldığını, engelliler için, şehit aileleri için para toplandığını söyleyenlerin hepsi dolandırıcıdır. Devlet dairesindeki üst mevkide insanlar para istemez. Özellikle iş adamlarına yönelik bu tip girişimler oluyor. Ticaret odasına sanayi odasına esnaflara toplum mesaj atarak bilgilendiriyoruz. Bu konu ile ilgili olarak çok ciddi bir mağduriyet yaşanmadı ancak ileri yaştaki insanlar ne yazık ki tüm bilgilendirme ve çabalara rağmen dolandırıcıların ağına düşebiliyorlar.

SOKAKTA KONUMLANDIRDIĞIMIZ EKİPLERİMİZ DOLANDIRICILIĞI ENGELLİYOR

Dolandırıcılık konusu ile ilgili olarak bizim sistematik bir ağımız var. Sokakta görevlendirdiğimiz Yan Kesicilik, Dolandırıcılık Timleri, Banka önlerinde PTT önlerinde Özel güvenlikle ve görevliler ile hareket ederek çalışıyorlar. Örneğin heyecanlı şekilde bir şahıs bankaya girdi. Ekiplerimiz onun dolandırılmak üzere olduğunu hemen anlıyorlar. Çünkü acil bir şekilde geliyor ve ivedi para çekmek istiyor. 60 bin 70 bin lirayı ileri yaşta bir insanın para çekmek istemesi gibi konularda artık arkadaşlarımız profesyonel oldular. İnanın elinde para ile birçok kişiyi parayı yatırırken engellediler. Dolandırıcılık çok kapsamlı bir suç. Araç alım satımında da kesinlikle devir verilmeden paralarını almaları gerekiyor. Yine sattığınız bir ürünün hemen alıcısının çıkması, hiç pazarlık yapmaması şüpheli bir durum. Bununla alakalı olarak dikkatli olunması lazım. Diğer birçok alanda dolandırıcılık ile mücadelemiz devam ediyor.

Kahramanmaraş'ta faili meçhul var mı? Olayları nasıl çözüyorsunuz?

Cinayet olayları ile alakalı Kahramanmaraş'ta birçoğu faili belli bir şekilde geliyor. Büyük metropollerde faili meçhul oluyor ancak ilimizde çoğunlukla faili belli oluyor. Faili meçhul olaylarda ekibin deneyimi çok önemli. Bir ekip ruhu ile hareket etmesi lazım. Ekipteki kişilerin profesyonel olması lazım. Sorgulama kabiliyetini ve tekniklerde kendini geliştirmiş, deliller arası illiyet bağlarını kurabilen, olay yerinde gördüğü bir eşyanın bir çok anlam ifade edeceğini, yerde yatan cesedin sadece bir  ceset değil aynı zamanda bir şeyler anlatan bir ipucu olduğunu bir delil olduğunu bilen kişilerden oluşur. Cinayet masasındaki polisler analiz kabiliyeti gelişmiş kişilerdir. Bu polisler özellikle seçilir. Analiz kabiliyeti geliştiği için olay yerinde kimsenin görmediği ayrıntıyı gören, duymadığını duyan ve hissetmediğini hisseden kişidir. Katiller olay yerinde trafik levhası gibi işaret bırakır. Dedektifte delilleri trafik levhalarını takip eder gibi yolunu bulur ve katile ulaşır.  Aslıda katil olay yerindedir. Kaçmıştır ama olay yerinde mutlaka iz emare vardır. Bunlar toplandığında zaten katil yakalanmış olur. Katili yakalamakta ki kastımız onu kolundan tutmak kelepçe takmaktan öte onu adalet karşısında delilleri ile katil olduğunu ispat etmektir. Bununla alakalı bazen köylerde uzak yerlerde meydana gelen cinayetler ile alakalı destek talep edilerek ekiplerimiz gitmekte.

AFŞİN’DEKİ KUYUMCU CİNAYETİNİN ZANLISINI KABLO ELE VERDİ

 Örneğin geçtiğimiz yıl Afşin'de meydana gelen kuyumcu cinayeti küçük bir ayrıntıdan yola çıkılarak aydınlatıldı. Fail olay yerindeki güvenlik kamerasını bile söküp götürmüştü. Buna rağmen arkadaşlar ufak bir kablo parçasından yola çıkarak, kablonun devamını getirip faile ulaştı. Kuyumcunun gasp edilen altınları ele geçirildi. Cinayet olayları karmaşık olaylardır. Karmaşık olduğu için bu olayların aydınlatılması ayrı bir profesyonellik gerektiriyor. Bende uzun yıllar cinayet olaylarında görev aldım. Bundan dolayı edindiğim deneyim ile buradaki ekibi de yönlendiriyoruz. Arkadaşlarımızda zaten kendi alanlarında yetenekli, biz olayların çok fazla içine girmeden onları yönlendirerek ve motive ederek olayların çözülmesini sağlıyoruz. 

