Kahramanmaraş’ta Şalvar geleneği..

Kahramanmaraş'ta Şalvar geleneği..

Osmanlı döneminde en popüler giyeceği olan şalvarlar, günümüzde de kullanılmaya devam ediyor. Tarihine sahip çıkan Kahramanmaraşlılar, eskiden kalma bu geleneği yaşatmaya çalışıyor.

07 Ocak 2017 - 10:19

Rahatlığı nedeniyle sıkça tercih edilen şalvar günümüzde de giyilmeye devam ediliyor. Eli maharetli ustalara tarafından yapılan şalvar özellikle Kahramanmaraş ve Adana’da hala revaçta. Moda ile sentezlenen şalvarlara ise gençler yoğun ilgi gösteriyor.  

Konu hakkında bir açıklama yapan 32 yıllık şalvar ustası Muzaffer Aslan, Kahramanmaraş’ın tarihine sahip çıktını söyledi. Yaklaşık 12 metrekare iş yerinde gece gündüz şalvar diken Aslan, şalvarın Kahramanmaraş’ın Kurtuluş Bayramında çok satıldığını söyledi. Aslan şunları söyledi: “Osmanlıdan kalan gelenek. Rahat bir giyimi olan tesettür giyimini de içinde barındıran bir giyecek türüdür. Kahramanmaraş yoğun ilgi gösteriyor. Popüler olaraktan yapan biziz. 1979 yılında köyden geldim ve bu işte çalışmaya başladım. Sonra şalvarı hazıra çevirdim yani takım elbise gibi. Bu şalvar için ilk oldu, bunun yanı sıra işimi dört dörtlük yapmaya çalıştım. Benden sonra bu böyle yapılı ama istikrarı bir ben yakaladım. ‘Aklı gözünde insanlar’ yapamadılar. Şu anda yapılan şalvarlar Kahramanmaraş ilçeleri ve mezralara gidiyordu şu anda sadece verilen siparişleri yapmaya başladım. Bil hassa Ramazan’da ilgi çok oluyor. Gençler rahatlığından dolayı ilgi gösteriyor. Hobi olarak giyenler, merak edip giyenler bile var. Ama en çok işçi kıyafeti olarak bilinir. Rahat olmasından dolayı şehir içinde herkesten sipariş alıyorum.

 

TARİH KİTAPLARINDA ŞALVAR

Şalvar, genellikle ağı çok bol olan, bele bir uçkurla bağlanan geniş bir tür pantolondur. Özellikle Adana, Kahramanmaraş ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde sıkça giyilen yöresel giysi türüdür. Şalvar bol olduğundan bağ bahçe ve tarlada çalışanlar için uygundur. Bu özelliği nedeniyle şalvarı hala kırsal alanda tarım ve hayvancılık yapan insanlar kullanmaktadır.

Anadolu'da özellikle kırsal alanda giyilen şalvar, artık yerini pantolana bırakmış ve artık sadece folklor oyun ekiplerinde görülmekte olsa da Adana'da halen oldukça tercih edilen ve çok yaygın bir kıyafettir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Görgel: “Kahramanmaraş’ımıza Yeni Ulaşım Yatırımları Kazandırıyoruz”
Görgel: “Kahramanmaraş’ımıza Yeni Ulaşım Yatırımları...
Hanefi Öksüz’den Genç Mühendis Adayına Yol Gösterici Sohbet
Hanefi Öksüz’den Genç Mühendis Adayına Yol Gösterici Sohbet