Kahramanmaraş, desteğe doymadı!

Kahramanmaraş, desteğe doymadı!

Kahramanmaraş, 2015 yılı içerisinde, Türkiye genelinde KOBİ Proje Destek Programı’ndan en fazla yararlananlar arasında 2’inci, Girişimcilik Desteğinden en fazla yararlanan 8’inci ve KOSGEB Genel Destek Programı kapsamında en fazla destek alan 14’üncü şehir oldu.

09 Ocak 2016 - 20:43 - Güncelleme: 11 Ocak 2016 - 05:46

Kahramanmaraş, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) desteklenmesi için kurulan KOSGEB’den en fazla yararlanan şehirlerden biri oldu. Sadece 2015 yılı içerisinde KOSGEB’den, 5 milyon civarında destek alan Kahramanmaraş, KOBİ Proje Destek Programı kapsamında Gaziantep’i, 3’e katladı. Kahramanmaraş’ın 2015 yılı içerisinde aldığı destekleri değerlendiren Kahramanmaraş KOSGEB İl Müdürü Gökhan Doğan, “2016 yılında, bu girişimcilik desteği için ciddi manada bir talep olacağı düşüncesindeyim. 2015 yılında, Kahramanmaraş'ta girişimcilere, toplam 5 milyon civarında, destek vermişiz” dedi.

Kahramanmaraş, 2015 yılında, KOSGEB destekleri bakımından hatırı sayılır bir konuma geldi. Kahramanmaraş’a 2015 yılında verilen 5 milyon liralık desteğin; 4,5 milyonunun hibe, 500 bininin ise geri ödemeli olduğunu ifade eden Doğan, “Kahramanmaraş, KOSGEB Genel Destek Programı kapsamında Türkiye'de en fazla destek alan 14’üncü şehir oldu.

Kahramanmaraş olarak girişimcilik desteğinde, 8’inci sıradayız. KOBİ Proje Destek Programında da Türkiye'de 2’inci sıradayız. KOBİ Proje Destek Programı kapsamında şu anda var olan firmaların, markalaşma ve kurumsallaşma projelerine destek olduk” şeklinde konuştu.

 

KAHRAMANMARAŞ, GİRİŞİMCİLİKTEN YARARLANAN 8 İLDEN BİRİ

Türkiye genelinde, 2015 yılı içinde, KOBİ Proje Destek Programı’ndan en fazla yararlananlar şehirlerarasında 2’inci sırada yer alan Kahramanmaraş, Girişimcilik Desteğinden en fazla yararlanan 8’inci, KOSGEB Genel Destek Programı kapsamında da en fazla destek alan 14’üncü şehir oldu.

Kahramanmaraş’ın KOSGEB desteklerinden en fazla yararlanan şehirlerden biri olduğunu belirten KOSGEB Kahramanmaraş İl Müdürü Gökhan Doğan, “Kahramanmaraş, KOSGEB Genel Destek Programı kapsamında Türkiye'de en fazla destek alan 14’üncü şehir oldu. Kahramanmaraş olarak girişimcilik desteğinde, 8’inci sıradayız. KOBİ Proje Destek Programında da Türkiye'de 2’inci sıradayız. KOBİ Proje Destek Programı kapsamında şu anda var olan firmaların, markalaşma ve kurumsallaşma projelerine destek olduk” dedi.

Hibe oranlarında yapılan artışlardaki asıl hedefin, alınan desteklerin, nitelikli imalat sektöründe kullanılmasını ve üretimi artırmak olduğunu kaydeden KOSGEB İl Müdürü Gökhan Doğan, hibe limitlerindeki artışın, imalat sektörüne olan yatırımı teşvik edeceği boyuta geldiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Kahramanmaraş, alınan desteklerin büyük bir çoğunluğunu, hizmet sektöründe kullanılıyor. Bu, Türkiye genelinde böyle. Biz, bu desteklerin, nitelikli imalat sektöründe kullanılması için uğraşıyoruz. Hükümetimiz de onun için bu limitleri yükseltti. Artık firmaların, imalat yapabilecekleri bir destek veriyoruz. Kahramanmaraş'ta, alınan destekleri, imalat sektöründe kullanan girişimcilerimiz de var. Mesela bir tane gömlek imalatçısı bir girişimcimiz var. Nitelikli imalata yönelik üretimin artırılması için çalışmalar yapıyoruz. Limitlerde yükseltilince, imalat sektöründe yatırım yapmaya teşvik edici bir noktaya geldik. 2015 yılında girişimcilik desteğimizden, 262 firma yararlanmış. Biz, bu rakamın, 2016 yılında en az 350 firma olacağını düşünüyoruz.”

 

GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİNDE REVİZYON YAPILDI!

AK Parti’nin seçim vaatlerinde yer alan gençlere 50 bin lira hibe desteğini kapsayan Girişimcilik desteğinin, revizyonunun yapılarak uygulamaya geçtiğini belirten Doğan, yeni başvuruların hepsinin yeni yönetmeliğe göre değerlendirildiğini dile getirerek şu açıklamalarda bulundu: “Seçim vaatlerinde de Başbakanımızın açıkladığı, kendi işini kuran gençlere 50 bin lira hibe, 100 bin faizsiz destek diye adlandırılan destek programı, bizim girişimci desteğimiz. Bu girişimcilik desteği, revizyonu yapıldı; şu anda faaliyette. Şu anda alınan yeni başvuruların hepsi bu yönetmeliğe göre değerlendiriliyor. 50 bin TL geri ödemesiz hibe, 100 bin TL de faizsiz kredi desteği veriyoruz. Bu 100 bin lirayı nakit olarak değil de makine teçhizat alımına veriyoruz. Bu 50 bin lira hibe desteğimiz, bayanlarda yüzde 90, erkeklerde yüzde 70 oranında; ama üst limitler aynı.”

