KSÜ’de ‘Son Gelişmeler Işığında Deniz Hukuku’ konulu...

KSÜ’de ‘Son Gelişmeler Işığında Deniz Hukuku’ konulu konferansı

Türkiye ile Libya arasındaki deniz yetki sınırlandırma anlaşmasının tezini ortaya atan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Dr. Cihat Yaycı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ) ‘Son Gelişmeler Işığında Deniz Hukuku’ konulu konferans verdi.

13 Şubat 2020 - 00:46

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen Milli Mücadelenin 100. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve KSÜ işbirliğiyle Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş yaptı.

Devletimizin bekası için fedayı can eyleyen şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Rektör Yardımcısı Okumuş, “100 yıl önce milli mücadele kazanıldı ama devletin bekası için mücadelemiz sürüyor ve sürecektir.” diye konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Dr. Cihat Yaycı, ‘Son Gelişmeler Işığında Deniz Hukuku’ başlıklı konferans sunumunu gerçekleştirdi.

“Ülkeler 3 kısımdan oluşur. Kara ülkesi, deniz ülkesi, hava ülkesi. Mavi Vatan da ülkemizin bir parçasıdır.” diyen Tümamiral Yaycı, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz’de Deniz Yetki Alanları Sınırlandırmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalanması ile Türkiye’nin kara topraklarının 4’te 1’i kadar bir deniz alanı ülkemize katılmıştır. Avrupa Birliğinin Sevilla Üniversitesine yaptırdığı ve Türkiye’nin haklarını yok sayan haritaya göre bize verilen alan 41 bin kilometrekare, aslında sahip olmamız gereken alan ise 189 bin kilometrekare. Yani 148 bin kilometrekare vatan toprağını bizden almak istediler.” dedi.

Dünyada çıkarılan doğalgazın yüzde 50’sinin, petrolün ise yüzde 30’undan fazlasının denizlerden çıkarıldığını, dünya ekonomisinin önemli bir kısmının doğrudan veya dolaylı olarak deniz kaynaklı olduğunu belirten Tümamiral Yaycı, “Deniz ülkesine sahip olmazsanız refahınız da olmaz.” diye konuştu.

Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin 572 yıllık ihtiyacını karşılayacak doğalgaz rezervinin bulunduğu ifade eden Yaycı,  “Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin sözde münhasır ekonomik bölge ilanı bize bugüne kadar uluslararası hukuk gibi dayatılmaya çalışılıyor. Kıbrıs adasının 15 katı büyüklüğünde bir bölge hukuksuz bir şekilde elde edilmeye çalışılıyor.” şeklinde konuştu.

Kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge kavramlarına ilişkin bilgiler veren Tümamiral Yaycı, “27 Kasım 2019 tarihinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Akdeniz’de Deniz Yetki Alanları Sınırlandırmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası neticesinde Türkiye ve Libya; bölgede Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından kendilerine karşı kurgulanıp uygulanan oyunu bozmuş, durum üstünlüğünü ele geçirmişlerdir. Türkiye ilk defa imzaladığı ‘Münhasır Ekonomik Bölge Antlaşması’ ile hukuki ve diplomatik zemin kazanmış, enerji jeopolitiğine doğrudan etki etmiştir.” dedi.

“Bu anlaşma ile ülke 4’te 1 oranında büyümüştür.” diyen Tümamiral Yaycı, “Biz ilgili bürokratlar bu çalışmaları yaptık ama yaptığımız çalışmaları teşvik eden, konunun önemini her ortamda anlatan, ilk kez haritalarla deniz yetki alanlarımızın sınırlarını iç ve dış kamuoyuna duyuran ve antlaşma sürecini ilmek ilmek planlayıp, bizzat yöneten Milli Savunma Bakanımız Sayın Hulusi Akar’a müteşekkiriz. Tabi bunun riskini alan ve hayata geçirilmesini sağlayan ve sonuna kadar da savunan da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır. Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayet ve iradesi sayesinde bu antlaşma imzalanmıştır.” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Libya’nın da Yunanistan ile yapacağı bir antlaşmaya nazaran 16.700 kilometrekare ilave deniz alanı kazandığını belirten Yaycı, “Gelecek dönemde Libya, Türkiye ile yapılan antlaşmanın temel esaslarına dayanarak Yunanistan ile bir antlaşma yaptığında bu kazanç 39.000 kilometrekare ye kadar çıkabilecektir. Bununla birlikte, Mısır, Libya’yla yapılan antlaşmasının benzerini Yunanistan yerine Türkiye’yle yaptığı takdirde deniz alanı kazancı 15.000 kilometrekare, İsrail’in kazancı ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yapılan anlaşmaya nazaran asgari 6.000 kilometrekare daha fazla olacaktır.” dedi.

Libya ile Türkiye’nin denizden komşu olduğunu ortaya koyan bu tarihi antlaşmanın öneminin gelecek nesiller tarafından daha iyi idrak edileceğini ifade eden Tümamiral Yaycı, büyük devlet olabilmek için mavi vatana sahip çıkmak gerektiğini söyledi.

Konferans sunumunun ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Taner Okumuş tarafından Tümamiral Dr. Cihat Yaycı’ya günün hatırası için hediye takdim edildi.

Tümamiral Dr. Cihat Yaycı, programın ardından Rektör Prof. Dr. Niyazi Can’ı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta silahlı kavga: 4 yaralı
Kahramanmaraş’ta silahlı kavga: 4 yaralı
Kahramanmaraş’ta tekstil fabrikasında yangın
Kahramanmaraş’ta tekstil fabrikasında yangın