İşverenlere İşçi Bedava
Reklam

İşverenlere İşçi Bedava

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder; “İş-Kur aracılığıyla işçi çalıştıran işverenlere büyük teşvikler var. İşverenler bu teşviklerden mutlaka yararlanmalı, istihdam edilen personellerin yükünü belli bir süre biz alıyoruz. Bu teşvik sistemi artı istihdam getirecektir” dedi.

21 Ocak 2017 - 07:10

Önder ‘Çalışma hayatında milli seferberlik’ programı çalışma ziyaretleri kapsamında bakanlık bürokratlarıyla geldiği Kahramanmaraş’ta basın mensuplarının sorularını cevapladı. Önder hem İş-kur teşviklerini işçi ve işverenlere anlatmak hem de çalışma hayatında sorun varsa çözümü için ne üretir, hizmetlerde bir aksama varsa ‘nasıl giderilir’ konularını görüşmek üzere bakanlık bürokratlarıyla Kahramanmaraş’a geldiklerini söyledi.

İki hafta önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından başlatılan ‘Çalışma hayatında Milli Seferberlik’ programı çerçevesinde Bakanlık bürokrasisinin 81 ili gezerek bu tür toplantılar yapacağını da belirten Önder, Kahramanmaraş’taki toplantını startını da SGK il Müdürlüğünün Konferans salonunda düzenlediği basın toplantısı ile başlattı.

Programın hedefini açıklayan Çalışma Genel Müdürü Önder şöyle konuştu; “Hedefimiz; Bakanlığımız tarafından düzenlenen, hükümetimiz tarafından yürürlüğe konulan istihdam teşviklerinin hem İş-kur hem SGK boyutunda hem çalışanlara hem de işverenlerimize tanıtılması, özellikle bakanlığımızın son dönemlerde yaptığı ve yapmaya çalıştığı artı istihdam teşviklerine ilişkin, gençlerin, kadınların istihdamına yönelik teşviklere ilişkin yapılan ve yapılması planlanan teşvik programlarının çalışan ve işverenlere tanıtılmasıdır.

Bunun dışında da geçen yıl Bakanlığımız tarafından 81 ilimizde hem İş-kur, hem SGK İl Müdürlüklerimizde yapılan izleme değerlendirme programı sonucunda çıkan raporda geçen eksiklikleri yerinde görmek için de burada bulunmaktayız. Müdürlüklerimizin ihtiyaçları, vatandaşlarımızın SGK ve İş-Kur’dan beklentileri ölçülerek hazırlanan raporda bahsi geçen aksaklıkların giderilip giderilmediğini yerinde görmek, giderilip giderilmediğine ilişkin değerlendirmeler yapmak, yapılması ve planlanması gereken eksiklikler varsa bunu da raporlandırmak için toplantılarımızı düzenliyoruz.

İşçi arkadaşlarımızla bir araya geliyoruz, teşvik kapsamında işe yerleştirilen, kadın, engelli işçilerimizle neler yapabiliriz noktasında bir araya gelip görüşlerini alıyoruz. Daha sonra ticaret ve Sanayi odamızla, Esnaf Odalarımızla, sendikalarımızla istişare toplantısı yapıyoruz, bakanlığımızdan istek ve şikâyetlerini dinliyoruz. İşçi çalıştırılmaya yönelik teşvikleri anlatıyoruz.

SGK ve İş-Kur hizmetlerinden yararlanan engelli çalışanlarımız var, engelli işyerlerimiz var, tıbbi cihaz kullanan işçilerimiz var, onları da ziyaret edip sıkıntılarını dinliyoruz.”

 

EN BÜYÜK SIKINTI İŞVERENİN DUYMAMASI

İş-Kur üzerinden işçi çalıştırmada işletmelere önemli teşviklerin olduğunu ve bunun ayrıntılarıyla duyurulması gerektiğine de vurgu yapan Önder; “en büyük sıkıntımız bu teşviklerden vatandaşlarımızın ve işverenlerimizin çok iyi bilgi sahibi olmamalarıdır. Biz bu teşvikleri anlattığımız zaman işverenler rahatlıkla birkaç kişiyi daha istihdam edeceklerini belirtiyorlar. Bizde gittiğimiz bölgelerde bunları anlatacağız, örneğin işverene bir genç işçiyi veya bir bayanı istihdam ettiğin zaman belirli bir süre sigorta işveren payını karşıladığımızı, maaşlarını karşıladığımızı söylüyoruz. Amacımız hem istihdamı korumak hem de ek istihdamlar oluşturmak. Artı istihdam sağlarken de işverenin üzerinden belli bir süre ile yükü almak. Bu projelerle istihdam açığını düşürmek için uğraşıyoruz”

 

SURİYELİLERİN ÇALIŞMASI İZNE TABİ

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder; kentte mülteci konumunda bulunan Suriyelilerin işyeri açma ve işçi çalıştırmalarına yönelik soruya şöyle cevap verdi; “Suriyeliler ülkemizde geçici koruma statüsünde bulundukları için çalışma izinleri ve ikametleri başka şartlara bağlı. Bir yabancının ülkemizde belli bir süre ikamet izninden sonra vatandaşlık verilebiliyor fakat Suriyeliler bu kapsama girmiyorlar. Geçici koruma kapsamında ülkemizde bulunan Suriyeliler ile ilgili düzenlemeleri bakanlığımız yaptı. Geçici koruma altındaki Suriyeliler kendi işyerini açma ve çalışmak için çalışma başvurusunda bulunabilirler. Kendi işyerlerini açmak için bir kısıtlamaya gitmedik. Çalışmak isteyenlerle ilgili de bir denge kurmamız gerekiyordu. Türkiye’deki işsizlik rakamları da çok aşağılarda değil. Bir işyeri Suriyeli çalıştırmak isterse toplam işçi çalıştırma kapasitesinin yüzde 10’nu kadar Suriyeli işçiyi istihdam edebilir.

 

TALEP OLMASI HALİNDE FAZLA SURİYELİ ÇALIŞTIRABİLİRLER

Bunun yanında sanayi bölgelerinden bize Suriyelilerle ilgili farklı taleplerde geldi. Örneğin Gaziantep’te yaptığımız toplantıda işverenler tesislerinde çalıştıracak Türk işçisi bulamadıklarından yakındılar. İşletme sahipleri tesislerinde çalıştıracak işçiler için önce İş-Kur’a başvurarak  işçi talep edecekler. Eğer işçi taleplerine Türk işçisi rağbet göstermezse Suriyeliler için ayırılan yüzde 10’luk kotanın üzerinde izin verebiliyoruz. Asgari ücret üzerinden SKG’sı yapılıyor ve hem işyerine hem de Suriyelilere de kotanın üzerinde çalışma izni veriyoruz.

 

TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞABİLİRLER

Suriyelilerin tarım ve hayvancılık sektöründe çalıştırılmak istenmesi durumunda da izin yerine muafakiyet veriyoruz. Suriyeliler tarım ve hayvancılık alanında izin almadan rahatça çalışabiliyorlar. Sadece il müdürlüğümüze bilgi vermeleri gerekiyor. Sigortası ise bir tarım işçisinin tabi olduğu mevzuat neyse onlar içinde o mevzuat geçerlidir.”

 

KAÇAK YABANCI İŞÇİ ÇALIŞTIRANA CEZA

Suriyelilerin kaçak işçi durumunda çalıştırılması karşısında hem işverene hem de çalışana ayrı idari para cezalarının verileceğine de dikkat çeken Önder yabancı kaça işçi çalıştıran bir işyerine hem yabancı çalıştırdığı için idari para cezası kesildiğini ayrıca da sigortası olmadığı için de ayrı bir para cezası kesildiğini söyledi. Önder kaçak çalışan yabancı işçiye de idari para cezası uygulandığını belirtti.

Önder’in başkanlık yaptığı toplantıya İş Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı İsmail Gültekin, SGK.- Daire Başkanı Satılmış Çelik, İŞKUR- Daire Başkanı Sinan Temur, SGK Kahramanmaraş İl Müdürü Hüseyin Karagöz, İş-Kur İl Müdürü Ali Yüce katıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x