KMTSO’dan Bakan Fakıbaba’ya tarım raporu

KMTSO'dan Bakan Fakıbaba'ya tarım raporu

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya tarım sektörünün sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir rapor sundu.

03 Ekim 2017 - 02:11 - Güncelleme: 03 Ekim 2017 - 02:21

Bir dizi program gerçekleştirmek üzere Kahramanmaraş'ta bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, bu program kapsamında yer alan Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı'na katıldı.


Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz burada birer konuşma yaparak sektörün sorunlarını Bakan Fakıbaba’ya ilettiler.


Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, yaptığı konuşmada, tarımsal mücadelenin doğal yöntemlerle yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Tarımda işçi bulamama sorunu olduğunu ve geniş çapta verimli tarımsal üretim yapılacaksa mutlaka makineleşmenin sağlanması gereğini ifade eden Öksüz “Biz pamukta makineleşmeyi başardık. Gün geçtikçe teknoloji de gelişiyor. Kırmızı biberde de makineli hasada geçilmesi gerek.” dedi.


Çalıştay kapsamında tarım sektörünün sorunları ve çözüm önerilerine dair bir rapor sunan KMTSO Başkanı Zabun, tarımda üretim politikasına değinerek, üretimde arz-talep dengesinin ve fiyat istikrarının sağlanmasının elzem olduğunu vurguladı.

 

“KİM, NEREDE, HANGİ ÜRÜNÜ NE KADAR EKECEK”

Zabun şöyle konuştu: Kim, nerede, hangi ürünü ne kadar ekmeli, ürünlerin ne kadarı iç tüketime, ne kadarı ihracata yönlendirilmelidir? Hangi ürünü ne kadar ithal etmeliyiz? Bu veriler ışığında üretim planlaması yapılıp, doğru teşvik ve desteklerle yönlendirilebilirse, Türk tarım sektörü ve bu sektörden geçinen yaklaşık 6 milyon insanımız refaha ve yüksek bir hayat standardına kavuşacaktır.

 

“ÜRETİCİNİN İŞLETME MALİYETLERİ ARTMAKTADIR”

Tarımsal girdi maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çeken Zabun, “Tohumdan gübreye, yemden ilaca kadar girdi kalemlerinin önemli kısmı ithal edilmekte ve mevcut konjonktürde üreticinin işletme maliyetleri artmaktadır” dedi.

 

“ÜRETİCİNİN ELİNİ GÜÇLENDİRECEK MODEL VE STRATEJİLERE İHTİYAÇ VAR”

Üretici örgütlerinin yeterince etkin olamadığını söyleyen Zabun, ülkemizde üreticileri gerçek anlamda kapsayıcı şekilde örgütleyecek, üretim ve pazarlamada elini güçlendirecek model ve stratejilere ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. Zabun, Çiftçi Kayıt Sistemi kapsamında mülkiyet zorunluluğu veya kiralama esası bulunduğundan, köylerin de çoğunda kadastro çalışmasının yapılamaması sebebiyle tapu sorunu olduğunu ve gerçek hak sahibi çiftçilerin destekleme dışı kaldığını vurguladı. Zabun, “Bu sorun Kahramanmaraş’ta tarım arazilerinin %50’sinin destekleme kapsamı dışında kalmasına neden olmuştur” dedi.

 

HAYVANCILIK DESTEĞİ İSTİYORUZ

Kahramanmaraş’ın hayvancılık potansiyeline değinen Zabun, Kahramanmaraş’ta hayvancılık sektörünün mevcut potansiyelinin tam olarak kullanılması ve ülkemiz et ve süt üretimine katkısının artırılması adına GAP, DAP, KOP ve DOKAP kapsamında bazı illerde uygulanan hayvancılık desteklerine Kahramanmaraş’ın dahil edilerek hayvancılık yatırımları, düve alımı, düve yetiştiriciliği gibi etkin teşvik unsurlarının burada da hayata geçirilmesinin çok önemli bir itici güç olacağını vurguladı.

 

KAHRAMANMARAŞ’TA ET VE SÜT KURUMU ŞUBESİ AÇILMALI

Zabun şöyle konuştu: “Kahramanmaraş geçmişten buyana hayvancılık alanında önemli bir yere sahiptir. Bu sektörün şehrimizde gelişimini güçlendirmek, düzenleyici ve destekleyici bir mekanizma oluşturulmak adına Et ve Süt Kurumu kombina ve mağazası açılması çok büyük önem arz etmektedir.”


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x