Kahramanmaraş’ta üretilen Bal’ın yarısı şehir dışına...

Kahramanmaraş’ta üretilen Bal’ın yarısı şehir dışına gidiyor!

Kahramanmaraş Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Yemliha Öksüz, 2017 yılının üretim bakımından bal yılı olduğunu söyledi.

29 Aralık 2017 - 02:02

Kahramanmaraş’ta üretilen balların yarısının şehir dışına gittiğine dikkat çeken Başkan Öksüz, “Biz bal verimizden çok kaliteye önem veriyoruz. Bu bakımdan bal üreticilerine çeşitli eğitimler veriyoruz. 2018 yılında ise ballarımız verimli olması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” dedi.

 

“2017 Yılından İstediğimizi Aldık”

Arıcı üreticileri üzerinde yapılan yatırımların etkili olduğuna değinen Öksüz konuşmasını şöyle sürdürdü: “2017 yılı arıcılar için çok olumlu bir yıl oldu. Arıcılarımız istediği balı aldı. 2018 yılından bu yıl gibi olmasını temenni ediyoruz. 2018 yılı yeni sezon için hazırlıklarımız devam ediyor. 2018 yılında arıcılar için iyi geçeceğini tahmin ediyoruz. Şuan için her şey arıcılar için uygun. Bahar aylarında olumsuz yönde hava şartları olmaz ise verimlerimiz istediğimiz düzeyde olacaktır.  Biz bal verimizden çok kaliteye önem veriyoruz. Arıcılık üzerine vatandaşların bir takım soruları var.  Biz vatandaşlarımızın kafasındaki soruları gidererek gönül rahatlığıyla bal almalarına yardımcı olacağız. Biz 2018 yılı içinde verimli olması için elimizden çabayı göstereceğiz.  2017 yılında bal standartlarının üzerinde olması kaliteyi de arttırdı.  Fakat bunu tüketiciye yansıtamadık. Bu yıl balımız çok kaliteliydi. Ama Pazar problemiyle karşılaştık. Beklenenin üzerinde üretim gerçekleştirdik. Birçok arıcımız balını satıp paraya çeviremedi. Bu sorunu da aşacağımızı düşünüyorum.”

 

“Arı Değmeyen Ballardan Uzak Durun”

Kahramanmaraş’a arı değmeyen balların geldiğini ve bu ballar ile insan sağlığıyla oynandığını vurgulayan, Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Yemliha Öksüz şunları söyledi: “ Şehrimize dışarıdan bal gelmese fabrika türü ürünler yani arı görmemiş bal gelmese bizim üretimimiz şehrimize yetmez.  Bizim ürettiğimiz balın yüzde 50’si şehir dışına gidiyor. 2018 yılında ise ballarımız verimli olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.  Amacımız her yıl ana arıların yarısını değiştirmek en azıdan 2 yılda bir değişim iyi olacaktır. İyi ırklar olduğunda kendi analarını kendileri üretmeleri için eğitim çalışmaları yapacağız.  Bu konuda Üniversite ve Tarım Müdürlüğüyle diyalog halindeyiz.  Eğer arıcılarımızda buna gereken ilgiyi gösterirlerse biz kendi ana arımızı kendimiz üreteceğiz.  Arıcılarımızı bölge bölge ana eğitimi konusunda eğitilecekler. Onlarda kendi bölgelerine bilgileri taşıyacaklar. 2017 yılı gibi 2018 yılından verimli geçmesi için elimizden gelen çalışmayı göstereceğiz. 2017 yılındaki başarının da yüzde 30’unu 2016 yılındaki Büyükşehir Belediyemizin vermiş olduğu ana arıların etkisi olmuştur.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x