Kayıtlı Elektronik Posta Nedir?

Kayıtlı Elektronik Posta Nedir?

Dijital dönüşümün neredeyse tüm sektörler için adeta bir zorunluluk haline geldiğini söyleyebiliriz. Bu yazımızda yine dijital dönüşüm ayrıcalıklarından biri olan ve işletmelerin iş yapış süreçlerini kolaylaştıran ‘’Kayıtlı Elektronik Posta’’ hizmetinden bahsedeceğiz.

26 Aralık 2024 - 17:11

Ticari faaliyette bulunan işletmeler için oldukça önemli bir dijital dönüşüm hizmeti olan Kayıtlı elektronik posta : Gönderici ve alıcı kimliklerinin belli olduğu, gönderi zamanının ve içeriğinin değiştirilemediği ve yasal geçerli güvenli elektronik posta hizmetidir.  Kayıtlı elektronik posta hizmeti ile, şirket içi önemli yazışmalar ve belgelerin güvenli bir şekilde muhafazasını sağlayabilirsiniz. Kayıtlı elektronik posta, kurumlar arası güvenli iletişimi de mümkün kılar.

Kayıtlı elektronik posta sisteminde; Gönderi zamanı, Gönderici ve alıcı kimlikleri, teslim edilme zamanı, okunma zamanı ve içeriğin bütünlüğü bellidir, delil niteliği taşır. Bu sayede KEP sisteminin kullanıcısı olan gönderici, elektronik postanın kendisi tarafından gönderilmediğini ve aynı sistemin kullanıcısı olan alıcı ise kendisine ulaşmadığını iddia edememektedir. KEP sisteminin bir elektronik postanın göndericiden alıcıya iletilmesi sırasında meydana gelen bütün işlemlere ilişkin tuttuğu kayıtlar delil mahiyetinde ve hukuki geçerliliğe sahip belgelerdir.

Kayıtlı Elektronik Posta Özellikleri Nelerdir?

Kayıtlı elektronik posta sisteminde gönderici ve alıcı kimlikleri bellidir. İçerik değiştirilemez ve bütünlüğü korunur. Kayıtlı elektronik posta sisteminde içerik değiştirilemediği gibi gönderim, teslim ve okunma zamanı da değiştirilemez. Bu da iletişimi hızlı, pratik ve güvenilir kılar. Alıcı ve gönderici sistemdeki gönderi kayıtlarına kolayca ulaşılabilir, bu kayıtlar uyuşmazlık durumunda delil niteliği taşır.

Kayıtlı Elektronik Posta Kullanım Alanları

Kayıtlı Elektronik Posta nerelerde kullanılır? Sorusunun cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz. Buraya kadar gelmişken, okumaya devam edin. Kayıtlı Elektronik Posta sisteminin kullanıldığı pek çok alan mevcut. Çünkü daha önce de söylediğimiz gibi, Kayıtlı Elektronik Posta; kullanıcısına hızlı, pratik ve güvenilir bir iletişim sunar. Kayıtlı Elektronik Posta hizmetini; Kamu yazışmaları, Noter üzerinden yapılan tüm tebliğ ve ihtarlar, Güvenlik ve gizlilik gerektiren yazışmalar, Personele ücret pusulası, zaman çizelgesi, ihtar ve izin, onay formu gibi İK dokümanlarının gönderimi , Sicil dosyası işlemleri, Denetim ve teftiş gibi tüm yazışmalar, Yasal geçerli elektronik mutabakat, Elektronik sözleşme ve  Elektronik sipariş/ sipariş onayı gibi alanlarda kullanabilirsiniz.

Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Kayıtlı Elektronik Posta başvurusunda gerekli olan bazı belgeler vardır. Bu belgeleri sağladıktan sonra başvuruda bulunabilir, Kayıtlı Elektronik Posta adresinizi alabilirsiniz. Kayıtlı elektronik posta başvurusunda gereken belgeler ise şu şekildedir:

  • T.C. Kimlik numarası
  • Kimlik, pasaport gibi belgelerin kopyalarının sisteme yüklenmesi
  • Kurumsal başvurularda şirketlerin başvuru sırasında e-imza kullanması gerekir.
  • Hizmet sağlayıcınız, Kayıtlı elektronik posta adresi için bir ödeme yapmanızı talep edecektir. Bu yüzden başvuru esnasında ödeme bilgilerinize ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • Tüzel kişiler için imza beyannamesi, ticaret sicil tasdiknamesi, faaliyet belgesi, yetkilendirme belgesi gibi bazı belgeler de hizmet sağlayıcı tarafından talep edilebilir.

Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Nereden Sorgulanır?

Kayıtlı Elektronik Posta sorgulama işlemini internet üzerinden e-devlete girerek, veya fiziksel olarak PPT üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 2024 değerlendirmesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 2024 değerlendirmesi
Çağlayanceritli Özel Çocuklar, Büyükşehir’in Etkinliğinde Gönüllerince Eğlendi
Çağlayanceritli Özel Çocuklar, Büyükşehir’in Etkinliğinde...