Araç hırsızlığında ne durumdayız ve bu arada onlarca motosiklet yakalayıp sahiplerine teslim ediyorsunuz. ?

İlimizde motosiklet yaygın kullanıldığı için doğal olarak motosiklet hırsızlığı da oluyor. İlimizde araç hırsızlığı nitelikli bir şekilde gerçekleşmiyor. Bazen istisnai olarak şase ve motor numarasını değiştirmek kaydı ile yapılan hırsızlık olayları da var ama genel rakama baktığımız zaman bu yüzde 10 civarında kalıyor. Çalma, ertesi gün bir yere bırakma veya alacak verecek meselesine dayanan karşılıklı alacak verecek konusunu halledemeyen kişiler arasında birbirlerini şikayet etmek sureti ile gerçekleşen olaylar var. İlimizde oto hırsızlığı o kadar ciddi bir sıkıntı değil. Motosiklet hırsızlığı ise zaman zaman yaşanmaktadır. Bunlarda ekiplerimizin yapmış olduğu kamera çalışmaları ile kişilerin takibi neticesinde parça parça yakalanmaktadır. Bu sene motosiklet hırsızları geçen seneye göre ciddi bir düşüş gösterdi.

Okul önlerinde ne gibi önlemler alıyorsunuz?

Biz okulları birinci ikinci ve üçüncü derece olarak planladık. Hangi okulumuzda çok büyük risk var bunların planlarını yaparak, istatistik ve suç sayısına göre karar verdik. Şu an 31 tane çok riskli olarak değerlendirdiğimiz okulumuz var. Bununla ilgili yoğun önlem alınıyor. 105 tane okulumuz birebir giriş çıkış öğle akşam saatlerinde takip edilmektedir. Park ve Bahçelerde İnternet Kafe ve İş Yerlerinde denetimler yapılmaktadır.

OKULLAR AÇILMADAN SIKI BİR DENETİM YAPMIŞTIK

Okullar henüz açılmadan okullar ile ilgili ciddi bir çalışma yaptık. Okul çevrelerinde ki metruk binaların yıkılması için girişimde bulunduk. Bunların bir çoğu yıkıldı çok az kaldı. Okulların etrafındaki kontrolsüz nokta ve iş yerleri, iş yeri çalışanlarının tamamının GBT kontrolünden geçirilmesi, okul servisleri, kantinlerin denetimi yani öğrencilerin dolaştığı her yer bizim için önemlidir. Bunun için özellikle seyyar satıcıları okul önlerinden kaldırttık. Bunlarla alakalı kesinlikle müsaade etmiyoruz. Yunus ekiplerimiz sürekli mobil bir şekilde takip etmekte. Yine 2017 yılında park polisi kuruldu. Belediye zabıtası ile polislerimiz birlikte ekip kurdular. Birlikte hareket etmek sureti ile hem seyyar satıcılara okul önlerinde müdahale ediliyor. GBT kontrolleri yoğunlukla yapılıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye geneli de dahil 39 tane huzur operasyonu yaptık. Okul önleri denetimi çoğunlukluydu. Gençlerin kötü alışkanlıklardan korunmasına yönelik okul çevreleri sürekli denetlendi. Bunlar Kamuoyu ile de paylaşıldı. Bu gibi çalışmalar neticesinde okul önleri de huzurlu. Öyle ciddi bir olay meydana gelmiyor. 2017 yılında ve 2018'in ilk üç ayında ciddi bir olay meydana gelmedi. Okullarımız planlı bir şekilde denetleniyor.

Kahramanmaraş halkının polise yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?

Kahramanmaraşlı vatandaşımız zaten vatanını milletini seven insanlardan oluşuyor. Kahramanmaraş halkı polisini bağrına basmış, yolda gördüğü zaman sahip çıkar bir şeyler ikram etmek ister. Bildiği şeyleri polisten kesinlikle gizlemez. İhbarın en çok olduğu illerden birisiyiz. Vatandaşlar yoğun bir şekilde polise destek verir ve olumsuzluklara müsaade etmez. Olumsuzlukları bertaraf etmek için polise destek verir çekinmez, korkusuzdur. Bu konuda polis ve halk iç içe özellikle bölge ekiplerimizi bölgede sabit bıraktığımız için bölgelerinde esnafı tanımakta ve sürekli diyalog halindeler. Özellikle muhtarlarımız polisimize destek vermektedir. Kurmuş olduğumuz WhatsApp ağımız ile sürekli iletişim halindeyiz. Mahallelerde ki en ufak bir olumsuz davranışa müdahale ediyoruz.

