KMTSO 55. Meclis Toplantısı yapıldı
Reklam

KMTSO 55. Meclis Toplantısı yapıldı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 55. Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Kahramanmaraş’ta faaliyette bulunan ve kuruluş aşamasındaki organize sanayi bölgelerinin başkanlarının katıldığı toplantının ana konusu da organize sanayi bölgeleri oldu.

28 Şubat 2018 - 19:21

Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz başkanlığında yapılan KMTSO Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısında, Oda faaliyetleri kentin ekonomisi ve organize sanayi bölgelerinin durumu konuşuldu. Toplantıya, Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Çinkay,

Türkoğlu Belediyesi ve Türkoğlu Organize Sanayi Başkanı Osman Okumuş ile Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mahmut Arıkan da katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, organize sanayi bölgelerinin dışına yatırım yapılmaması gerektiğini vurguladı.

 

“KAHRAMANMARAŞ’TA SANAYİLEŞME OSB OLUŞUMLARINDAN DAHA HIZLI GELİŞTİ”

Öksüz, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ta OSB bölgelerinin dışına yatırım yapmamalıyız. A’dan Z’ye komple bir yatırım söz konusu olduğunda hem şehrimizin imarı, hem yapılan tesisin daha verimli olması bakımından yatırımların mutlaka OSB’lerde yer alması lazım. Benim yılar içerisinde bir tecrübem var, hep şöyle olmuştur; fabrikalar kurulmuş, yılar geçtikçe makineler eskimiştir ama bunların arsaları değerlenmiştir. Fabrikalar eski teknoloji, belki yeni nesiler iyi yönetememiştir, batmıştır, onlarda arsalarını satarak fabrikalarını kurtarmıştır. Bunu çok gördüm, Kahramanmaraş’ta sanayileşme, OSB oluşumlarından daha hızlı gelişti. İşadamlarımız her türlü alt yapıyı kendisi getirerek sanayileştik.

 

“YENİ YATIRIMLAR MUTLAKA OSB’LERDE OLMALI”

Ama o günler geride kaldı, bundan sonra yeni yatırımlar mutlaka OSB’lerde olmalı. Bunun birçok faydası var. Bunlardan bir tanesi de OSB’ler teşvikte daha üstün sayılıyor. Belediye ile ilgili tüm sorunlarda sadece OSB ile muhatapsınız. Birçok şey kendiliğinden çözülüyor. Ucuz elektrik kullanıyoruz. Bu nedenle OSB’ler çok önemli. İlimizde maalesef OSB’lere çok uygun yerlerimiz yok. Onun için OSB’ye uygun yerler bulmakta çok zorlanıyoruz. Yatırım olmazsa zaten Kahramanmaraş’ta sanayi gelişmez. Onun için biz işadamları olarak ilgimizi OSB’lere artırmamız gerekiyor.”

 

“ZEYTİNDALI OPERASYONUNDA ŞEHİT OLAN ASKERLERİMİZE RAHMET, GAZİLERİMİZE ŞİFA DİLİYORUM”

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2018 yılı Şubat ayı çalışmaları ve şehrin ekonomik durumu hakkında bilgi verdi. Türk Silahlı Kuvvetlince sürdürülen Zeytin Dalı Harekatındaşehit olan askerler için rahmet ve gaziler için şifa dileyerek konuşmasına başlayan Zabun, dünyanın en önemli ekonomilerinden birisi haline gelen Türkiye’nin küresel ölçekte büyük bir diplomasi ve titiz bir terörle mücadele örneği sergilediğini belirtti. Zabun, şunları kaydetti: “Bölgemizdeki kirli oyunlara karşın çok önemli bir stratejik karşılık vermek suretiyle gerçekleştirilen operasyonlar, hem güvenlimiz açısından hem de küresel dengelerin yeniden dizayn edildiği bir dönemde daha güçlü bir konum elde etmek bakımından ülkemizin beka meselesidir. Allah, Cumhurbaşkanımızın, Hükümetimizin, Ordumuzun, Mehmetçiğimizin yardımcısı olsun, onlardan razı olsun.”

