Kendi gençlerini kaybeden Batı Türk gençliğine kancayı taktı

Kendi gençlerini kaybeden Batı Türk gençliğine kancayı taktı

“Türk gençleri batının her türlü cazibesinin sarhoşluğuyla bu girdapta çırpınıp duruyor.” Gençlere yönelik yazdığı kitapla esir altında bulunan gençleri dünyaya döndürmeyi hedefleyen Edebiyatçı-Yazar ve Tiyatrocu Salman Kapanoğlu, “Gençlik, milletlerin en kıymetli hâzinesidir. Batı, bu hâzineden mahrum olduğunu çok iyi biliyor. Onun için de bizim gençliğimize kancayı attı” dedi.

18 Kasım 2017 - 07:58

Kahramanmaraş’ın mahalli kültürünü ve geleneklerini yazdığı oyunlarla konu edinen Salman Kapanoğlu, günümüz toplumunda kaybolan gençliğe hitaben yazdığı ‘İnternet Kafesi’ adlı kitabını gazetemiz aracılığıyla tanıttı. Sanatın yalnızca insan için olduğunu savunan Kapanoğlu, “Sanat, ne sanat için ne de bir toplum içindir; sanat yalnız insan içindir. Sanatkâr, gerçek sanatkârın kâinattaki sanatını arar. Kim, ne kadarını görebilirse. Toprağa düşen tohum, cinsine göre çiçek açar. İnsan da topraktan yaratılmıştır, yaratan, toprağımıza hangi tohumu atmışsa onun meyveleri fışkırır rengârenk. Sanat adamları; kimi resim, kimi beste yapar; kimi şiir, kimi roman yazar, bize de tiyatro düştü. Anne, çocuğunu doğurmadan rahata ermez. Sanatkâr da eserini olgunlaştırmadan görücüye çıkarmaz. Sanat, sanatkârı gayesine götüren bir vasıtadır. Bütün sanatkârlar, sanatlarıyla O büyük Sanatkârın rahmetine ya da gazabına koşar. Rahmete koşanlar, nereye koştuğunu bilir de gazabına koşanlar, bilir mi bilmem. Toprağa saçılan tohum, bitmem diyemez. Oyunlarımı, yazmamak için yıllarca direndim; hatta oyunlarımdan bazılarını geçmişte kaleme almadan sahneledim. Tohum misali, gün geldi bu oyunlar, İNTERNET KAFESİ kitabında hayat buldu. Gençlik, milletlerin en kıymetli hâzinesidir. Batı, bu hâzineden mahrum olduğunu çok iyi biliyor. Onun için de bizim gençliğimize kancayı attı. Maalesef, Türk gençleri batının her türlü cazibesinin sarhoşluğuyla bu girdapta çırpınıp duruyor. Bizler, gençliği, gençlerin elinden alamayacağımıza göre; gençlerimizi bu girdaptan kurtarmamız gerek. Bu oyunlarımla girdaptaki gençlere, can simidi atıyor; uçurumun kenarındaki gençlerimize kurtuluş eli uzatıyorum. Görev yaptığım okullarda, tiyatro kolunu hep bize uygun gördüler. Oyun seçimlerimizde Milli Eğitim’in ruhuna uygun oyun bulmakta çok zorlandık. Klasik yazarların edebi oyunlarını sahnelemeyi de bizim gözümüz kesmedi. Bu kitaptaki oyunların hepsi, Türk mutfağında pişmiş, Milli soframıza servis edilmiş, gençlerimizin tam dişine ve damak tadına uygun oyunlardır. Öğretmen arkadaşlarım da bu oyunları sahnelemek isterlerse, dekor ve kostüm yönünden zorluk çekmeyeceklerdir. Öğrencilerimiz, İNTERNET KAFESİ’nde yer alan tiyatro aynasında kendilerini görüp, gerçek benliklerine döneceklerdir. En azından niyetimiz ve temennimiz budur” diye konuştu.

MİNİ BİR ELEŞTİRİ

Kahramanmaraş’ı konu alarak çekilen film ve yazılan kitapları eleştiren Kapanoğlu, “Maraş harbi ile alakalı tiyatro ve filmler yapılıyor. Yapılanları kutluyorum Kahramanmaraş’ta yarım yamalakta olsa kimsenin yaptığı bir faaliyete yarım yamalak demek istemiyorum yani; böyle dahi olsa Allah razı olsun diyeceğiz. Kentimiz için bir taşı diğer taşın üzerine koyandan Allah razı olsun duacısıyız ama eksiklikler illaki olacak. Ben kendi oyunlarımda da kitabımda da eksikliklerim var mı diye tekrar tekrar bakıyorum ve bunları düzenlemeye çalışıyorum. Benim kitabımda yanlış ve hata mutlaka vardır” ifadelerini kullandı.

“Tiyatro vücut dilini konuşturmaktır seyirciye o anı yaşatmalıdır” diyen Kapanoğlu, yayınladığı kitabına ilişkin gazetemize verdiği özel röportajında yaşam hikayesinden ve kitap içeriğinden kesitler paylaştı.
İşte röportajımızın ayrıntıları:  

Tiyatro alanında  yazılan ilk kitabınız mı?
Tiyatro alanında yazdığım benim ikinci kitabım bu kitap. Birinci kitabım Çarşıbaşı Hatıraları ilk kitabımda 7 oyunun 7’si de Kahramanmaraş ile alakalı.  Şiveyle yazılan bir kitaptır. İkinci kitabım olan internet kafesi ise gençlere yönelik yazdığım bir oyunumdur. Batı gençliğini kaybetti. İnsanlar için ise gençlik en büyük hazinedir. Batı bu hazineden mahrum gitti. Şimdilerde Türkiye’nin en büyük hazinesi ile gençliği  ve bunu diğer milletlerde kıskanıyor ama batı gençlerimize kancayı taktı. Sosyal medya ağı ile gençlerimiz resmen batıya bağlandı. Hal böyle olunca da gençliği gençlerin elinden alamayacağımıza göre, öyleyse biz gençleri kurtaralım diyerek bu kitabı can simidi olarak yazdım. Gençlere en büyük aynayı tuttum. Gençleri yoldan çevirip te gencin hatalarını yüzüne vurarak giyim tarzını eleştirsem o genç dönüp te bana sanane der ama tiyatroda kendini seyrettiğin zaman insan aynada kendi eksiğini görünce düzenler. Bizde gençlere bu kitap ile ayna tuttum.
Bu oyunları Türk mutfağında pişirerek gençlerin damak zevkine göre yazdım.
Kitap yazarken herkesin dilinden anlamak çok önemli bir noktadır. Gençlere hitap edebilmek için gençlerin lisanı ve sanat yolu ile hitap ettik.

Başarılı bir eğitimcisiniz ve bu stand up  nereden çıktı?
TRT sanatçıları ile sunuculuk yaptım. Konserler olurdu ve eskiden elektrik sık giderdi ve o anda beni sahneye atarak sen sunucusun derlerdi. Bende o esnada çıkarak fıkralar anlatarak günün esprilerini yapardım. Sanatçıların geçişleri sırasında da şov yapardım ve ozamanlar Stand Up’ın ismini dahi bilmiyordum. Esasında benim bu yaptığım gerçek Stand Up’mış. Bizim zamanımızda Meddah vardı ve o gün bir konusu olurdu onu anlatır ve işini bitirirdi ama Stand Up yapan kişi konudan konuya, daldan dala atlar sonunda da esprilerini patlatır. Bende bir Stand Up sanatçısı olarak hiç gülmem.

Kitabınıza ulaşmak isteyenler kitabı nereden bulabilir?

Kitabım Tanrıverdi Kırtasiyede var. Kitabımı da zaten kendi imkanımla bastırdım. Hiçbir kitabevi ile anlaşmadım. Yine kitabımı Kahramanmaraş çevresinde satışa sundum dışarı ile de bir işi yok zaten.

Kitap sadece gençlere mi hitap ediyor?

Elbette kibaı gençliğin üzerine yazdım ama kitabı anne ve babalarda okusun gençliğin halini anlasın. Belki aileler kitabı okuduktan sonra gençlere yaklaşımlarını değiştirirler. Bizim zamanımızda ki gençlik gitti. Benim öğretmenlerim şu an beni görse sen öğretmenlik yapmıyorsun derdi. Eğer o öğretmenliği kendilerinin bize yaptığı öğretmenliği bugün yapacak olsak basın ayağa kalkar. Öğretmenlik öyle bir sanat ki cambazın ipte yürüdüğü gibi yürüyeceksin ve düşmeyeceksin.

Kitabın içeriğinden biraz bahsedebilir misiniz?

İnternet Kafesi kitabımda zaten ‘Kafes’ kelimesinde internete bağımlı olduklarını vurguluyoruz. Bugün sağlık bakanı da bir çok vakıflarda internet bağımlılığın üzerinde duruyor. Çocuk internete o kadar bağlı ki okuldan geliyor ve hemen internetin başına oturuyor. Annesi çocuğu internetten uzaklaştırmak için oğlum dama bak bakalım firik olmuş mu diyor ve çocukta 2 dakika sonra olmuş diyor hemen ardından ninesi soruyor bakmadın bile nereden biliyorsun oğlum diye sorunca çocuk Google haritayı açıyor ve oradan gösteriyor. Bunun gibi bağımlılığı anlatan bir kitap. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x