Programa Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, Müsiad Şube Başkanı Serdar Salih Çiçekçi, İskur Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Kurtul, Zirve Tekstil A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu ve çok sayıda iş insanı katılmıştır.
Programın açılışını yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Burak Orhan Arifioğlu “Covid tedbirleri nedeni ile 22 aydan beri düşük seviyede katılımlarla bir araya gelebiliyorduk. Bugün ise; ilk defa arzuladığımız tarzda “Şans Sohbetleri” programı için toplanmış bulunuyoruz. Az önce öğrendim ki Şans sohbetleri ilk olarak İstanbul dışında bir yerde fiziki ortamda yapılacakmış, bu nedenle Sayın Ali Ağaoğlu’na, Sayın Hakan Güldağ’a ve bizlerle beraber olduğunuz için siz katılımcılara teşekkür ediyor, açılış konuşmasını yapmak üzere Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mikail Utlu’yu davet ediyorum.” dedi.
Kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanımız Mikail Utlu ise, “Saygıdeğer Katılımcılar , Değerli Basın Mensupları; Hoşgeldiniz ....
Zorlu bir dönemi geride bırakıyoruz. Pandemi nedeniyle çok sayıda insan maalesef yaşamını yitirdi ve ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldı. Covid-19 ile canla başla mücadele eden sağlık çalışanları başta
olmak üzere, bu süreçte topluma hizmet sunan, pandeminin etkilerini azaltmaya çalışan herkese minnet borçluyuz.Uzun zamandır yapamadığımız yüz yüze bir etkinlikle buluştuk. Buna da şükür diyoruz. İnşallah bundan sonra daha kalabalık etkinliklerle daha sık bir araya geliriz. Pandemi ile ilgili global verilere baktığımızda sağlık alanında yapılan yatırımların ülkemizi pozitif olarak ayrıştırdığını görebiliyoruz.
Covid Pandemisinin hayatımızın her alanına yaptığı etki tartışmasız ki çok büyük. Bugüne kadar yaşamadığımız türden sorunlarla karşı karşıya kaldığımız bir dönem yaşıyoruz. Ve belli ki yaşamaya devam edeceğiz.
Bununla birlikte geliştirilen yeni teknolojiler iş süreçlerimizi , iş yapış şekillerimizi köklü bir dönüşüme uğratıyor. Dijital altyapı ve bununla ilgili yetkinliklerin ezici bir rekabet üstünlüğü sağladığı bir dönemdeyiz.
Dünyada yaşanan bu kriz, bir yandan sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşmak için gösterdiğimiz çabanın ne kadar önemli olduğunu ve öte yandan bugüne kadar yaptıklarımızın yeterli olmadığını bize gösterdi.
En büyük ticaret ortağımız Avrupa Birliği, AB Yeşil Mutabakat ile sürdürülebilirliği rekabet gücünün merkezine koyduğu oldukça kararlı bir politika izliyor. Türkiye gibi AB ile yakın ticari ilişkileri olan ülkeler yerel politikalarını bu yönde değiştiriyor. Şirketler bu süreci izleyerek gerekli adımlarını atmalılar. Burada “yapılsa iyi olur” gibi bir yaklaşımdan bahsetmiyorum. Küresel rekabette oyunun sürdürülebilirlik üzerine yeniden kurulduğu bir ortamda, sürdürülebilir iş modelleri artık bir zorunluluk.
Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat ile yeni büyüme stratejisini “modern, kaynak verimliliğine odaklanan, rekabetçi bir ekonomi…” olarak ortaya koydu. Bu dönüşüme hazırlıklı olursak Türkiye için bir fırsat penceresi açılıyor. Ama bir yol haritasına ihtiyacımız var. Güvenilir ve istikrarlı bir ekonomi olarak görülmek, temel hak ve özgürlüklerde belli standartları sağlamak, güçlü bir hukuk devletine sahip olmak, dijital altyapının yeterliliği ve iklim değişikliğine karşı bir yol haritasına sahip olmak yeni dünyanın yeni kriterleri.
Bugün aramızda 2 değerli misafirimiz, Dünya Gazetesi İmtiyaz sahibi Abdullah Hakan Güldağ ve ekonomist Ali Ağaoğlu bulunmaktadır.... Hosgeldiniz.
Kasiad Ekonomi sohbetleri kapsamında Genel ve Güncel ekonomi konularını değerlendirecekleri Şans Sohbetlerini gerçekleştireceğiz.
Ekonomi, hepimizin temel konusu ve sorusu.... Bu konulara cevap verebileceğimiz keyifli bir vakit geçirmeniz dileğiyle, misafirlerimizi sahneye davet ediyorum.” dedi.
