Kapanma noktasına geldiler!
Reklam

Kapanma noktasına geldiler!

Türkiye'deki önemli hayvancılık merkezlerinden Trakya'daki işletmeler, çalıştıracak çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor. Hayvancılıkla uğraşan birçok kişi, yüksek ücret, sağlık güvencesi ve kalacak yer gibi pek çok hakkı sunmasına rağmen hayvanlarını güdecek çoban bulamıyor.

21 Kasım 2014 - 13:08 - Güncelleme: 21 Kasım 2014 - 13:51

Kırklareli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Aydın Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya Bölgesi'nde son yıllarda ciddi bir çoban sıkıntısı yaşandığını söyledi. Hayvan besiciliğinin daha çok kırsal bölgelerde yapıldığını ancak çobanlık yapacak kişilerin köylerden şehirlere göç ederek fabrikalarda çalışmayı tercih ettiklerini belirten Keskin, şöyle konuştu:
"İşletme sahipleri birçok imkan sağlamasına rağmen çoban bulamıyor. Sektörde çoban sıkıntısı var. Köyden kente göç nedeniyle çobanlık artık tercih edilmiyor. Çobanlık yapanlar artık fabrikaları tercih ediyor. Şehir ortamı daha cazip geliyor. Trakya'da yılık 22 bin liradan başlayan ücretlerle çalışacak çoban bulunmuyor. Bakanlık çoban istihdamı konusunda katkılar da sağladı. Katkıdan yararlanabilmesi için çobanların sertifikaya sahip olması gerekiyor. Sıkıntılar tek taraflı değil. Çobanlar da işletme sahipleri de sıkıntıda. Çobanların haklarının güvence altına alınması gerekiyor."

İşletmeler kapanma noktasına geldi
Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez ise çobanlık mesleğine talep olmadığı için çok ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getirdi. Çobanlar için her türlü imkan sağlanmasına rağmen bölgedeki çiftliklerde çalışacak çoban bulunamadığını ifade eden Suiçmez şunları kaydetti:
"Trakya Bölgesi'nin genelinde ciddi bir sorun var. Çobanlara sağlanan imkanlar gayet iyi. Zaten şimdiki çiftlikler bundan 30 - 40 sene önceki gibi çiftlikler değil. Modern kalma yerleri var. Elektriği, suyu, banyosu var. Yani bir insanın sosyal anlamda gereksinimi olan bütün ihtiyaçlarına cevap verecek vaziyette kurulmuş çiftlikler. Aldıkları maaşlar da küçümsenecek bir para değil. Asgari ücretin çok çok üzerinde. sigortası da var. Yemesi içmesi ve konaklaması işletme sahibinden olmasına rağmen bu konu çok ciddi anlamda bir sıkıntı. Çoban bulamadığı için yönetimi bırakıp hayvanlarını satan insanlar var. Bu sorunun, bölge ekonomisi ve üretim için çözülmesi gerekiyor."

Çobana ev verecek
Kırklareli'nde küçükbaş hayvan besiciliği yapan işletme sahibi Mümtaz İnce ise iki aydır işletmesinde çalışacak çoban bulamadığını söyledi. İşletmesinde çalışacak çobana ev dahi vereceğini belirten İnce, şunları anlattı:
"Sigorta yaptıracağım ve bin 500 lira maaş vereceğim. Kendisi bayram tatilleri ve haftalık tatillerinde kaloriferli evinde oturacak. İlk tercihim evli olması. İşletmemizde internet, elektrik, Jeneratör gibi birçok imkan var. Kentte dahi birçok vatandaş sobalı evde otururken, biz çobanları evine kalorifer sistemi yaptırdık. Amacımız hayvanlara bakan çobanın sıcak bir yuvada kalması. Çoban bulmazsak işletmemizin kapısına kilidi vuracağız. Yapacak çok fazla bir şeyimiz de kalmadı."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x