Kahramanmaraş’ta KOBİ’lerin beklediği çağrı çıktı!

Kahramanmaraş’ta KOBİ’lerin beklediği çağrı çıktı!

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) sürdürülebilir üretimin geliştirtmesi ve yenilikçilik mali destek programı konusunda 15 milyon TL değerinde yeni destek çağrısına çıktı.

24 Ocak 2018 - 04:30

Sürdürülebilir üretimin geliştirtmesi ve yenilikçilik mali destek programının yoğun ilgi görmesini beklediklerini belirten, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ertuğrul Kazancı, “Hazırlanan projeler 6 Nisan tarihine kadar telsim edebilecek. Bu konuyla ilgili her zaman için yoğun talepler oluyor. Çünkü kobi’lerimiz rekabetçi, yatırım yapmayı seviyorlar. Ürün çeşitliliğini arttırıyorlar, üretim sektörümüzün bu konuda dinamik olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

 

“Yoğun İlgi Bekliyoruz”

Kahramanmaraş’taki kobi’lerin girişimci olduğuna ve desteklerden yeteri kadar faydalandıklarına dikkat çeken Kazancı konuşmasını şöyle sürdürdü: “15 Ocak itibarıyla yeni destek çağrısına çıktık, bu programın 15 milyon TL desteği olacak. Bu çağrıda amacımız kobi’leri geliştirerek yenilikçi ve çevreye duyarlı üretim anlayışınla büyümelerini sağlamak. 500 bin liraya kadar yüzde 50’ye kadar destek veriyoruz.  Proje uygulama süresi 18 ay, bu yeni düzenlendi. Bu çağrıya, 1.07. 2017 yılından önce kurulmuş mikro küçük ve orta ölçekli işletmeler ve kar amacı gücen kooperatif ve birlikler başvuru yapabiliyor. Desteğimize tüm sektörler başvuru yapabiliyor ama bazı sektörler öncelik tanınacak. Bunlar Ana metal sanayi, metal, mutfak eşya tekstil, mobilya, gıda, ayakkabı, makine imalatı özellikle metal mutfak eşyası, tekstil, gıda sanayi makine imalatı yoğun bir şekilde bulunan sektörler. İnşallah ciddi bir başvuru bekliyoruz.  Uygun başvuru sahiplerinde aradığımız diğer bir özellik bölge içerisinde faaliyet gösteriyor olması gerekiyor. Bu program çevresinde 3 tane önceliğimiz var. Kobi’lerde yenilikçiğin desteklenmesi, kobi’lerde teknik alt yapıların güçlendirilmesi, çevreye duyarlı üretim sistemlerinin kullanılmasıyla üretim anlayışının yaygınlaştırılması başlıklarında projelerimizi destekleyeceğiz. Uygun maliyetler neler olabilir diye düşündüğümüzde, mesela projenin uygulanmasında görevlendirilmiş yeni istihdam edilmiş personel. Seyahat ve gündelik giderler. Yeni makine ekipman alımı, hizmet satın alma maliyetleri, marka patent endüstriyel tasarımların alınmasına yönelik giderler.”

 

“2018 Yılında Değişimler Oldu”

2018 yılında ilk defa proje başvurularını elektronik orta kabul edeceklerini söyleyen Ertuğrul Kazancı şunları söyledi: “Bizlere inşaat konusunda çok çağrı geliyor. Yeni inşaat söz konusu değil ama ajans destek tutarının yüzde 30 oranını geçmemek şartıyla küçük ölçekli yapım işleri, onarım, boya, badana ve ısınma hattı gibi çalışmalar yapılabilir.  Bu çağrımıza son başvuru tarihi 6 Nisan 2018 tarihidir. Elektronik başvuru kabul edeceğiz. Bu yıl yeni olarak tamamıyla elektronik başvuru alıyoruz. Sadece bir taahhütname isteyeceğiz. Bunu da 13 Nisan tarihine kadar telsim edebilecekler. Bu konuyla ilgili yoğun talepler oluyor. Çünkü kobilerimiz rekabetçi yatırım yapmayı seviyorlar. Ürün çeşitliliğini arttırıyorlar. Üretim sektörümüz dinamik diyebiliriz. Firmalarımıza en büyük tavsiyemiz, erken tarihlerle proje hazırlasınlar. Son gün 6 Nisan ama proje başvuru formunun eksiksiz olması için biran önce hazırlıklara başlamak lazım. Geçen yıl ajansımız çağrıya çıkmamıştı o yüzden bu çağrıya yoğun talep olacağını düşünüyoruz.  Bu kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretilmesine yönelik destekler de var. Burada ticari olarak değil yani bir firma kendi enerji ihtiyacını karşılayacak kadar üretim yapabilir. Burada 500kw limiti var. İşletmeler için bunun önemli bir başvuru konusu olacağını düşünüyorum.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x