‘Kahramanmaraş tarihi burada canlanıyor’

‘Kahramanmaraş tarihi burada canlanıyor’

Milattan sonra 300 yıllarına dayanan Kahramanmaraş’ın tarihi bu dükkânda canlanıyor.

23 Ocak 2017 - 07:41

Kurtuluş savaşındaki halkın direnişinden dolayı 1973’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kahramanlık unvanına laik görülen Kahramanmaraş’ın tarihi çok uzun senelere dayanırken, tarihi eserler ve Germenicia antik kenti de buna tanıklık ediyor. Hemen hemen Kahramanmaraş’ın bütün tarihi ürünlerini bulundurduğunu ifade eden koleksiyoncu Cahit Altıgöz, “Burada yüzde 80 olarak Kahramanmaraş’ın tarihi ürünleri bulunuyoruz. Kahramanmaraş tarihi burada canlanıyor” dedi.

 

‘TİCARİ GETİRİSİ İKİNCİ PLANDA’

Kahramanmaraş sevdiği için bu koleksiyon işini yaptığını ve aynı zamanda ticaretini yapan Altıgöz, “Bu iş çok uzun biz mazi gerektiren bir iştir. Aynı zamanda bu işi ben hobi olarak koleksiyon için yapıyorum. Bizim için ticari getirisi her zaman ikinci, üçüncü planda kalıyor. Bir biz Kahramanmaraş sevdalısıyız. Kahramanmaraş’ta ilkleri yapmak içi uğraşıyoruz. Başka şehirlerde olan özel etnografya müzelerini şehrimize kazandırmak için gayret ediyoruz. Fakat bununla ilgili bir çalışma halen yok. Daha çok bu malzemeleri alıyoruz, tamir ediyoruz ve çevre illerin talebi çok oluyor. Buraya gelip alıyorlar ve gidiyorlar. Bizim de hayalimizde etnografya müzesi var. Eğer bize şehir içerisinde bir yer gösterilirse bir kısmını hibe edip, diğer kalan kısmını sembolik satacağız” ifadelerini kullandı.

 

‘300-400 SENELİK ÜRÜNLER VAR’

Sosyal yaşamda kullanılmış ve savaş görmüş silahların koleksiyonu arasında olduğunu söyleyen Altıgöz, “Elimizde yaklaşık 300-400 senelik ürünler var. Eski sandıklar var. Sosyal yaşamda kullanılmış egnorafik eserler, araçlar, gereçler ve halk dilinde teberrük denilen malzemeler var. Bunlarının hepsinin değerli olmasının sebebi el emeği ve göz nuru ile yapılmış olmasıyla birlikte tarihi olmasıdır. Diğer yandan elimizde savaş görmüş eski silahlar var. Kahramanmaraş’ımızın İstiklal madalyası var. Bu koleksiyon ürünlerimizin fiyatları ise 300 bin dolara kadar artan ürünlerimiz mevcuttur” diye konuştu.

 

‘KAHRAMANMARAŞ’I TANITIM AMACIYLA GÖSTERİYORUZ’

Hiçbir eşyanın kırılıp, dağılıp ve yok olmaması için çalıştıklarını ifade eden Altıgöz, “Biz bu ürünleri uzun zamandır bu işi yaptığımız için, herkes de telefonumuz var, gerek sosyal medya gerek internet üzerinden bize ulaşıp bize getiriyorlar veya biz gidiyoruz. Hiçbir şey atılmasın, kırılmasın ve tarihten yok olmasın diye ücret karşılığı satın alıyoruz. Bazıları hediye edenler oluyor. Onlarında adlarını yazıyoruz. Onları sergilerde götürüyoruz ailenin adını öne çıkararak ve Kahramanmaraş’ı tanıtım amacıyla gösteriyoruz. Burada yüzde 80 oranında Kahramanmaraş’a ait tarihi ürünler var. Diğer kısmı ise diğer yerlerin tarihi ürünleri bulunuyor. Biz burada bu ürünleri satıyoruz veya sergilerde gösteriyoruz fakat biz istiyoruz ki burada ki ürünler Kahramanmaraş’ın tarihi olarak yeni bir müzede kullanılsın ve insanlar bunları tanısın, öğrensin. Ben ürünlerimi hibe etmeye hazırım, yeter ki bana bir yer gösterilsin merkezi bir yer de veya bunu yapmak isteyen Kahramanmaraş sevdalısı birileri bu işe bir el atsın” şeklinde konuştu. (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Hanefi Öksüz’den Genç Mühendis Adayına Yol Gösterici Sohbet
Hanefi Öksüz’den Genç Mühendis Adayına Yol Gösterici Sohbet
Görgel: “Kahramanmaraş’ımıza Yeni Ulaşım Yatırımları Kazandırıyoruz”
Görgel: “Kahramanmaraş’ımıza Yeni Ulaşım Yatırımları...