Kahramanmaraş’ta kadın çiftçiler bir ilk

Kahramanmaraş’ta kadın çiftçiler bir ilk

Bakanlığımız, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının destekleri meyvelerini vermeye başladı. Lavanta fidesi dağıtımı yapılan kadın çiftçiler ilk mahsullerini aldılar.

10 Temmuz 2018 - 03:41

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kahramanmaraş’ta bir ilke imza atarak,  10 Kadın Çiftçiye 18 bin adet fide dağıtımı yaparak lavanta yetiştiriciliğine başlamasını sağlamıştı.

Konu hakkında açıklama yapan Kahramanmaraş, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mustafa BOZKURT, “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” projesi kapsamında kadın çiftçilerimize dağıtımını yaptığımız, Tıbbi Aromatik Bitkilerden olan lavanta yetiştiriciliğini ilimize ilk kez buluşturmak istedik. Birçok sektörde kullanılan lavantanın ilimizde başarı ile yetiştiriciliğini düşündüklerini söyleyerek ,  arıcılık açısından da lavanta yetiştiriciliği önem arz etmektedir. Lavantanın görsellik bakımından da önemli bir bitki olduğunu, lavantanın turizm açısından da katkı sağlayacağını düşündüklerini dile getiren BOZKURT, lavantanın İlimiz tarımına hayırlı olmasını temenni ediyorum dedi.

Lavanta yetiştiricisi olan Kadın Çiftçilerden Bediha DEMİREL, Lavanta yetiştiriciliği yapmaktan çok mutlu ve memnun olduğunu söyleyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Lavandula ismi Latincede lavare den gelmiş olup yıkınma anlamını taşımaktadır zira çok aromalı olan bu bitki yıkanma ve banyo suyunda kullanılmaktadır.

Lavanta Batı Akdeniz bölgesinden yayılım göstermiş olup Fransa, İtalya, ispanya ve Yunanistan da mevcuttur 

60 cm kadar boylana bilen çok yıllık çalımsı bir bitkidir

Dünya da ticareti yapılan uçucu yağ bitkilerinden birisidir. sıvı sabun ve kozmetik sanayinde ayrıca deterjan sanayinde de kullanılıyor

Ballıbabagiller familyasından içerisinde 150 aktif bileşen bulunan lavanta ayrıca doğal bir böcek kovucu özelliğine sahip. Lavanta bitkisinin bu özelliğinden dolayı özellikle böcek ve sinek problemi olan köylerde değerlendirebilir diye düşünüyoruz.

Hasat haziran-temmuz- ağustos aylarında yapılıyor, ayrıca lavanta özellikle arıcılar için bulunmaz bir bal özü kaynağıdır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x