Magandacılara ne mesaj vermek istersiniz?

Yaz ayının gelmesi ile birlikte eğlencelerde artacak. Konvoylarda ve eğlence olan yerlerde havaya ateş edilmemesi konusunda ne kadar uyarı yapsak ta buna uymayanlar oluyor. Bu konuda yaşanan olay ibret alınmalı. Ölümlü olaylara baktığımızda üzücü hadiselere baktığımızda bunun yapılmaması gerektiğini hatırlatmalıyız. Özellikle gençlerimizi uyarmalıyız. Bunu mesleki olarak değerlendirdiğimizde havaya bir silahla ateş edildiğinde sıkılan mermiyi havada yok oluyor zannediliyor. Ama o mermi bir müddet sonra vatandaşın üzerine tekrar düşüyor. Biz buna yorgun mermi diyoruz. Ülkemizde yorgun mermi yüzünden yaralanan ve ölen vatandaşlarımız oluyor. Burada son derece duyarlı olmalıyız. Konvoylarda ateş etmek, geç saatlerde havai fişek kullanmak doğru şeyler değil. İnsanların hastası var rahatsız olanı var bunlara saygı duymamız gerekiyor. Bu konuda müftülüğümüzden büyük destekler alıyoruz. Yine bilgilendirme broşürleri bastırmaya devam ediyoruz.

Kabahatler Kanunuyla ilgili ne kadar cezai işlem uyguladınız?

Küçük suçlar engellenmediği zaman büyük suçlar doğuyor. Polisin sokağa hakim olması gerekiyor bizde bunu başarmaya çalışıyoruz. Polis sokakta hakim olamazsa bu defa masada çok çalışmaya başlar. Bizim masayı azaltıp sokağı artırmamız lazım. Bunun için biz kabahatler kanununa ağırlık veriyoruz. Kabahatler kanununa 2016'da yılında 2 bin 136 ihlal 2017 yılında ise 2 bin 266 ihlale yüksek mebla ceza yazmışız. Çünkü neden? Bugün sokakta gördüğümüz ve sarhoşluk yapan bir şahsa müdahale etmediğimiz zaman veya üzerinde bıçak taşıyan şahsa müdahale etmediğimiz zaman bir yan sokakta cinayet olabiliyor. Bunlara ve sokaktaki bütün olumsuzluklara zamanında müdahale etmek büyük olayları engeller. Bunun için biz kabahatler kanununa çok ağırlık verdik. Park polisi 302 parkta iki ekiple sürekli denetimlerini artırdı. Birçok olumsuzluğa zamanında müdahale edilerek daha büyük olumsuzların önüne geçildi. GBT Sorgusunda çok yüksek rakamlarımız var.  2016 yılında 260 bin GBT sorgulanmış. 2017 yılında ise 548 bin sorgulama yapıldı.

GBD SORGUSU İLE 2017’DE 3 BİN 162 ARANAN ŞAHSI YAKALADIK

2016 yılında 3 bin 160 kişiyi sadece sokakta GBT sorgulaması sırasında yakalamışız. 2017 yılında ise bu rakam 3 bin 612'dir. Bu kadar kişiyi sokakta aranan şahıs olduğunu tespit edip yakalamışız. Aynı zamanda biz 2017yılında aranan şahıslara yönelik büyük operasyonlar yaptık. 2017'de müebbet ile aranan 2 kişi, 53 yıl ile aranan bir kişi 20-30 yıl arası aranan 6 kişi, 15-20 yıl ile aranan 9 kişi, 10-15 yıl arası aranan 51 kişi, 5-10 yıl ile aranan 108 kişiyi yakalayıp adalete teslim etmişiz. Özellikle dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlarla hüküm yiyip sokakta başıboş gezen bu olumsuz şahısları yakalamakla, toplumu da bunlardan arındırmış oluyoruz. Suç işlemelerinin de önüne geçilmiş oluyor. Bizim amacımız suç işleyenin yaptığının yanına kar kalmamasını istiyoruz. Burada olayın küçüğü büyüğü yok. Küçük olayda büyük olayda bizim için önemlidir. Biz olaylar arası ayrım yapmadan her olay için üstün bir gayret ile mücadelemizi gösteriyoruz. Belki vatandaşın hayatında ilk defa polise yolu düştü burada da karşısında gördüğü polis onun için bir devlettir. Onu devlet olarak görür ve poliste bu bilinç ile hareket etmelidir.

Bir polis bir suçluyu nasıl anlıyor, bazen yolda giderken o adam şüpheleniyor ve şüphesi doğru çıkıyor?