 

ARGE İNOVASYON DESTEĞİNDE LİMİTLER ARTTI!

KOSGEB’in, Araştırma Geliştirme ve yenilenme desteklerinde limitlerin artırıldığını aktaran KOSGEB İl Müdürü Doğan, “ARGE inovasyon desteğimizde, limitler arttırıldı. Önce toplamda 1 milyon TL idi şimdi 1,5 milyon liraya yakın bir destek veriyoruz. Bir de geçen ay KOBİ Proje Destek Programımız açıldı. KOBİ Proje Destek Programı, çağrı esaslı bir destek programı. Şimdiye kadar Kahramanmaraş'ta, 27 tane başvuru oldu. Bunlardan 25 tanesi, ön değerlendirmeyi geçti. Şu anda, bu alanda 150 bin TL destek veriyoruz. Kurumsallaşma ve markalaşma projelerine. Bu destek programımız, Kahramanmaraş için başarılı bir çalışma oldu. Mesela bu alanda, Gaziantep'te 9 proje geçti. Kahramanmaraş'ta, 25 proje geçti” şeklinde konuştu.

 

“150 BİN TL DESTEĞE CİDDİ TALEP VAR!”

Gençlere 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi desteğinin, 2016 yılında devam edeceğini vurgulayan Doğan, şu ifadelere yer verdi: “Şu anda buna yönelik yoğun bir şekilde talep var. Kahramanmaraş'ta zaten girişimcilik desteği, ciddi manada talep edilen bir destek. Hatta Türkiye'de dördüncü sırada yer almıştık. Şu anda da eğitimlerimizi arttırıyoruz. İŞKUR ve Büyükşehir Belediyesi ile beraber bu ay eğitime başlıyoruz. İŞKUR ile 4 sınıf, Büyükşehir Belediyesi ile 3 sınıf toplamda, 7 sınıfla eğitimlere başlıyoruz. Çünkü bu desteklerden yararlanmanın ilk şartı, girişimcilik eğitimini almak. Şu ana kadar bize gelen talep, 400’ü geçti. Bu başvuruları aldık ve değerlendiriyoruz.”

 

DOĞAN: YA FARKLI İŞ YAPILMALI YA DA HERKESTEN FARKLI YAPILMALI

Gençlerin, nitelikli projelerle KOSGEB’e başvurmalarını istediklerinin altını çizen KOSGEB İl Müdürü, gençlerin, bu noktada ya herkesten farklı bir iş yapmaları ya da herkesin yaptığı işi, farklı şekilde yapmaları gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani bir inovasyon olsun. Yenilikçilik olsun. Biz, gençlerimize, bunu öneriyoruz. İşte imalat sektöründe bir gömlekçi girişimcimiz oldu. Bu girişimcimiz işyerini kurdu. Bizden, girişimcilik desteği aldı. 100 bin lira faizsiz kredi desteği ile de makina teçhizat aldı. İŞKUR'dan personel desteği alıyor, bizden nitelikli eleman desteği alıyor. Tekstil mühendisi çalıştırıyor. Bu girişimcimiz, aynı zamanda KOBİ Proje Destek Programından da yararlanabilir. İşte markalaşma ve kurumsallaşma yönünde destek alabilir. Kendi markasını oluşturabilir. Tasarım desteği alabilir. İlk ihracatını yapan firmalara da lojistik desteği veriyoruz. Bu da genel destek programı içerisinde. Eğer bir girişimcimiz, ilk defa bir ihracat gerçekleştiriyorsa; bunun lojistik desteğinin, 20 bin lira kısmını, hibe olarak biz karşılıyoruz. Yani aynı firma, birden fazla destek programından yararlanabiliyor.”

 

“GİRİŞİMCİLER, PROJELERİNİ KENDİLERİ YAZSIN!”

KOSGEB’e sunulan projelerden çoğunluğunu, vatandaşların danışmanlık şirketlerine yazdırdıklarını bildiren KOSGEB İl Müdürü Gökhan Doğan, verilen girişimcilik eğitimlerinin asıl amacının projeyi girişimcilerin kendilerinin hazırlaması olduğuna vurgu yaparak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bize proje getiren vatandaşlarımızın çoğunluğu, projelerini danışmanlık şirketlerine hazırlatıyor. Burada art niyetli olanlar da var. Miktarları, ‘Proje Yazma Bedeli’ adı altında isteyen danışmanlık şirketleri var. Bunlardan art niyetli olup da halkı biraz zor duruma düşürenler var. Vatandaşların, buna dikkat etmeleri gerekir. Çünkü biz, bu girişimcilik eğitimlerini, bu projeleri kendileri yazsınlar diye veriyoruz.”

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ / KENAN ONARAN

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta silahlı kavga: 4 yaralı
Kahramanmaraş’ta silahlı kavga: 4 yaralı
Kahramanmaraş’ta tekstil fabrikasında yangın
Kahramanmaraş’ta tekstil fabrikasında yangın