Depremin merkez üssü Kahramanmaraş, her geçen gün yaralarını biraz daha sararak, her alanda iyileşme adımları atıyor. Gastronomi şehri olma yolunda hızla ilerleyen kentte, çiriş böreğinin tesciliyle kentteki coğrafi işaretli ürün sayısının 28'e çıktığı belirtildi.
KENTİN YÖRESEL LEZZETLERİNE BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü iş birliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün katkılarıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan başvurunun ardından Kahramanmaraş çiriş böreği, Türk Patent ve Marka Kurumunca hazırlanan 169 Sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayınlanarak şehrin 28'inci tescilli ürünü olarak yerini aldı."
Çiriş Böreğinin coğrafi tescil işareti alması, kentte büyük sevinç oluşturdu. Tescilli ürünler arasına katılan Çiriş Böreği’nin birçok çeşidi bulunuyor.
Ev hanımları Ramazan iftarı için kolları sıvadı ve çiriş böreği yaptılar. Kahramanmaraş Lokantacılar ve Tatlıcılar Odası da günün anısına çiriş böreğinin birçok lezzetini bir araya getirerek, adeta lezzet şöleni sundu.
Lokantacılar ve Tatlıcılar Dernek Başkanı Erdal Kanbur "Çiriş Bitkisinin Maraş'ın yüksek olduğu bölgelerde ve kardan sonra çıktığını ifade ederek, çiriş böreğini coğrafi tescil edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Yüksek dağlardan ve karın yoğun yağdığı bölgelerden toplanarak, kilogramı 150 liradan satılan çiriş bitkisi, önce kabuklarından ayrıştırılarak yıkanıyor ve bir saat kadar dinlendiriliyor. Sonra soğanla karıştırılıp, içerisine acı Maraş biberi, kimyon, zeytin yağı ve tuz katılarak pişiriliyor. Pişirilen kiriş karışımı iç malzeme, yufkalar üzerine döşenerek, odun ateşinde veya tüpte kızartılıyor. Çiriş sebzesinde börek, pilav, lepe, mantı gibi yemekler yapılabiliyor. Çiriş böreği sade yapılabildiği gibi, içerisine kıyma da konabiliyor” dedi.
YORUMLAR