Başkan Utlu’dan sonra söz alan Dünya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hakan Güldağ ise; “Şans sohbetleri programlarımızı bugün ilk defa Kasiad’ın davetiyle İstanbul dışında gerçekleştireceğiz. Zaman zaman dışarda programlar yaptık ama, Şans Sohbetlerini yayınlanmak üzere ilk defa Kahramanmaraş’ta düzenliyoruz. Üreten şehir Kahramanmaraş’ı bizde seviyoruz. Kahramanmaraş’ta nezaketin ve dostluğun ötesinde altını kırmızı kalemle çizmek isterim ki, son derece umut verici gelişmeler gördüğümü söyleyebilirim. Diyeceksiniz ki; bu kadar kısa bir zamanda ne kadar “şey görmüş” olabilirisiniz, ipuçları sinyaller çok önemli. Ben Kahramanmaraş’a “Kahramanmaraş ortak akıl” toplantısı için 2003 yılında gelmiştim. O tarihten bu yana gördüğüm kadarı ile çok önemli gelişmeler var, ihracatta önemli artışlar söz konusu. Bunlarında ötesinde yenilikçiliğe odaklanmış olmak Kahramanmaraş açısından bence tam da; zamanın ruhunu kavramış bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. Emin olun bu gelişmeler her yerde görülmüyor, umarım daha da geliştirir,
daha da netleştirirsiniz. Kendi payıma Kahramanmaraş’taki bu yeniliği çok büyük bir mutlulukla keyifle izlemiş oldum. Biraz önce başkanım ifade etti; yeşil dönüşüm, yeşil mutabakat, dijitalleşme diyoruz.
Kahramanmaraş’ta bu yönde öncü olmuş geleneksel sektörleriniz var. Rekabet gücü için böyle yeniliklerin inovasyonların önümüzdeki günlerde yararını göreceksiniz. Kahramanmaraş’ın dünyaya liderlik etme potansiyelini görmek hakikaten ekonomi gazetecisi olarak beni çok keyiflendirdi. O yönden çabaları olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
EkonomistAli Ağaoğlu ise Kahramanmaraş’ın konukseverliğine vurgu yaptığı konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü; “Ben Kahramanmaraş’a ilk defa geldim. Kahramanmaraş’a gelmekte geç kaldığım için lütfen beni bağışlayın. Dün akşamdan bu yana gördüğümüz konukseverlik hakikaten muhteşemdi. Bu konuk severlik için çok çok teşekkür ediyorum. Rekabette belli sektörleri seçmişiniz, hatta bir kısmı daha önceden büyük sanayi bölgelerinde veya sanayi ülkelerinde kullanılmıştır. Artık onların çok fazla uğraşmadıkları bazı sektörlerde yeni uzmanlıklar geliştiriyorsunuz. Ama inovasyon kısmı gerçekten yapabileceğiniz ve yakalayabileceğiniz en büyük rekabet avantajıdır. En azından buna açık olmak çok güzel bir şey. Benim dikkatimi çeken bir şey daha oldu. Devlete çok daha güvenmeme tarafından bir yaklaşım gördüm. Devletle yürümek isteyen özel sektörler çok uzağa gidemiyor. İlk önce teşvikler deneniyor. Teşvikler denildiği zaman benim çok büyük itirazlarım oluyor. Teşvik verilmesin değil, teşvik verilsin. Hepiniz teşvikler kullanan kişilersiniz. Kullandığınız teşviklerle ilgili raporların 2. Aşamasında size herhangi bir soru geldi mi ? Devlet olarak verdiğimiz teşviklerin hiçbirini ölçmüyoruz. Hangisi işe yarıyor, hangisini devam ettirmeliyiz, hangisinden vazgeçmeliyiz, hangisi amaçladığımız hedefe ulaştı, hangisi ulaşmadı. Bu konu da ciddi eksiklikler var. Ölçemediğimiz hiçbir şeyi yürütemezsiniz o yüzden devletle olan kısmı bir tarafa koyup her yıl ne yapılıyor ona bakmamız lazım. Gençlerin buraya dönmüş olması çok güzel. Belki siz dışarıya göç veriyoruz diye düşünüyorsunuzdur ama içlerinizde şimdi gencecik pırıl pırıl Genç Kasiad üyeleri var. Laflarını hiç esirgemiyorlar, çat diye söylüyorlar çok güzel bir şey. Ben onların daha da yüksek bir sesle konuştukları Kahramanmaraş’ın çok daha ileriye gidebileceğine inanıyorum. Şu gördüğüm yüzlerden anladığım kadarıyla işbirliğine açıksınız, umut ediyorum ve diliyorum ki birbirinizle de işbirliği yapıyorsunuzdur. Burada yaratılacak bir sinerji bütün hepinizin ortak eko sistemine katkı sağlayacaktır.” dedi.
Doğalgazdan petrole, dövizden ulaşıma, tekstilden tarıma kadar dünyanın ve ülkemizin çeşitli ekonomik sorunlarının tartılışılıp konuşulduğu “Şans Sohbetleri” etkinliği katılımcıların konuk gazetecilere soru - cevap şeklindeki sohbetleri ile son buldu.
YORUMLAR