“Kahramanmaraş’ın Mor Salkım Bağları”na Tanıtım Töreni

“Kahramanmaraş’ın Mor Salkım Bağları”na Tanıtım Töreni

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tarafından Bağların Modernizasyonu, Çiftçilerin Üzüm Üretimi ve Kalitesi Konusunda Farkındalıkların Artırılması Amacıyla “Kahramanmaraş’ın Mor Salkım Bağları” Adıyla Hazırlanan Tarımsal Yayım Projesi Bakanlık Tarafından Desteklenmeye Uygun Görüldü.

12 Mayıs 2018 - 02:50

Projenin Tanıtılması ve Dulkadiroğlu İlçesi Budaklı Mahallesinde “Bağcılıkta Budama” Konulu Çiftçi Kursuna Katılarak Sertifika almaya Hak Kazanan 24 Çiftçiye Sertifikalarının Verilmesi Amacıyla Bir Program Düzenlendi.

Programa Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Faruk Erarslan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Şube Müdürleri, Bakanlık Daire Başkanlığı Temsilcileri, Ziraat Mühendisleri, Çiftçiler ve Vatandaşlar Katıldı.

İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon Ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sadık Yılmaz Güllü Proje hakkında bilgi verirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım Ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Temsilcisi Mehmet Muhittin Tekeş Bakanlık Tarafından Yürütülen Projeler hakkında konuşma yaptı.

İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu Kahramanmaraş çok değişik iklim özelliklerini barındıran farklı mikro klima iklimini içerisinde bulunduran özel bir coğrafya olduğunu belirten Emiralioğlu,  içinde bulunduğumuz Bertiz bölgesi de bu özel coğrafyalardan bir tanesi, dağlık ve arazı varlığının kısıtlı olduğu bölgelerden olan bertiz bölgesinde çiftçilerimiz geçmişten bu yana bu bölgede yetiştirilmesi gereken en doğru ürünleri bulmuşlar üreticilerimizi tebrik ediyoruz gerçekten bu bölgenin üzümü, cevizi, pekmezi ve üzüm ürünleri ilimizin de sınırlarını asmış bütün Ülke genelinde bertiz üzümü bertiz cevizi denilince nam-ı değer bir üne kavuşmuş ürünlerimiz var.    Tabi bunlar güzel şeyler güzel şeylerin yanında daha çok yapmamız gereken işler var bu bölgedeki arazileri daha iyi değerlendirmek ve birim alandan elde edilen verimi daha üst seviyelere çıkarmak olduğunu dile getiren Emiralioğlu, buda bizim sizlerle birlikte teknik elemanlarımızın öncülüğü ve destekleri ile başarmamız gereken işler arasında yer alıyor bizde bu anlamda Kahramanmaraş’ın üzüm potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla arkadaşlarımız böyle bir proje hazırladılar Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi sağ olsunlar projeyi uygun buldu destekledi ve uygulamaya geçildi. Tabi bunların hepsi çiftçilerimizin bölgeden daha fazla kazanç sağlamaları için bizim düşündüğümüz ve önerdiğimiz faaliyetler ama temel olan sizin çalışkanlığınız azminiz gayretiniz başarınız sizler bu gayret içerisinde oldukça bizler de elimizden gelen yardım ve desteği sizlere sağlamak için gayret içerisinde olacağız dedi.

 Konuşmaların ardından  Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi  Sevde SALMAN proje faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Daha sonra Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Kürşat Alparslan Bölgedeki Bağcılık Üzerine Bir Konuşma Yaptı.

Konuşmaların Ardından Çiftçilere Sertifikaları verildikten sonra program sona erdi.

Kahramanmaraş ili coğrafi konumu, ekolojik özellikleri ve mikro klima özelliği taşıyan yetiştiricilik potansiyelleri ile bitkisel üretim açısından cazip imkanlar sunan çok önemli geçit bölgelerinden birisidir.Bölge iklimi sofralık ve kurutmalık bütün çeşitlerin yetiştiriciliğine uygundur. Kahramanmaraş İli genelinde üzüm yetiştiriciliği yapılmakla birlikte sofralık ve şıra ürünleri için Dulkadiroğlu İlçesinde yaklaşık 30 köyümüzü kapsayan Bertiz Havzası öne çıkarken, Çekirdekli kuru üzüm üretiminde Pazarcık İlçesi Yumaklıcerit – Taşdemir-Kizirli-Akçalar Havzası önem arz etmektedir. Özellikle Türkiye genelinde sevilerek tüketilen ve tercih edilen çekirdekli kuru üzüm üretiminde Pazarcık İlçemiz Peygamber üzümü ile ülkemizin en kaliteli ürününü çıkarmaktadır.

Üretim alanı ve miktarı bakımından potansiyeli oldukça yüksek olan ilimizde mevcut bağlarda büyük oranda, yöresel olarak serpene ismi verilen basitçe desteklenmiş, alçak gövdeli desteksiz sistemler kullanılmakta yada bağ sürgünlerinde herhangi bir destek kullanılmadan, toprak üzerinde sürgünlerin serbestçe uzandığı ilkel yöntemler kullanılmaktadır. Bu durum ilimizde istenilen verim kalitenin alınmasını olumsuz etkilemektedir. Bu durum ilimiz bağcılığından arzulanan verim ve kazancın elde edilememesinin en önemli nedenlerindendir.

Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından bağların modernizasyonu, çiftçilerimizin üzüm üretimi ve kalitesi konusunda farkındalıklarının artırılması amacıyla bu proje hazırlanmıştır. Proje birçok çiftçi eğitim ve yayım faaliyetini içermekte olup, hazırlanan bu proje ile İlimizin elverişli iklim ve toprak koşullarında yetiştirilen, ulusal ve bölgesel pazarlarda ilimizin adı ile anılan Kahramanmaraş Bertiz Kabarcık ve Mahrabaşı Üzümleri, Pazarcık Kurutmalık Peygamber üzümlerinin modern telli terbiye sistemlerine alınması, doğru bakım ve budama yöntemlerinin geliştirilerek bağlardaki verim ve kalitenin arttırılması, ilimize uygun yeni sofralık ve kurutmalık yeni çeşitlerin yaygınlaştırılması sağlanacaktır. Çiftçilerimize verilecek olan eğitimler, teknik geziler ve tarla günleri ve yerinde görerek öğrenecekleri çiftçi gezileri ile üzüm üretiminde ve kalitesinde Türkiye ortalamasının üzerine çıkılması hedeflenmiştir.

Proje faaliyetleri olarak; bağcılık potansiyelinin yoğun olduğu Bertiz Havzasında ve Yumaklıcerit – Taşdemir Havzalarında modern telli terbiye sistemlerinin yaygınlaştırılması için 10 Da. Alanda demonstrasyon alanı oluşturulacak.  3 adet çiftçi kursu açılarak 100 adet üreticimize bağlarda budama konusunda 104 saatlik eğitim verilecektir,  Yurt içi ve yurt dışı çiftçi teknik inceleme gezileri düzenlenecek, İlimizde bağ yetiştiriciliği konusunda panel ve bilgilendirme toplantıları yapılacaktır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x