 

“EKONOMİDE DE KAHRAMAN UNVANINI KAZANDIK”

Kahramanmaraş’ın 17 milyar liralık ekonomisi ve 150 bin kişilik istihdam ordusu ile ekonomide de kahraman unvanını kazandığını söyleyen KMTSO Başkanı Zabun, bu başarı çizgisini sürdürmek verekabet gücü yüksek bir üretim yapısı oluşturmak adına Kahramanmaraş Ticaret Ve Sanayi Odası Meclisi ve Yönetimi olarak üzerlerine düşeni yerine getirmeye devam ettiklerinin altını çizdi.

 

“KOBİ’LERE YENİ KAYNAK OLUŞTURULDU”

Zabun konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sanayi üretimi ve istihdam artışı ile ekonomide 2018 için pozitif sinyalleri alan reel sektörümüzün motivasyonu daha da güçlenmiştir. Hükümetimizin, KOBİ’lerimiz için oluşturduğu Hazine garantili 55 milyar liralık yeni kaynak, geçen yıl olduğu gibi yine üretime, ticarete farklı bir canlılık getirecektir. Buna ilaveten, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde odalarımızın ve borsalarımızın oluşturduğu Nefes Kredisi projesinin ikinci fazı da önümüzdeki günlerde açılacaktır. Böylece, üyelerimize önemli bir ek kaynak sağlayarak can suyu olmaya devam edeceğiz. Bunların yanında, özel sektörün devlet desteklerinden yararlanmalarını artırmak, ar-ge başta olmak üzere proje çalışmalarını güçlendirmek adına bilgilendirme faaliyetlerimize devam ediyoruz.

 

“YERİNDE YAPILAN İNCELEMELER ÇOK ÖNEMLİ”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi olarak bir program kapsamında Bursa’da bir dizi çalışma ziyaretleri gerçekleştirdiklerini hatırlatan Zabun, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile bağlı kuruluşları ve büyük sanayi tesislerinde yerinde yapılan incelemelerin, Kahramanmaraş’ın yeni sanayi stratejilerini geliştirmek bakımından çok önemli olduğunun altını çizdi.

 

“REEL SEKTÖRÜN SORUNLARINI KONUŞTUK”

64. Hükümet, Kültür ve Turizm Bakanı, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ile iş dünyasını buluşturarak bir toplantı yaptıklarını belirten Zabun, reel sektörün sorunlarını, taleplerini hep birlikte konuşarak çözüm yolları aradıklarını söyledi.

 

“ÜLKEMİZİN VE ŞEHRİMİZİN ARAP EKONOMİLERİ İLE İLİŞKİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ BAKIMINDAN ÇOK VERİMLİ BİR PROGRAM GERÇEKLEŞTİRDİK”

Türk – Arap Ticaret Odası yönetim kurulu toplantısı için Tobb Başkanımız RifatHisarcıklıoğlu ile birlikte Lübnan’agittiklerini hatırlatan Zabun, Lübnan’da Başbakan Saad Hariri Ve Ekonomi Ve Ticaret Bakanı RaedKhoury ile biraraya gelerek serbest ticaret anlaşması başta olmak üzere iki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkileri ve işbirliği potansiyelini değerlendirdiklerini söyledi. Zabun, 22 ülke, 400 milyon nüfus ve 3 trilyon dolar ekonomik büyüklüğü temsil eden Arap Odalar Birliği ile yapılan toplantıların önemine değinerek“Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi bakımından bizim için çok önemli bir partner olarak değerlendiriliyor. Türk-Arap Ticaret Odası yönetim kurulu toplantımızı yaptıktan sonra Beyrut Ticaret Odası merkezinde Lübnan Odalar Birliği yetkilileri ile bir araya gelerek TOBB ve Lübnan Odalar Birliği arasında hazırlanan işbirliği anlaşması imzalandı. Bu itibarla, ülkemizin ve şehrimizin Arap ekonomileri ile ilişkilerinin geliştirilmesi bakımından çok verimli bir program gerçekleştirerek ülkemize döndük” dedi.