Bu deneyim meselesi. Zamanla suçlu profilleri ile karşılaştıkça bu deneyim daha da artacaktır. Örneğin bir bankta, parkta ailesi ile gezmeye gelmiş bir gruptan şüphelenecek bir durum yok. Ancak 4-5 kişi gecenin bir vakti parktaki ağacın altında bir şeyler çeviriyorsa bu şüpheli bir durumdur. Sadece yüz hatlarına bakılmıyor. Yüz hatları ile o konunun alakası yok. Olağan dışı durumlarda mesela okul bahçesinde gecenin bir yarısı 3 kişinin olmaması gerekiyor. Olması anormal bir durumdur. Gündüz okul bahçesinde birilerinin olması normal bir durumdur. Bizim şubemizde değişik alanlarda uzmanlaşmış personeller var. Bir hırsızlık uzmanı, cinayet uzmanı bunlar zamanla kendi çalıştıkları birimde tecrübe sahibi olmakta. Örneğin dolandırıcılıkla uğraşan memur sürekli dolandırılmak üzere olan vatandaşı görüyor. Her defasında gördüğünde davranışı ölçüyor ve onu arıyor. Örneğin dolandırıcılık ile alakalı görevlendirdiğimiz memur banka önünde gezerken böyle heyecanlı birini arıyor onun işi o. Cinayet memuru katili arıyor. Aradığı kişi daha farklı bir boyutta. Geçenlerde bizim cinayet büro amirliğimizin büyük ve başarılı bir çalışması oldu.  Sivas ilinde beş kişiyi öldüren bir cani ilimizden gasp ettiği araç ile geçmekte iken çok ciddi bir operasyon gerçekleştirdiler. Aracı kovaladılar, aracın lastiklerine ateş ederek etkisiz hale getirdiler. Üzerinde silah olan bir şahsa operasyon düzenlediler ve silahı ile birlikte şahsı yakalayıp etkisiz hale getirdiler. Bu fedakarlık ve üstün bir gayret burada canını ortaya koyuyor arkadaşlar.

POLİSLİK KUTSATL BİR MESLEKTER VE FEDAKARLIK İSTER

Polislik çok kutsal bir meslektir. Sevgi ve fedakarlık ister. Polislik bir ibadettir. Vatan görevidir. Vatanını milletini sevmekle ilgilidir. Teşkilat mensuplarımızda bu sevgi olduğu için gece gündüz demeden mesai gözetmeksizin çalışmaktalar. Bir vatandaşın malı bulunduğunda kendi kaybolan eşyasını bulmuş gibi sevinmekteler. Özellikle bir cinayetin aydınlatıldığında bunun duygu ve duygusallığını yaşatıyor. Profesyonel hareket etmekteler ancak bu duygu insan olmanın gereği ve polis arkadaşlarımızda ağırlıklı olarak vardır.

İLİMİZDE DENETİMLERİMİZE DEVAM EDİYORUZ

İlimizde bir sürekli uygulamalara devam ediyoruz. Çevre yollarında sürekli sabit uygulama noktamız var. Buradaki personel araç ve şahısları kontrol etmeye devam etmekte. Bizim il içerisinde planlamış olduğumuz kilit noktalarımız var. Bunlar 45 dakikalık değişik yerlerde, değişik zaman ve anlarda, suçlular üzerinde şaşkınlık yaratacak bir şekilde. Kimi zaman bakıyorsunuz şehrin bir köşesinde kimi zaman diğer köşesinde beliren karmaşık uygulama noktamız var. Bu noktalara suçlularımız çok fazla takılıyorlar. Biz 94 mahallede 113 uygulama noktası ile 107 bekleme noktası belirledik. Bizim ekiplerimiz uygulama yaparken bu noktalarda uygulama yapıyor. Bekleme yaparken bu noktada bekliyor. Ekiplerimizi tesadüfen her hangi bir noktada bekletemeyiz. Bunun planını yaptık, yer ve zamanını belirledik. Bu konu ile alakalı süpürme uygulamamız da var. Bir mahalleyi bir ucundan diğer ucuna kadar GBT kontrolünden geçiriyoruz. Seyir halinde olan bir araç, yürüyen bir kişi veya orada bulunan bir işyeri bunların hepsi bu uygulamaya dahil.” (KAHRAMANMARAŞ'TA BUGÜN GAZETESİ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş'ta Traktörle Otomobil Çarpıştı: 1 Ölü, 3 Yaralı
Kahramanmaraş'ta Traktörle Otomobil Çarpıştı: 1 Ölü, 3...
İstiklal Spor’un Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu
İstiklal Spor’un Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu