Kent tarihine ışık tutuluyor

Kent tarihine ışık tutuluyor

Kitap ve Kültür fuarı düzenleyerek Kahramanmaraş’ın kültür hayatının gelişmesini sağlayan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi şimdi de sempozyumlarla Kahramanmaraş’ın tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Sempozyumlarda kentin tarihine ışık tutan akademisyenlerin bildirileri kitaplaşacak.

18 Kasım 2016 - 07:08

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kahramanmaraş’ın tarihine ışık tutacak dev bir organizeye daha imza attı. Selçuklular döneminde Maraş’ın ele alınacağı sempozyumda, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinin yanı sıra, Sırbistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgısiztan’daki üniversitelerden olmak üzere konusunda uzman 73 bilim adamı Selçuklular Dönemindeki Maraş’ın coğrafik, sosyal, ekonomik ve kültür yapısını anlatacak.


Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde iki gün sürecek sempozyuma tarih meraklıları yoğun ilgi gösterdi. Dün açılışı yapılan sempozyumda bir konuşma yapan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan bu tür etkinliklerin medeniyete, kente bugünkü duruma ışık tutan, medeniyet havuzunu besleyen, şehre şekil veren, ruh veren hadiseler, değişik devirler ve bunların tespit edilerek toplumla paylaşılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç tarihi kahramanlıklarla dolu Kahramanmaraş’ın Selçuklular dönemindeki durumunun ardından bir de başlangıçtan itibaren Maraş’ın gelişim süreciyle ilgili sempozyum düzenleyeceklerini müjdeledi.


Maraş’ın başlangıcından Kurtuluş savaşına kadar olan sürede yaşanılanları kitaplaştırarak kent tarihindeki tüm medeniyetleri aydınlatan Nevşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Gökhan’da bir konuşma yaparak kent tarihi hakkında bilgiler verdi. Gökhan Maraş’ın Müslüman Arap ve daha sonra Türkler tarafından ne zaman fethedildiği ve kimlerin elinde olduğu konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

İkinci oturumu Afşin’de yapılacak sempozyumda konuşulan tüm konular daha sonra Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından kitaplaştırarak gelecek nesillere kent tarihiyle ilgili bilgiler bırakılacak.

 

ANTEP VE ADANA MARAŞ’A BAĞLI İLÇEYDİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Selçuklular Döneminde Maraş Sempozyumunda konuşan düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. İlyas Gökhan 1831 yılına kadar Gaziantep ve Adana illerinin Maraş Eyaletine bağlı yerleşim yeri olduklarını söyledi. Gökhan, katılımcılara kent tarihi hakkında ilginç bilgilerde sundu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Selçuklular Döneminde Maraş’ konulu sempozyum dün Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde başladı. İki günlük sürecek programda bir konuşma yapan ‘Başlangıçtan Kurtuluş Savaşına kadar Maraş’ isimli kitabıyla dikkat çeken Nevşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. İlyas Gökhan Maraş’ın bugüne gelişimi konusunda bilgiler verdi.

 

BAŞLANGIÇTAN İTİBAREN MARAŞ’I ELE ALACAĞIZ

İki günlük sürecek ve ikinci günü Afşin’de devam edecek sempozyumun açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç; “Bizim kadim medeniyetimizin değerli merkezlerinden bir tanesi Kahramanmaraş şiirin edebiyatın tarihin kültürün başkenti gerçekten dünyanın en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi ve dünya da belki kültürel boyutta dünya tarihinde en büyük eserler vermiş medeniyete çok büyük katkılarda bulunmuş bir şehir Kahramanmaraş. Biz de Kahramanmaraş’ımızın bu güçlü yönlerini ön plana çıkarmak için büyük şehir olarak büyük gayret içindeyiz.” Dedi.

 

KÜLTÜRE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Geçmiş yıllarda Dulkadiroğlu Beyliği döneminde Maraş sempozyumunun düzenlendiğini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç Kahramanmaraş’ da yapılan bazı tarihi eserlerin özellikle Selçuklular döneminde bugüne kadar geldiğini söyledi. Erkoç konuşmasını şöyle sürdürdü; “Birçok camii, kervansaray, hamam bir çok tarihi eser burada çok değerli hocalarımızda var. Selçuklular ve Dulkadirli beylilerinden daha çok günümüze gelmekte. Bizde Büyükşehir olarak bu dönemi bilim adamlarımızda bu güzel yönleri en iyi şekilde ortaya çıkaralım diye bu sempozyumu düzenledik, bunu kitap haline getirip daha sonrasında da yayınlayacağız. Önceki dönemlerde de Osmanlı ve Dulkadirli dönemine ait çalışmalar yapılmıştı bu sempozyumdan sonra da ilk çağdan bugüne Kahramanmaraş adlı bir çalışmayla yapacağız. Tabi sadece bunlarla da yetinmiyoruz çok yoğun kültürel konular yapıyoruz” dedi.

 

BU ESERLER GELECEĞE TAŞINACAK

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da yaptığı konuşmada bu tür organizelerin geçmişe ışık tutulması ve toplumla paylaşılmasının önemli olduğunu dile getirdi. Sempozyuma katılan tüm katılımcıları tebrik eden Vali Özkan; “böyle bir faaliyetin Kahramanmaraş’ta olması ayrı bir güzellik. Kendi kültürümüzü tarihimizi sosyal bilimler alanındaki faaliyetlerin günümüzde paylaşılması olmazsa olmazlarımızdan. Aslında şehirlerimizin vizyonun da şehrin aynı zamanda geleneği göreneği, kültürü ve medeniyetin öncelikle bir istinat noktası haline getirmesi önemli daha sonrasında geleceğe atılacak adımlar çok daha sağlam bir temel üzerine inşa edilmiş oluyor. Esasen bu tür çalışmalar ilimizde , şehrimizde bu zengin medeniyetimizin artırılmasıyla gelecekteki şehrin vizyonunu çizme arasından da bizim açımızdan çok önemliydi ve bu vesile ile katkısı olanları tebrik ediyorum, çalışmaların başarılı olmasını diliyorum.” Dedi.

 

KENTLE İLGİLİ 3 KİTAP VARDI BUGÜN 200’Ü GEÇTİ

Kahramanmaraş’ın başlangıcından Kurtuluş savaşına kadar olan durumunu yazdığı kitapla ölümsüzleştiren Prof. Dr. İlyas Gökhan ise Kahramanmaraş’ın tarihi hakkında bilgiler verdi. Gökhan açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Türkiye de nereye gidersek gidelim özellikle Kahramanmaraşlı olduğumuzu bilen akademisyen hocalarımız ‘sizin şehrinize ne kadar çok kültür çalışmaları yapılıyor ne kadar çok kitap yayınlanıyor’ diyerek bize bunu sürekli imrenerek söylemişlerdir. Büyükşehir Belediyesinin yanı sıral başka kültür kuruluşları da bu çalışmaları yapmışlardır. 1993 yılında Kahramanmaraş’a geldiğiniz zaman o zaman üniversite yeni açılmıştı, Kahramanmaraş’la ilgili iki üç kitap bulunuyordu. Bugün kitap sayısı iki yüzü geçmiştir.

 

BATININ İNCELİĞİ DOĞUNUN SAYGINLIĞI BİZDE

Kahramanmaraş Anadolu’nun doğusu ve batısının ortasındaki geçiş noktası olan bir şehirdir. Bu bakımdan Kahramanmaraş’ta uzun yıllar çalışmış bir siyasetçi hocamız Muhammed İlgin Beyle yapmış olduğumuz bir sohbetimiz sırasında Kahramanmaraş’ı; batının inceliğiyle doğunun saygınlığı ve cömertliğini kendisinde barındıran bir şehir olarak tanımlamıştır. Gerçekten bu tanım Kahramanmaraş’a tam uymaktadır.


