KSÜ ilk 3 sırada

KSÜ ilk 3 sırada

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ni (KSÜ) 2015 yılında toplam 7 bin 330 öğrenci tercih etti. KSÜ’yü tercih eden öğrencilerden 3902 tanesinin ise ilk 3 tercihini KSÜ oluşturdu.

05 Ağustos 2015 - 13:57

KSÜ BİLİNÇLİ OLARAK TERCİH EDİLDİ

Üniversite tercihlerinin açıklanmasıyla tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da kayıt heyecanı başladı. 2015 yılında şehrimizin üniversitesi Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ni 4 bin 2015 erkek, 3 bin 115 kız olmak üzere toplamda 7 bin 330 öğrenci tercih etti. 2015 yılı için üniversiteye yapılan tercihleri değerlendiren Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, KSÜ’yü tercih eden öğrencilerden 4 bine yakınının, ilk 3 sırada KSÜ’yü yazmasını; üniversitenin, öğrencilerce bilinçli tercih etmesi olarak yorumladı.

 

EN FAZLA ÖĞRENCİ AKDENİZ’DEN

KSÜ’yü tercih eden öğrencileri aldıkları puan ve derece, şehir, cinsiyet ve tercih sıralamasına göre analiz ettiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci, KSÜ’yü tercih eden en fazla öğrencinin Akdeniz Bölgesi’nde yer aldığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “ Üniversitemizi, en fazla Akdeniz Bölgesi’ndeki şehirlerimizde yaşayan öğrencilerimiz tercih etti. Yakın olması sebebiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayanlar da ciddi oranda bizi tercih etti. Ülkemizin her bölgesinden tercih edilmek güzel bir şey. Mesela Tıp Fakültesini tercih eden çok yüksek puanda öğrenci de var çok düşük puanda öğrencide var.

KSÜ’yü tercih eden öğrencilerin başarı puanlarıyla ilgili bilgi veren Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci, “Üniversitemize yerleşen okul birincisi sayısı 51. Üniversitemize, sınavsız geçişle yerleşen öğrenci sayısı bin 970. Yeni eğitim dönemimizde 7 bin 330 öğrenci bizi tercih etti. 11 tane Fakülte, 10 tane Meslek Yüksek Okulu ve 3 tane enstitümüzde öğrenci sayımız 35 bini buldu. 250 kişilik boş kontenjanımız kaldı. Onun da ek kontenjanlar ile dolacağını umuyorum.” dedi. Toplam öğrenci sayısının, bu yılki kayıtlarla birlikte 35 bin civarında olacağını ifade eden Deveci, şu bilgileri verdi: “Bundan önceki yıllarda 30 bin civarındaydı. Yüksek Lisans ve Doktora öğrencisini şuanda listeye almıyoruz. Şu andaki ön lisans ve lisans öğrenci sayımız 35 bin civarında. Tabi ki öğrencilerin hepsi tamamlanırsa şu ana kadar -e kayıt üzerinden ve üniversitemize gelerek iki gün içinde 4 bin kişi üzerinde kayıt yaptırdı. Bu da demektir ki diğer 3 günde de geriye kalan öğrencilerin kayıt yaptırmasını bekliyoruz.”

 

250 KİŞİLİK BOŞ KONTENJAN KALDI

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nde 250 kişilik boş kontenjan kaldığına dikkat çeken KSÜ Rektörü Deveci, “Hemen kayıtlar bittikten sonra ek kontenjan başvuruları başlayacak. Boş kalan 250 kişilik kontenjanların da ek kontenjan başvurularında tamamlanacağına inanıyorum. Boş kalan kontenjanları genellikle bölümlerin ikinci öğretim kısmı oluşturuyor.  En fazla boş kontenjan, Orman Fakültemizin Orman Mühendisliği Bölümü’nde yer alıyor. Boş kontenjanlar, daha çok Meslek Yüksek Okulları’nda yer alıyor. Meslek Yüksekokulları İkinci Öğretiminde tercih azaldı. Onun dışında aşağı yukarı bütün bölümlere tercih yapıldı. Başta Tıp Fakültesi olmak üzere giderek sayıyı arttırıyoruz. Mühendislik Fakültelerine tercih tam sorun yok. Tekstil Mühendislinde toplam 4 kontenjan boş inanıyorum o kontenjanlarda dolar. Orman Fakültesi’nde Orman Mühendisliği Bölümü’nde 62 kontenjan açmışız; 24 tercih olmuş, 38 tercih olmamış. Belki ek kontenjanla burası dolabilir. Fakültelerden en fazla tercih edilmeyen Orman Fakültesi’nden Orman Mühendisliği Bölümü” şeklinde konuştu.

