Kahramanmaraş’a 69 Proje

Kahramanmaraş’a 69 Proje

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, Ulusal Tarım Stratejisi, Kırsal Kalkınma Planı destekleriyle Kahramanmaraş’ta 69 proje için yatırımcılara 16 milyon 785 bin 320 TL hibe ödemesi yapılacak.

25 Nisan 2017 - 13:26

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, Ulusal Tarım Stratejisi, Kırsal Kalkınma Planı çerçevesinde; doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması,  yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması amacıyla Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı uygulamaya konuldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2006-2016 yıllarında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, tabandan yukarıya doğru yaklaşımla katılımcılığı sağlayan, yerel kapasiteyi ve örgütlenmeyi geliştiren, istihdam yaratma potansiyeli olan, üretici gelirlerini artıran ve çeşitlendiren, tarıma dayalı küçük ve orta ölçekli sanayinin gelişmesini ve yaygınlaştırılmasını esas alan projelerin yanı sıra kırsal altyapının rehabilitasyonuna yönelik projeler ile üretime yönelik makine-ekipman alımı projeleri de desteklendi. Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesine ilişkin 2016/8541 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında yürütülecek olan 11.etap Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ 21.10.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kahramanmaraş’ta aşağıdaki konularda yüzde 50 hibe desteği verileceği yapılan tanıtım çalışmaları sonucunda yatırımcılara duyurulmuştur.

Destek verilecek konular; Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Hayvansal ürünlerden ham derinin işlenmesi, Soğuk hava deposu, Çelik silo, Hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması ve Yenilenebilir enerji ile ısınan yeni sera yapımı desteği verilecek.

Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik aşağıda sayılan altyapı sistemlerine de destek verileceği tanıtım toplantılarında anlatılmıştır. Bukonular;

1- Balıkçı barınaklarının modernizasyonu, buzlama makinesi, balık nakil tankı, kafes ve kafes ağı, balık boylama makinası, fishpump, tambur filtre,

2- Çiftlik gübresi depolama ve/veya işleme ve dağıtma sistemleri, çiftlik gübresi depolama ve/veya işleme tesisi olanlara çiftlik gübresi dağıtma sistemleri

3- Yaylacılar ve arıcılar için çekilir tip güneş paneli, çadır ahır ve ağıl,

4- Bitkisel üretime yönelik yüksek plastik tünel, meyve bahçelerinde don zararını engellemeye yönelik sistemler, mantar yetiştiriciliğine yönelik sera, faal durumda olup yenilenebilir enerji kullanacak seraların modernizasyonu için ısıtma sistemi, ısı perdesi, polikarbon sera örtüsü. 

5- Tarımsal üretimiyle orantılı çiftlik içinde üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik işleme tesisleri, soğuk hava deposu, soğuk oda, şoklama ünitesi, çelik silo,

6- Hayvansal üretime yönelik en fazla 1000 adet kapasiteli taşınabilir kanatlı kümesi, süt soğutma tankları, süt sağım sistemleri, yem karma, yem kırma/ezme, büyükbaş yemlik ve suluk küçükbaş yemlik ve suluk, hayvan padok sistemleri, üstü kapalı kaba yem deposu.

Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yapılan tanıtım çalışmaları sonucunda toplam 104 başvuru yapılmış. Yapılan proje başvuruları İl Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderilen 69 projenin hepsi kabul edilerek uygulanmak üzere Kahramanmaraş’a gönderdi.

69 projeden 22 proje büyük proje olarak tabir ettiğimiz tarıma dayalı ekonomik yatırım projesi, 47 proje ise kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularında çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik projelerdir. Toplam 69 proje için yatırımcılarımıza 16 milyon 785 bin 320 TL hibe ödemesi yapılacaktır.

 

Yatırımcılarla 45 gün içinde hibe sözleşmeleri imzalanacak olup, yatırım projelerinin tamamlanma tarihi 1/12/2017’dir. Kahramanmaraş’ ta 2006 tarihinden 2016 yılı sonuna kadar 119 adet tarımadayalı ekonomik yatırım projesi bitirilmiş olup toplamda 25 milyon 646 bin 893 TL hibe desteği ödendi. 2017 projeleri ile birlikte proje sayısı 188, hibe tutarın da 42 milyon 432 bin 213 TL’ye ulaşacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x