KSÜ’de, koronavirüs tedavisi için ilaç geliştirme...
Reklam

KSÜ’de, koronavirüs tedavisi için ilaç geliştirme çalışması başlatıldı

Coronavirus hastalığı 2019 (COVID-19), ilk olarak Aralık 2019'da Çin'in Wuhan kentinde bildirilmiş ve o tarihten itibaren küresel olarak yayılım göstermiştir.

04 Nisan 2020 - 03:06

02 Nisan 2020'ye kadar dünya çapında  1,000,000' dan fazla onaylanmış COVID-19 vakası ortaya çıkmıştır. Şimdiye kadar COVID-19, on binlerce enfekte vakası olan bir pandemi haline gelmiştir. COVID-19 pandemisi, Çin, İtalya, ABD, İspanya ve Almanya başta olmak üzere dünya genelinde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 150’ den fazla ülkeye yayılım göstermiş ve küresel bir sorun halini almıştır.

COVID-19 enfeksiyonunun patojenitesi ve iletilebilirliği nedeniyle, önlenmesi ve tedavisi için etkili aşılara ve spesifik tedavilere olan acil ihtiyaç küresel bir boyut kazanmıştır. Bu ihtiyaca yönelik olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalında çalışan Öğr. Gör. Dr. Mustafa Çiçek tarafından bir çalışma başlatılmıştır. Çiçek’in “Doğal Bileşiklerden Elde Edilmiş Yeni Nesil Anti-Viral Bir Ajan Olan NACSHIVIR (FIXCOVID)’ İn SARS-Cov-2 ile Enfekte Akciğer Hücrelerinde ACE-2 ve Renin-Angiotensin (RAS) Mekanizması Aracılığıyla Gösterdiği Teröpatik Etkinin İn-Vitro Olarak İncelenmesi” adlı çalışması üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri birimi tarafından desteklenerek yürürlüğe girmiştir.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Öğr. Gör. Dr. Mustafa Çiçek “Üniversitemiz tarafından BAP aracılığıyla desteklenen bu projenin 4 ay içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir. Proje başarıya ulaştığı takdirde COVID-19 hastalığı için kullanılabilecek bir ilaç elde edilecektir. Umut ederiz ki bu küresel problemin çözümü noktasında Yüce Devletimize ve Aziz Milletimize olumlu ve güzel haberlerimizi veririz. Muvaffak olabilmemiz için dualarınızı bizden eksik etmeyin.” şeklinde konuştu.

Çiçek, çalışması ile ilgili şu bilgileri aktardı: Bu araştırmada, doğal bir bileşik olan NACSHIVIR’in,  COVID-19 enfeksiyonunun neden olduğu ağır akut solunum yetmezliği tablosu üzerine sitotoksik, antiviral ve teröpatik etkisi ile moleküler etki mekanizmasının invitro enfekte hücre kültürü ortamında ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. “New Age COVID-19, SARS, HBV and Influenza Anti-Virus (NACSHIVIR)”, Glycyrrhiza glabra ekstresi, Alpinia officinarum özü, Thymus serpyllum suyu özü, Syzygium aromaticum özü, Hypericum perforatum suyu, Vitis vinifera özü, Urtica angustifolia özü, Mentha arvensis suyu gibi bitkisel özlü ajanlardan yapılmaktadır. Bu bitkilerin her birinin anti-viral, anti-tümöral, anti-bakteriyal etkilerinin yanı sıra endotel, kan hücreleri, anjiyogenez, hücresel proliferasyon, vasküler dinamik ve hücre mediatörleri üzerinde bir etkisi vardır. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım