Kilosu 20 lira

Kilosu 20 lira

ANTALYA’da ’turunçgillerin mücevheri’, ’altın portakal’ olarak da adlandırılan kamkat meyve vermeye başladı. Kamkat, kilosu 20 TL’den satışa sunuldu.

20 Kasım 2014 - 23:07

Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak yayılış gösteren ve Türkiye’de de fidan üretimi sadece Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Merkezi (BATEM) tarafından yapılan turunçgillerin en küçük meyvesi kamkat sezonu başladı. Genellikle bahçelerde peyzaj amaçlı kullanılan kamkat, BATEM’e ait narenciye bahçelerinde yıllık 1 tona yakın meyve veriyor. Bu yıl kilogramı ise 20 TL’den satışa sunuluyor. KABUĞUYLA YENİYOR Çalı biçimindeki kamkatın portakal, mandalina, bergamot, limon gibi turunçgiller ailesinden ’turunçgillerin mücevheri’ veya ’altın portakal’ olarak da anıldığını belirten BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, biçiminin limona, renginin de portakala benzediğini söyledi. Limon ve portakal kabuğu soyularak yenilirken kamkatın kabuğunu soymadan yenilmesi gerektiğini kaydeden Ünlü, "Kokusu bergamotu andırır. Elinizde tuttuğunuzda uzun süre kokusu gitmez" dedi.

C VİTAMİNİ YÜKSEK

Çiğ olarak tüketildiği gibi reçel, marmelat, meyve suyu, şekerleme, kek ve pasta yapımında da kullanılabildiğini anlatan Ünlü, "Çin lokantalarında yemeğin sonunda yenen bir tatlı çeşidi. Kamkat C vitamini yönünden zengin bir bitki. 100 gramında 43.9 miligram C vitamini var. Kas ve doku oluşmu için gerekli olan bu vitamin diğer mineral ve vitaminlerin daha iyi kullanılmasına da yardım ediyor. Yine 100 gramında 71 kilokalori enerji ve 1.88 gram protein veriyor" dedi. BİLİM DÜNYASI FORTUNELLA DİYOR Bilim dünyasında ’fortunella’ olarak adlandırıldığını anlatan Ünlü, "Fortunella adını, 1812-1880 yılları arasında İskoçyalı bahçecilik uzmanı Robert Fortune’nin soyadından alıyor. Fortune, Çin’de yaşadığı yıllarda sürekli ilginç bitkileri toplamış ve İngiltere’ye götürmüş. Batı dünyası bu birikimin içinde yer alan kamkatla, Fortune sayesinde tanışmış" dedi.

İLK ÜRETİM SERİK’TE

Antalya yöresinde genellikle otel gibi işletmelerin bahçelerinde peyzaj bitkisi olarak kullanılan kamkatın ilk meyve üretiminin Serik’te başlayacağını kaydeden Ünlü, "Bir üretici bizden 10 bin fidan talebinde bulundu. 7 bini üretildi ve teslim edildi. BATEM olarak yılda talebe göre en az 10 bin fidan üretimi yapabiliriz" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Kalın, “Deprem bölgesi hâlâ enkaz altında, Mücbir Sebep Halinin uzatılması şart”
Başkan Kalın, “Deprem bölgesi hâlâ enkaz altında, Mücbir...
Abdullah Kekil Yaşam Mücadelesini Kaybetti
Abdullah Kekil Yaşam Mücadelesini Kaybetti