Binlerce yıllık tarihi olan bu şehirden Hititler, Asurlar, Robalılar , Bizans ve Müslüman Araplar geçmişlerdir. Şehrin kalesinin Hitit eseri olduğu ve mozaiklerin erken Bizans döneminden kaldığını hatırlayacak olursak daha tabi gün yüzüne çıkmayan eserlerde Maraş’ın ne kadar eski kadim bir şehir olduğunu gün yüzüne çıkarır. Hep vurgulamak istiyoruz; daha önceki yazdığımız kitaplarda da belirttik bir örnek vermesi gerekiyorsa geçmişte Kahramanmaraş’a bağlı bir kaza olan Gaziantep bugün Kahramanmaraş’ı 3’e katlamış durumda. Geçmişte Maraş’ın kazası Gaziantep mozaikleri diye kimsenin aklına o mozaikleri Gaziantep’in 50 km ilerisinden getirildiğini bilmiyor. Kahramanmaraş’ın içindeki mozaikler tekrar tekrar gündeme geldi hala gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Ve eğer bu mozaikler çıkarılıp sergilendiği takdirde Kahramanmaraş’ın kendi öz eserleri o bakımdan idarecilerimize bu konuda tekrar dikkat çekmek istiyorum.

 

İLİMİZİN İLK İSMİ MARKASİ

İlk ismi Markasi olmuş daha sonra bir Roma İmparatoru mozaiklerin çıktığı yerde kenti yeniden oluşturuyor ve Germenica olarak kendi ismini veriyor.  637 yılında Müslüman Araplar şehri fetih etmişler onlarca sahabe kabri var bunların sadece iki tanesinin yeri net bunlarında çıkarılıp tanıtılmasında fayda var. Burada daha öncede belirttik ilk fethedildiğinde 1071 yılından sonra ilk Türk beyliklerinden biri kuruluyor Maalesef 1097 haç seferinde 1. Kılıçaslan’a yardım etmek amacıyla izine gidiyor ve bir daha şehre dönemiyor. Maraş’a ilk beyliği Emir Buldacı kuruyor. Şehir 1097 de haçlıların eline düşüyor. Tam elli yıl burada bir haçlı küçük devletçiği oluşuyor yanı bir İtalyan devletçiği. 1186 yıllarından sonra da Maraş’ta bir uç beyliği oluşuyor. 2. Kılıçaslan’ın komutanlarından kendisini ‘emin maraş meliki’ diye adlandıran komutan burada çocukları ve torunlarıyla 70 yıl hüküm sürerek bir uç beyliği haline getiriyor.  

 

SELÇUKLULARIN 4 UÇ BEYLİĞİNDEN BİRİ BURASI

Türkiye Selçukluların 4 uç beyliği var bunlardan bir tanesi Kastamonu civarında bir tanesi Denizli tarafında bir tanesi güneyde 4’üncü de Maraş’ta Ermenilere karşı kurulmuş. Maraş kaleler şehri, Maraş hanlar şehri. Kayseri’yle Konya arasındaki bütün hanlar ayağa kalktı.


Maraş’ta aynı şekilde özellikle Kayseri üzerinden geçip Elbistan’a oradan da Halep’e giden ipek yolu bulunuyor. Orada 7-8 han var ve sadece Eshab-1 Kehf külliyesindeki han ayakta. Diğer hanlarında ayağa kaldırılmasını yine yöneticilerimizden talep ediyorum. Temelleri belli yerleri belli, burada bir örnek vermek istiyorum; Kahramanmaraş’ta yüzlerce kale var, bu kalelerin de tamir edilip ayağa kaldırılması gerekir. Bizim hurman kalesinin restorasyonuyla ilgili 4 yıl önce Afşin’de bir konuşma yapmıştım. Kale yıkılmak üzere, Andırın’da bulunan kalelerin de bir an önce restorasyondan geçerek kültürümüze kavuşturulması gerekir.”

 

SEMPOZYUM AFŞİN’DE DEVAM EDECEK

İki gün sürece sempozyumun ikinci günü Afşin Eshab-ı Kehf külliyesinde yapılacak. Azerbaycan, Bosna Hersek, Sırbistan gibi ülkelerden ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 73 akademisyen uzman olduğu konularda katılımcıları bilgilendirecek.


Akademisyenlerin iki gün çalışacağı Selçuklular dönemindeki Maraş’ın coğrafi, ulaşım, ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı daha sonra kitaplaştırılarak kütüphanelerdeki yerini alacak.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta silahlı kavga: 4 yaralı
Kahramanmaraş’ta silahlı kavga: 4 yaralı
Kahramanmaraş’ta tekstil fabrikasında yangın
Kahramanmaraş’ta tekstil fabrikasında yangın