 

“ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ ÖNEM KAZANDI”

Kahramanmaraş’ta tekstil, metal, kağıt, çimento ve gıda sektörlerinin başı çektiğini ve yılda 5 milyar dolar üretim hacmi ile ülke ekonomisine önemli bir katkı sağladığını vurgulayan Zabun, üretim altyapısı ve özellikle organize sanayi bölgelerinin önem kazandığını söyledi. Kahramanmaraş’taki organize sanayi bölgeleri hakkında bilgi veren Zabun, 1992 yılında kurulan Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi’nin tamamen dolmuş durumda olduğunu söyledi. Zabun şöyle konuştu: “Türkoğlu ilçesinde, toplam 128 ha alan üzerinde 2009 yılında başlayan Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi’nde parsellerin tamamı yatırımcılara tahsis edilmiş ve yatırımlar devam etmektedir. Diğer yanda, Elbistan organize sanayi bölgesinde de yatırımlar sürdürülmekte ve yine Elbistan’da yapılacak besi ihtisas organize sanayi bölgesi çalışmaları da devam etmektedir.

 

“TEKSTİL İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NDE ÇALIŞMALAR HIZLA DEVAM EDİYOR”

Tekstil sektörünün daha güçlü bir üretim altyapısına kavuşması amacıyla resmi işlemleri 2012 yılında Kahramanmaraş Ticaret Ve Sanayi Odası tarafından başlatılan 497 ha alana sahip, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmalar hızla devam etmekte ve kamu arazilerinin devir işlemleri de tamamlanmış bulunmaktadır.

 

“GIDA İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ SEKTÖRDE ENDÜSTRİLEŞMEYİ GÜÇLENDİRECEKTİR”

Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren gıda sanayicilerinin bir araya geleceği gıda ihtisas organize sanayi bölgesi ile sektörde endüstrileşme ve kitle üretiminin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Kahramanmaraş Valiliği ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Gıda İhtisas OSB konusunda teknik hazırlıklar sürdürülüyor. Türkoğlu Hacıbebek Köyü yakınlarında 1500 dönüm alanda hayata geçecek olan bu OSB projesi ile ilgili olarak başvuru dosyası son aşamasına getirilmiş bulunmaktadır. Yine, Pazarcık ilçemizde yaklaşık 6500 dönüm hazine arazisi ile ilgili olarak da, metal, makine gibi sektörleri kapsayacak şekilde ihtisas OSB için girişimlerimiz devam etmektedir.

 

“ISLAH OSB PROJESİ İLE DAHA GÜÇLÜ BİR ENDÜSTRİYEL ALTYAPI VE DAHA TEMİZ BİR ÇEVRE DÜZENİNE KAVUŞACAĞIZ”

Bunların dışında Erkenez, Aksu, Kılılı gibi sanayi bölgeleri ile ilgili daha önce 2012 yılında yaptığımız ıslah OSB müracaatları, Erkenez’deki havaalanı maniası ve Kılılı’daki yerleşim alanları bulunması gibi sebeplerle hayata geçirilememişti. Bu defa, ıslah OSB şartlarını en iyi şekilde yerine getirebilecek olan aksu bölgemizdeki sanayi alanları için yeni çıkacak yönetmeliğe göre revize bir proje dosyası hazırlanarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulacak.Bütün bu çalışmalarla birlikte inşallah, daha güçlü bir endüstriyel altyapı, daha temiz bir çevre düzenine kavuşmuş olacağız.”

 

“KAHRAMANMARAŞ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NDE 9 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR”

Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Çinkay, 2003 yılında faaliyete geçen Organize Sanayi Bölgesi’nde 320 ha alanda 59 sanayi parseli bulunduğunu söyleyerek, toplam 9 bin kişinin burada istihdam edildiğini belirtti. Çinkay, “Bölgemizde 2017 yılında toplam elektrik tüketimi 585 milyon kilovat saat oldu. Bölgede, projesi devam eden yatırımlarla birlikte 2,5 milyar lira civarında yatırım yapılmış olacak. Doğalgaz altyapısını tamamladık ve tesislere verebiliyoruz. Beş bin kişi kapasiteli cami inşaatımız devam ediyor. Arıtma tesisi projemiz var. 2018 yılında ihalesi yapılacak, toplam bedeli 17 milyon civarında.” şeklinde konuştu.