 

MARAŞLI KENDİ ÜNİVERSİTESİNİ TERCİH ETTİ

Artık her ilde üniversite olduğunu vurgulayan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, öğrencilere verdikleri nasihatlerin tutulduğunu, kaydederek şunları ifade etti: “Bizim öğrencilere tavsiyemiz; ekonomik durumu iyi değilse bölgesindeki üniversiteyi tercih etsin. Ki ekonomik sorunlarla aileyi zor durumda bırakmasınlar. Çünkü yurt sorunu var. Yol sorunu var. Yaşam alanları, gidip gelme hepsi sorun. Dolayısıyla herhalde öğrenciler tavsiyelere uydu da kendi üniversitesini tercih etti. Türkiye ortalamasına bakarsak muhtemelen o çok yüksek puan alan öğrencimiz Kahramanmaraş’tadır. Ya da burada yaşıyordur. İşte böyle artısı da var. Yüksek puan olmasına rağmen örneğin istediği üniversiteye gidebilirken bizim, Kahramanmaraş Tıp Fakültesi üniversitesini tercih ediyor. Mesela nedir? Türkiye sıralamasına göre bakarsak; 2 bin 658’inci sırada olan da Kahramanmaraş’ı seçmiştir. Diğer 13 bin 029’uncu öğrenci de Kahramanmaraş Tıp Fakültesini seçmiştir. Yani aradaki mesafe çok geniş. Üniversitemizde yer alan Kahramanmaraşlıların oranını bu yıl için söyleyemem ama geçen yılın bir öğrenci ortalamasını yaptırdım %42 civarında Kahramanmaraşlı öğrencimiz var. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden bizi tercih eden öğrenci oranı yüzde 80’i buldu. Bu oran bize, bölgesel üniversite olduğumuzu gösteriyor. Bizi tercih eden öğrencilerimiz için hazırladığımız bölgesel dağılım grafiğinde de gördüğümüz gibi Karadeniz, Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz’den yani her bölgeden tercih var. Ama oran en fazla Akdeniz Bölgesi’nden ve bize komşu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden en fazla tercih var. Maraş ve yakın çevre şehirlerden bizi tercih eden çok sayıda öğrencimiz var.”

12 Şubat Belediyesi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin merkez kampüste şehrin tanıtımına yönelik stant açtıklarını aktaran Deveci, şehrin ve üniversitenin tanıtımına katkısı olan kurumlara ve KSÜ’yü tercih eden öğrencilerle velilerine teşekkür ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Bizi tercih eden öğrencilerimize ve velilerimize çok teşekkür ederim. Biz, onlara ev sahipliği yapıyoruz. Bizler zaten değişim ve geleceğin adresi sloganıyla hizmet veriyoruz. Yeni kayıt yapan öğrencilerimize bir çanta içerisinde hediyelerimizi veriyoruz. Kayıtları yaptıran her öğrenciye içerisinde üniversiteyi ilgilendiren argümanlar hediye ediyoruz. Yeni bir ekip olmanıza rağmen çok kötü bir eksiklik olmadan şimdilik devam ediyoruz. Daha iyisi var mıdır mutlaka vardır. Daha iyisini mutlaka bundan sonraki yıllarda yapmaya çalışacağız.” (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Görgel: “Altyapıdan Üstyapıya Yeni Yatırımlarımız Andırın’a Hayırlı Olsun”
Başkan Görgel: “Altyapıdan Üstyapıya Yeni Yatırımlarımız...
Dulkadiroğlu’nda sorunlar yerinde çözülüyor
Dulkadiroğlu’nda sorunlar yerinde çözülüyor