Kentler Alzheimer Olabilir mi?

Kentler Alzheimer Olabilir mi?

Kahramanmaraş’ın sorunlarını farklı perspektifte ele alan Mimarlar Odasının Yayın Organı Tavernaküler ‘Kentsel Hafıza Mekanı’ temasıyla çıktığı yeni sayısında Büyükşehir Belediyesinin bazı uygulamalarına yaptığı karikatür çalışmasıyla ayrı bir boyuta taşıdı.

15 Mart 2022 - 01:48

Her sayısında hem kentle ilgili hem de mesleki dayanışmayla ilgili önemli haber ve söyleşilerin yer aldığı Tavernaküler Bülten Kentsel Hafıza temasıyla "Kentler Alzheimer Olabilir mi?" sorusunu yöneltti.

KARİKATÜR SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLUŞTURDU

Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, Yönetim Kurulu Üyesi Tavernaküler Bülten Editörü Dilara Yönder Baltacı’nın birbirinden önemli konulara dikkat çektiği bültenin son sayısında yer alan karikatür sosyal medyada gündem oluşturdu.

Kahramanmaraş’ın adeta simgesi haline gelen ve yıkılmaya başlayan Özel İdare İş Merkezinin çizimlerle kapak fotoğrafını süslediği bültende bir makale kaleme alan Editör Dilara Yönder Baltacı canlılar gibi büyüyen kentlerde kentsel belleğin ne derece korunduğu sorusunu sordu.

RUHSUZLAŞAN KONUT YAPILARI BİZİ KİMLİĞİMİZDEN KOPARIYOR

Yönder Baltacı yazısında şu ifadeleri kullandı; “Değişim ve gelişim adına atılan adımların bizi paradoksal biçimde aynılaşmaya ittiği günümüz kentlerinde, kent belleğinin korunması büyük bir sorun olarak karşımıza gelmektedir. Yaşadığımız kent Kahramanmaraş özelinde düşünürsek, büyürken nasıl aynılaştığını ve kimliğini kaybettiğini net bir şekilde görebilmekteyiz. Batıya doğru büyüyen şehrimizde birbirinin neredeyse aynı konut yapıları giderek daha ruhsuzlaşan ve toplu konutları andıran mahalleler. Yaşadığı şehrin kimliğine aidiyeti sorgulanmamış hazır projelerle inşa edilmiş kamu binaları bizi giderek kimliğimizden koparmaktadır.

YÖNETİCİLERİMİZİN KENDİSİN SORGULAMASI GEREKİR

Gelişen kent bizi yeterince kimliğinizden uzaklaştırmıyormuş gibi hali hazırdaki kent hafızamızın önemli ögeleri birer birer yok edilerek tepeden inme, şehir insanıyla hiçbir bağı olmayan projelerle yerleri doldurulmaya çalışılmaktadır. Peki bu çabanın nafile bir çaba olduğunu ve yaşadığımız bu kadim kente bir ihanet olduğunu neden göremiyoruz. Bu noktada yöneticilerimizin kendini sorgulaması gerektiğini düşünüyorum. Bu güzel kentin yaptım oldu projelere değil ortak akıl çerçevesinde bu şehirde yetişmiş kültürüne, geleneklerine ve en önemlisi kentsel belleğine hakim kişilerin bir araya gelerek geliştirdiği projelere ihtiyacı var.

Bu sayımızda kent belleğimizi ne derece koruyabildiğimizi ve kent gelişim süreçlerini inceledik. Şehrimizin ortak akla olan ihtiyacına dikkat çekmeye çalıştık. Yaşadığımız kentleri alzheimer olmaktan kurtarabilmek yine bizlerin elinde.”

Sadece Mimarlar Odasından temin edilen ve birbirinden önemli konu ve konukların yer aldığı Bültenin dördüncü sayfasında yer alan karikatür şehirde geniş yankı uyandırdı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x