İyi tarım kolay pazar bulur

İyi tarım kolay pazar bulur

Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün organizesiyle 20 ili kapsayan Kuru Ürünlerde İyi Tarım Uygulamaları çalıştayı Kahramanmaraş’ta başladı. 4 gün sürecek çalıştayda uzmanlar iyi tarım tüm detaylarıyla birlikte masaya yatırılacak.

02 Aralık 2017 - 04:40

Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün organizesiyle Ramada Plaza Hotel’de başlayan Kuru Ürünlerde İyi Tarım Uygulamaları Çalıytaşına 20 ilin İyi tarım bölümüyle ilgili mühendisler ve teknik personelleri katıldı.

İyi tarımın her yönüyle ele alınacağı çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Ali Emiroğlu 2013’te 3 bin 600 dekar alanda bir üreticiyle başladıkları iyi tarımda bugün bin 600 üreticiyle alanın 100 bin dekarın üzerine çıktığını belirtti. Kahramanmaraş’ın zengin ürün çeşitliliği ile Türkiye’nin özet şehri olduğuna da vurgu yapan Emiralioğlu, kentin her ilçesinin bir meyve ile özdeşleştiğine dikkat çekerek “Kahramanmaraş bizim çok sevdiğimiz bir Anadolu şehri ve gerçekten tarımsal anlamda da Türkiye’nin özeti olan bir şehir.  Birkaç ürün dışında tüm ürünleri kentte yetiştirme imkanına sahibiz. Meyvecilik anlamında kentte çok fazla ürün yetişiyor. Her ilçemizin neredeyse kendisi ile özdeşleşmiş bir ürünü var.  İyi Tarım Uygulamaları son dönemde bakanlığımızın üzerinde durduğu çokta iyi yaptığımız önemli faaliyet alanlarımızdan bir tanesi. Çevreye ve doğaya duyarlı bir üretim. Biz ise iyi tarım neticesinde nihai tüketiciye sağlıklı ürün sunmayı garanti ediyoruz” diye konuştu.

Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz ise, Tarım insan hayatının olmazsa olmaz faaliyeti ve insanın varoluşundan bu yana süre gelen bir faaliyet olduğunu söyledi. Çalıştayda ki amacın ürünleri daha kolay pazarlamak olduğuna dikkat çeken Durmaz, “İyi tarımın 3 ayağı vardır bakanlık, üretici ve kuruluşlardır. Üreticiler ise bu işin esas ana unsurudur. Kuruluşlar ise üretici ile bakanlıklar arasında ki bağı sağlar. Kahramanmaraş’ta tarımsal faaliyetlerin 3 ayağını da oluşturmaktadır. Çalıştayımızın ise esas amacı bugüne kadar süre gelen çalışmalarımızın ve mevcut mevzuatımızın daha rasyonel bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla ürünlerin çok daha kolay pazarlanması amacıyla düzenlenmiştir” ifadelerini kullandı.

4 gün sürecek çalıştayda yapılan dondurma şovu izleyenleri büyüledi.

 

TARIM ÇALIŞTAYI DOLU DOLU BAŞLADI

İklimlerin kesişme noktası olan ve kaliteli toprak yapısı ile birçok ürünü yetiştiren, Kahramanmaraş’ta Kuru Ürünlerde İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayı başladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü talimatları doğrultusunda20 ilin katılımıyla kentte başlatılan Kuru Ürünlerde İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayı, başladı. 4 gün boyunca devam edecek çalıştayiyi tarım sertifikasyonu kapsamında gerçekleştirilecek.

EN UYGUN FAALİYET İYİ TARIM

Düzenlenen çalıştaya onur konuğu olarak katılan ve iyi tarım hakkında bilgilendirmelerde bulunan Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, Tarım insan hayatının olmazsa olmaz faaliyeti ve insanın varoluşundan bu yana süre gelen bir faaliyet. Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları da tarımsal faaliyetler içerisinde yerini almıştır. Dünya da gelişen nüfusa baktığımız zaman tarım alanlarının giderek azaldığını düşündükçe organik tarımın dünya gerçeği için çok fazla uygun olmadığını ama bunun yanında iyi tarım uygulamalarının artan nüfus ile birlikte insan sağlığını, doğayı, çevreyi koruyan bir faaliyet olarak, insanlığın beslenmesinde ki açıkları da kapatarak yapılması en uygun faaliyettir. Tarımsal faaliyetler doğa ve insanı ele alan bir faaliyettir. Tarımsal faaliyetin sonucunda elde edilen ürünler insanların beslenmesinde kullanılan ve insanın hayatını idame ettiren ürünlerdir” dedi.