 

“TÜRKOĞLU ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NDE İNŞAATLAR DEVAM EDİYOR”

Türkoğlu Belediyesi ve Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Osman Okumuş ise altyapı çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Kanalizasyon, elektrik ve telefon altyapı çalışmaları tamamlandı. Dört sanayici inşaatlarını tamamladı. Bunlardan iş yeri açma ve çalışma ruhsatını alarak üretime geçti. Toplam bin 280 dönüm alan üzerine kurulu Türkoğlu organize sanayi bölgesinde toplam 28 müteşebbis içerisinden 13 tanesinin inşaatı tamamlanmış veya devam ediyor. Kalan 15 tane ise ruhsatını almış ama herhangi bir yatırım yapmamış. Bu işletmelere bir yıl süre verilmişti. 30 Mart’ta bu süre dolacak. Ayrıca bölgeye 24 derslikli teknik meslek lisesi inşaatına başladık.Organize sanayi bölgesinin yanında 5 bin kişilik ceza evi kompleksi Nisan ayında açılışı yapılacak. Burada 1500 kişilik istihdam oluşacak.” şeklinde konuştu.

 

“İLÇEMİZ HIZLI BİR ŞEKİLDE BÜYÜME GÖSTERİYOR”

Türkoğlu’nun Kahramanmaraş’ın ilçeleri içerisinde nüfusu en hızlı artan ilçelerden bir tanesi olduğunun altını çizen Okumuş, 2014 verilerine göre 64 bin olan nüfusun 72 bine çıktığını söyledi. Okumuş, “İlçemiz hızlı bir şekilde büyüme gösteriyor. Belediye olarak çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Önceden 3 tane müteahhidin bulunduğu ilçemizde şuan 20 tane var.Kkent meydanı projesiyle ilçemiz parlayan bir yerleşim merkezi oldu. Türkoğlu Belediye Başkanı olarak iş adamlarımızın ilçemize yaptığı yatıralar için teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

 

“2015 YILINDA VALİLİK, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE TİCARET VE SANAYİ ODASI’NIN İŞTİRAKİ İLE KURULDU”

Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mahmut Arıkan konuşmasında kuruluş aşamasında bulunan bölge hakkında bilgiler verdi. Arıkan, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için 2013 yılında başvuru yapıldığını hatırlattı. Yer seçim komisyonu tarafından önerilen alanın 2014 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin yeri olarak uygun bulunduğunu ifade eden Arıkan, 2015 yılında Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası’nın iştiraki ile resmi kuruluşun tamamlandığını söyledi.

 

“3 MİLYON 517 BİN METREKARE SANAYİ PARSELİMİZ VAR”

Arıkan konuşmasına şöyle devam etti: “Yer olarak Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Çınarlı (Tomsuklubölgesi diye belirttiğimiz) Çiğli ve Yeniyurt mahalleleri arasında kalan mevkiinde 4 milyon 970 bin metre karelik bir alan tahsis edildi. Söz konusu alan 2 milyon 398 bin metre karesi özel mülkiyette idi. Burada kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Geriye kalan alanmera niteliğinde.Yapılan ön çalışmalar sonucu imar planı oluşturuldu ve 87 adet imar parseli üretildi. Bu parsellerinin 76’sı sanayi parseli ile 11’i sosyal alan, idari tesisi parselidir. 76 adet sanayi parselinin alan olarak en küçüğü 3 bin 500 metre kare, en büyüğü ise 142 bin 190 metrekare olup toplam tahsis edilebilir sanayi alanı 3 milyon 517 bin metrekaredir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar Silinsin”
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar...
Elbistan’da dev operasyon
Elbistan’da dev operasyon