Kahramanmaraş’ta Okuma-Yazma Seferberliği Başlatıldı

Kahramanmaraş’ta Okuma-Yazma Seferberliği Başlatıldı

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN ve eşleri Hanımefendi Sayın Emine ERDOĞAN’ın himayelerinde başlatılan Okuryazarlık Seferberliği doğrultusunda Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından eylem planı hazırlanarak bu alamda önemli bir etkinlik gerçekleştirildi.

10 Şubat 2018 - 06:33

Onikişubat Yıldırım Bayazıt İlkokulunda yapılan Okuryazarlık Seferberliği etkinliğine Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Ömer Adar, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt,Onikişubat Kaymakamı Mustafa Çek, Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürü Enver Gökşen, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü, İl Millî Eğitim Şube Müdürü Mustafa Duran, Kenan Abacı, Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Müdürü Mehmet Bülbül, Dulkadiroğlu Kahramanmaraş Halk Eğitimi Müdürü Mesut Aydın, Yıldırım Bayazıt İlkokulu Müdürü Fahri Pehlivan Okul Müdür yardımcıları, öğretmenler ve okuma-yazma kurslarına katılan kursiyerler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşına müteakiben açılış konuşması yapan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt 2017-2018 eğitim-öğretim yılının 2. Döneminin sağlıklı ve problemsiz tamamlanması ve başarı dileği konuşmasından sonra ülke geneli ve Kahramanmaraş’ta okuma-yazma bilmeyen vatandaşlarımız hakkında istatistik bilgi verdikten sonra şu ifadeleri kullandı:

“ Bugün burada oluşumuzun nedeni Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN ve eşleri Hanımefendi Sayın Emine ERDOĞAN’ın himayelerinde başlatılan Okuryazarlık Seferberliği talimatının verilmiş olması ve yerine getirilmesi amacını taşıyor.

Türkiye'ye çok uzun bir zamandan beri 1980 yılında bu tarafa okuma yazma faaliyetleri ile ilgili olarak çok ciddi çalışmalar yapıyor ve bu çalışmaların içerisinde eğitim faaliyetlerini son derece önemli ve hassas bir noktası var. Biz bugüne kadar Kahramanmaraş'ta bu faaliyetlere en uygun bir şekilde yerine getirmeye gayret ettik ve bundan önce Ana Kız Okuldayız kampanyası ile Türkiye derecesi yapmış bir iliz. Bu sürecin içerisinde birçok annemize, kız kardeşimize ve babalarımıza, abilerimize, eğitim hayatından mahrum kalmış insanlara ulaşma fırsatı bulduk. Ama görünen o ki bu sürecin olabildiğince belli bir noktaya gelmiş olmasına rağmen eksik bıraktığımız, yetişemediğimiz alanları var.

 Biraz önce arkadaşlarla konuştuk 2016 yılındaki TÜİK verilerine baktığımızda Kahramanmaraş da yaklaşık 50 bin civarında okuma-yazma bilmeyen insanın olduğunu tahmin ediyoruz. Biz bu kursları açarken de 10 kursiyer olsun, 20 kursiyer olsun sayısını aramıyoruz. Bulduğumuz her kursiyere okuma-yazma seferberliği gereği onu okur-yazar yapmaya çalışıyoruz.

Onunla ilgili olarak faaliyetlerimizi devam ettirmek, bütün muhtarlarımıza, bütün sivil toplum örgütleri ve hocalarımıza, usta öğreticilerin zamanda çağrınızı yenilemiş oluyoruz okuma yazma bilmeyen okumak istiyorum diyen her insana ulaştırmak istiyoruz bunları yaparken okullarımızı ve bütün kurumlarımızı eğitim faaliyetinin içerisine açtığımızı oralarda bunların faaliyetlerin devam edeceğini devam etmesi gerektiğini ifade ediyorum bu konuda hiçbir engelin hiçbir sıkıntının olmadığını ifade etmiş olmayınca 2017 TÜİK verilerine göre 80 milyon 810 bin olan Türkiye nüfusunun 60 milyonu 14 yaş ve üzerindedir. Bu nüfustan, örgün eğitim çağı dışına çıkmış olanlardan 2.462.613’ü (% 4,09) halen okuma yazma bilmemektedir.

Akkurt “ Bu doğrultuda 2018 yılı için bir eylem planı hazırlanacağına,  Okul müdürleriyle, Halk Eğitimi Usta öğreticileri ile ve mahalle muhtarları ile okuma yazma kampanyası hususunda toplantılar yapılması, Basın yoluyla, okullarımızın internet sayfaları üzerinden ve cuma vaazlarında müftülük tarafından halkımızın bilgilendirilmesi, Halk otobüslerinde ve belediye ilan bürolarından vatandaşların bilgilendirilmesi gerekliliğine” dikkat çekti.

Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Ömer adar 1980 yılından itibaren okuma seferberliği yapıldığını, ancak tüm iller sonucunu da yarışırcasına % 98-99 gibi rakamlarla bildirdiğini, % 96 dan aşağı rakamlarla ifade edilmediğini bu sonuçlarla kendi kendimizi kandırdık dedi.

Bu toplumda hala okuma-yazma bilmeyenlerin bulunması toplum olarak bizim büyük ayıbımız

Bakın bugün hala Kahramanmaraş ilinde 50 bin okumaz-yazmaz bulunduğu ifade edildi, eğer bu rakamlar doğruysa bu çok acı bir olay. Bunu bir an önce halletmemiz lazım. Ben bunu söylemekten utanç da duyuyorum.  Verilen bir talimat var biz bunun gereğini yapmak zorundayız. Talimat almamıza da gerek yok, bu 50 bin okumaz yazmaz la bir arada nasıl yaşamışız. Nasıl bunlara gereken yardımı yapmamışız, bunları bu hizmetten mahrum bırakmışız, kendimizi affetmememiz lazım.

Bu çalışmanın da hep beraber ele ele verdiğimiz takdirde başarıya ulaşacağına eminim. Sıfırlamamız elbette mümkün değil, dünyanın hiçbir ülkesinde bu mümkün değil, gelişmiş ülkelerde bile % 3-5 okuma-yazma bilmeyen vardır, hiçbir toplum henüz sıfırlayamadı ama biz bunu kabul görürü bir rakama indirmemiz lazım” dedi.

Konuşmalardan sonra Yıldırım Bayazıt İlkokulunda açılan okuma-yazma kursu ile ilgili kursiyerler ziyaret edilerek onların düşünceleri alındı.

Bu amaçla Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN ve eşleri Hanımefendi Sayın Emine ERDOĞAN’ın himayelerinde. Okuryazarlık Seferberliği başlatılması planlanmıştır.

Seferberlik kapsamında okuma yazma bilmeyen vatandaşların I. Kademe Yetişkin Okuma Yazma Kurslarına katılmaları sağlanarak okuryazar hale getirilmesi ve ilkokul düzeyinde öğrenim görmelerini sağlayacak olan II. Kademe Yetişkin Okuma Yazma Kurslarına yönlendirilmesi amaçlanmaktadır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x