KSÜ’de Yalankoz Çalıştayı düzenlendi
Reklam

KSÜ’de Yalankoz Çalıştayı düzenlendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Dekanlığı, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ve Güney ve Doğu Akdeniz Ülkelerinde Önemli Bitki Alanlarını Koruma Projesi Koordinatörlüğü birlikteliğinde gerçekleştirilen “Yalankoz (Pterocarya fraxinifolia) Çalıştayı” Üniversitemiz Orman Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Kanat Konferans Salonunda yapıldı.

26 Mayıs 2017 - 17:01

Türkiye’nin nadir ve relikt ağaç türlerinden birisi olan Yalankoz’un yayılış alanlarının korunması, fidanlıklarda tohumdan ve çelikten kitlesel ve boylu fidan üretiminin gerçekleştirilmesi, kent içi açık yeşil alanlarda kullanılmasının teşvik edilmesi, yeri dışında korunması ile ilgili tohum bahçeleri ve tohum plantasyonlarının kurulması, tohumlarının gen bankalarında muhafaza edilmesi, yeni doğal yayılış alanları ve gen koruma ormanlarının tespit edilmesi, Yalankoz ile ilgili lisansüstü düzeyde araştırmaların teşvik edilmesi, hızlı gelişen Yalankoz’un ıslahı ve endüstriyel plantasyonlarının kurulması olanaklarının araştırılması ile ilgili önerilerin yer aldığı çalıştaya Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Mengeloğlu, Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş ve Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünde görevli işletme müdürleri, işletme ve fidanlık şefleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Kahramanmaraş Şube Müdürü Hacı Kalınkütük ve şube müdürlüğü teknik personeli, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Osman Polat ve enstitü teknik personeli, Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik personeli, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Botanik Bahçesi Müdürü Dr. Banu Gökçek, Onikişubat Belediyesi Park ve Bahçe Şube Müdürü Kazım Canlı ve şube müdürlüğü teknik personeli, Dulkadiroğlu Belediyesi Park ve Bahçe Şube müdürlüğü teknik personeli ile özel fidanlık işletmelerinin temsilcileri ve Üniversitemiz Orman Fakültesi akademik personeli ve lisansüstü öğrencileri katıldı.

Çalıştay açılış konuşmasını yapan Orman Fakültesi Dekanı Mengeloğlu, tüm katılımcıların Dünya Biyolojik Çeşitlilik gününü kutlayarak, dünya biyolojik çeşitlilik gününde ülkemizin nadir ve relikt ağaçlarından Yalankoz’u konu alan bir çalıştay ile farkındalık oluşturmayı arzu ettiklerini ifade etti. 

Açılış konuşmasının ardından Orman Fakültesi, Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Tolga Ok “Yalankoz (Pterocarya fraxinifolia)’un Güney Anadolu’daki Doğal Yayılış Alanları, Bazı  Biyolojik Özellikleri, Doğal Yaşam Alanı Üzerindeki Tehditler ve Korunmasına Yönelik Öneriler” adlı sunumu, Orman Yüksek Mühendisi Merve Kuşçuoğlu (KSÜ Orman Fakültesi, Doktora öğrencisi), “Güney Anadolu’daki Yalankoz (Pterocarya fraxinifolia) Populasyonlarının Tohum Özellikleri” başlıklı sunumu ve Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz ise “Güney Anadolu’daki Yalankoz (Pterocarya fraxinifolia) Gen Kaynakları” başlıklı sunumu gerçekleştirdi.

Çalıştay sonunda değerlendirme konuşması yapan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, 2018 yılında Kahramanmaraş’ta Yalankoz Tohum Bahçesi kurulacağını, Bölge müdürlüğüne bağlı Tekir ve Serinyol orman fidanlıklarında türün tohumdan ve çelikten kitlesel üretimine ağırlık verileceğini, KSÜ Orman Fakültesi ile birlikte Yalankoz’a ait yeni doğal yayılış alanları ile gen koruma ormanlarının tespit edilmesi çalışmalarının yürütüleceğini ve tür ile ilgili olarak eğitim ve farkındalık oluşturma çalışmalarının gerçekleştirileceğini ifade etti.

Çalıştay, soru-cevap bölümünün ardından taslak bir “Yalankoz Çalıştayı Sonuç Bildirgesi”nin oluşturulması ile sonlandırıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar Silinsin”
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar...
Şiir ve Edebiyatın Kalbi KAFUM’da Atacak
Şiir ve Edebiyatın Kalbi KAFUM’da Atacak