KMTSO’da Vize Bilgilendirme günü yapıldı

KMTSO’da Vize Bilgilendirme günü yapıldı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ile Expo 2023 Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi işbirliğinde, “Federal Almanya Cumhuriyeti Schengen Vize Bilgilendirme Günü” yapıldı.

15 Haziran 2019 - 04:03

Programda, iş vizeleri, fuar katılımı, ziyareti, uzun süre vizeler, gerekli belgeleri, ziyaretçi, turist vizeleri, kültürel değişim, spor yarışmalar, üniversite eğitimi ve genel ulusal vizeleri gibi konular hakkında katılımcılara bilgi verildi.

Programa, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, KMTSO Yönetim Kurulu Başkan V. Şahin Balcıoğlu, Onikişubat Belediyesi Başkan Yardımcısı Fatih Yoğurt, Expo 2023 Kahramanmaraş Koordinatörü Dr. Ali Ünsal, Alman Büyükelçiliği Vize Bölüm Başkanı Jörg Fürstenau, Alman Büyükelçiliği Vize Bölümü Schengen Yöneticisi Stefan Lange, iData İşletme Müdürü Melisa Çakır’ın yanı sıra çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş’ın ülke sanayisine, üretime ve ihracata çok önemli katkılar sağladığını söyledi. Zabun, “Özel sektör yatırımları ile stratejik bir konuma ulaşmış, tekstilden enerji sektörüne birçok alanda önemli bir küresel aktör olmuştur.  Son 10 yılda 6,5 milyar dolar yatırıma imza atan Kahramanmaraş, tarihinde ilk kez 2018’de ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkarmıştır. Şehrimiz, Türkiye’nin en önemli ihracatçı kentleri arasındadır. 125 ülkeye ihracat yapan, 300’den fazla ihracatçı şirketi ile Türkiye’nin ekonomisine güç katarak ekonominin kahraman olmuş; yeni organize sanayi bölgeleriyle, devam eden projeleriyle, ar-ge merkezleriyle, yatırımın cazibe merkezi haline gelmiştir.” dedi.


İhracatımızı geliştirmek adına çeşitli çalışmalarda bulunduklarının altını çizen Zabun, “Faaliyete geçirdiğimiz lojistik merkezimizle birlikte Kahramanmaraş’ın küresel ticaretten aldığı pay çok daha artacaktır. Diğer yanda, Almanya ile ticareti güçlendirmek istiyoruz. Şehrimizin Almanya ile ticaretinde 104 milyon doların üzerinde ithalatımız ve 72 milyon dolara yakın ihracatımızın olduğunu görüyoruz.

İhracatımızda örme giyim eşyası ile pamuk ipliğinin, ithalatımızda ise makine ve mekanik cihazların ağırlık kazandığı anlaşılmaktadır. Karşılıklı olarak ekonomik ve ticari işbirliğimizin pekişmesi adına ortak organizasyonlara imza atabiliriz. Biz buna hazırız.” şeklinde konuştu.  

Schengen vizesinin önemine değinen Zabun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu anlamda, sanayici ve iş adamlarımızın başta Almanya olmak üzere Avrupa pazarları ile güçlü bağlar kurması bakımından vize faktörü çok önemli bir konudur. Ben bu duygu ve düşüncelerle, kıymetli konuklarımıza katılımlarından ve verecekleri bilgilerden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

İş vizeleri başta olmak üzere fuar katılımı, uzun süreli vizeler, vize için gerekli belgeler, ziyaretçi, turist vizeleri, kültürel değişim, spor yarışmaları, üniversite eğitimi ve genel ulusal vizeleri gibi konuların anlatıldığı programda, Ankara Alman Büyükelçiliği Vize Bölüm Başkanı Jörg Fürstenau, Ankara Alman Büyükelçiliği Vize Bölümü Schengen Yöneticisi Stefan Lange, iData İşletme Müdürü Melisa Çakır, Kahramanmaraşlı iş adamlarının sorularını yanıtladı.

Konuşmasında Kahramanmaraş’ın vize noktasında Ankara’ya bağlı olduğunu belirten Ankara Alman Büyükelçiliği Vize Bölüm Başkanı Jörg Fürstenau, yıl boyunca 90 bin vize verdiklerini söyledi. 74 bin Schengen Vizesi verdiklerini kaydeden Fürstenau, “Öncelikle Kahramanmaraş’ta olmaktan mutluluk duyuyoruz. Mümkün oldukça tüm sorularınıza yanıt vermeye çalışacağız, özel sorularınızı da toplantıdan sonra yanıtlayabiliriz. Kahramanmaraş vize işlemlerinde Ankara Bölgesi’ne bağlıdır. Geçen sene Ankara olarak 90 bin vize vermiş bulunuyoruz. Bunların 74 bin tanesi Schengen Vizesi içindi. 74 bin vizenin içerisinde enteresan olarak 68 bini ziyaret amaçlı alınmış olan vizelerdi, 13 bin tanesi de ticari amaçlıydı. Bu sene içerisinde 15 bin vize de uzun süreli yani 6 aydan daha fazla süreli vizelerdi. Yaklaşık 16-17 bin arasında ulusal vizeler bulunmakta. En çoğu da aylık geçinme ve çalışma amaçlı. Başlamadan önce yanımdaki arkadaşlarımı tanıtmak isterim, arkadaşlarımdan Stefan Lange Ankara Alman Büyükelçiliği Vize Bölümü Schengen Yöneticisidir, Melisa Çakır  ise iData İşletme Müdürü olarak görev yapmaktadır. iData, Türkiye genelinde Almanya için vize başvurularını yapan resmi kuruluştur, toplamda 9 ofisimiz bulunmakta, şuan Kahramanmaraş’a en yakın olan da Gaziantep Şubesi’dir. Hep birlikte tüm sorularınızı yanıtlamaya çalışacağız. Ticari sorularınızla başlarsak, onun haricindeki sorularını ekarte edebiliyoruz” dedi.

Toplantı soru-cevap şeklinde devam etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x