Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin görülme sıklığı her geçen gün artıyor. Düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı ve dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam ortamlarının teşvik edilmesi yoluyla hastalığa yakalanma riski büyük oranda önlenebiliyor.
Bu kapsamda diyabet hakkında farkındalığın arttırılması ve öneminin vurgulanması amacıyla KSÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma hastalıkları bilim dalı ekibi ve eğitim koordinatörlüğü tarafından konferans salonu girişinde diyabet hastalığına dikkat çekmek amacıyla bilgilendirme standı kuruldu.
Standı ziyaret eden hastaların kan şekeri ölçümü yapıldı
Kan şekeri ölçümü yaptıran vatandaşlarla diyabet hastalığı konusunda bilgilerin de paylaşıldığı etkinlikte, (KSÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hafize Öksüz,(SUA) Hastanesi Başhekim Yardımcıları Prof. Dr. Metin Kılınç, Doç. Dr. Neslihan Kurtul, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyeleri, diyabet standına destek vermek ve farkındalığı artırmak üzere ziyarette bulunarak diyabet ölçümlerini ve risk analizlerini yaptırdılar.
Diyabet hastalığının önemi, hastalığı önleme ve tedavi yöntemleri hakkında hastalara ve hasta yakınlarına sağlıklı beslenmenin önemi anlatılarak etkinliğe katılan vatandaşlara doğal yiyecekler ve meyve ikramında bulunuldu.
Gün Boyu Devam eden etkinlikte yaklaşık 300 kişiye yapılan glukometre ile parmaktan şeker ölçümü sonucunda riskli bulunan hastalar takip için polikliniklere yönlendirildi.
Günün anlam ve önemi hakkında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamile Gül, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında bilgilendirmede bulundu.
Prof. Dr. Kamile Gül, “Türkiye'de diyabetli sayısı her geçen gün artıyor”
“Diyabetes mellitus, yani şeker hastalığının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklığı giderek artmaktadır. Ülkemizde erişkin nüfusun yaklaşık %40’nın diyabeti veya prediyabeti (gizli şeker) mevcut. Diyabetin bu kadar hızlı artışının en önemli nedeni sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve obezitedir. Diyabet şeker yüksekliği ile birlikte çok sayıda komplikasyona da neden olmaktadır. Belirgin olarak kalp damar sistemini, gözü, böbrekleri ve sinir sistemini etkilemektedir. Kan şeker hedef değerler içinde seyrettiğinde ise bu komplikasyonlarla karşılaşma şansımız daha azdır.”
“Diyabet Bakımına Erişim, Yarını Korumak İçin Eğitim”
Uluslararası Diyabet Federasyonu 2021-2023 yılları Dünya Diyabet Günü temasını “Diyabet Bakımına/Tedavisine Erişim” olarak seçildiğinin bilgisini veren Prof. Dr. Kamile Gül, şunları kaydetti:
“Sağlıklı beslenerek, hareketli bir yaşam tarzını benimseyerek ve obeziteden korunarak diyabet olma şansını da azaltmış oluyoruz. Çabuk acıkma, yemek sonrası halsizlik, uyuklama, kilo alma, ayaklarda uyuşma, çok su içme ve çok idrara çıkma şikayeti olanlar ve özellikle ailede şeker hastalığı öyküsüs de varsa endokrinoloji polikliniklerimizden randevu alabilirler.”
YORUMLAR