AMAÇ; DAHA KOLAY PAZARLAYABİLMEK

Çalıştayda ki amacın ürünleri daha kolay pazarlamak olduğuna dikkat çeken Durmaz, “İyi tarımın 3 ayağı vardır bakanlık, üretici ve kuruluşlardır. Üreticiler ise bu işin esas ana unsurudur. Kuruluşlar ise üretici ile bakanlıklar arasında ki bağı sağlar. Kahramanmaraş’ta tarımsal faaliyetlerin 3 ayağını da oluşturmaktadır. Çalıştayımızın ise esas amacı bugüne kadar süre gelen çalışmalarımızın ve mevcut mevzuatımızın daha rasyonel bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla ürünlerin çok daha kolay pazarlanması amacıyla düzenlenmiştir” ifadelerini kullandı.

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ İLE TÜRKİYE’NİN ÖZETİ

Kahramanmaraş’ın zengin ürün çeşitliliği ile Türkiye’nin özet şehri olarak tanımlayan Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, kentin her ilçesinin bir meyve ile özdeşleştiğine dikkat çekti. Emiralioğlu, “Kahramanmaraş bizim çok sevdiğimiz bir Anadolu şehri ve gerçekten tarımsal anlamda da Türkiye’nin özeti olan bir şehir. Birkaç ürün dışında tüm ürünleri kentte yetiştirme imkanına sahibiz. Meyvecilik anlamında kentte çok fazla ürün yetişiyor. Her ilçemizin neredeyse kendisi ile özdeşleşmiş bir ürünü var. İyi Tarım Uygulamaları son dönemde bakanlığımızın üzerinde durduğu çokta iyi yaptığımız önemli faaliyet alanlarımızdan bir tanesi. Çevreye ve doğaya duyarlı bir üretim. Biz ise iyi tarım neticesinde nihai tüketiciye sağlıklı ürün sunmayı garanti ediyoruz” diye konuştu.

3 BİN DEKARDAN 100 BİN DEKARA

İyi tarım uygulamalarında Kahramanmaraş’ta şu an itibariyle bin 600 civarında üretim alanı oluşturulurken yine üretimde 100 bin dekarın üzerine çıkıldı. Kentin iyi tarıma 2013 yılında başladığı bilgisini veren Emiralioğlu şu bilgileri aktardı: “Kahramanmaraş’ta iyi tarım uygulamalarına ilimizde 2013 yılında başladık. 2013 yılında Kahramanmaraş’ta bir üreticimizin 3 bin dekarlık bir bağ alanında iyi tarım uygulamasına başladı ve bu bizim için bir ilkti.2014 yılında bu alanımız 19 bin 428 dekara ulaştı ve üretici sayımız 212 oldu. Ürün çeşitliliğimiz ise, 8’e çıktı. 2015 yılında ürün sayımız 18’e çiftçi sayımız 812’ye ve toplam alanımız 60 bin 244 dekar oldu. 2016 yılında ise, toplam alanımız 93 bin 75 dekar, üretici sayımız bin 488 ve iyi tarımdan geçen ürünümüzde 19’a ulaştı. 2016 yılında ilimizde toplam 798 bin 720 dekar meyve sebze üretim alanının yüzde 11,6’sında iyi tarım yapabilir hale gelmiş olduk. 2017 yılında ise sözleşme yapan üretici yapan sayımız bin 600 civarında ve üretim alanımızda 100 bin dekarın üzerine çıktı. Ayrıca 2015 yılı itibariyle Kahramanmaraş ilinde iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve kontrollü tarım uygulanmakta olup, proje kapsamında 3 ilçemizde 4 ürün grubunda 14 üreticimiz ile 311 dekar alanda çalışmalar yürütülmüştür.

DETAYLANDIRMALARIYLA DOLU DOLU 4 GÜN

İlimizde bakanlığımız bitkisel üretim genel müdürlüğümüzün talimatları ile 28 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ve 4 gün sürecek olan kuru ürünlerde iyi tarım uygulamaları çalıştayı ile iyi tarım sertifikasyonu kapsamında üretilen ve kuru meyve olarakta ticarette söz konusu olan incir, üzün ve kayısı meyve ürünlerinde iyi tarım uygulamaları sertifikasyonları kapsamında en uygun kurutma ve işleme yöntemlerinin belirlenmesi ile uygulamaya girebilmesi için üretimin tüm aşamalarını kontrol altına alacak şekilde gerekli prosedür ve kritik kontrol noktalarını tespiti kayıt altına alınması ve hayata geçirilmesi için sektörün ulusal düzeyde ki tüm temsilcilerin katılımı ile bu çalıştay yürütülecek.”

Açılışı yapılan çalıştayda konuşmaların sona ermesinin ardından dondurma şov yapıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş’den Öğretmenlere özel Müzik ziyafeti
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş’den Öğretmenlere özel Müzik...
Kahramanmaraş itfaiyesi güven veriyor
Kahramanmaraş itfaiyesi güven veriyor