Yüzümüzün tam merkezinde yer alan ve solunum, koku alma, filtrasyon ve solunan havanın nemlendirmesi gibi fonksiyonlarıyla insan yaşamında çok önemli role sahip olan burun, gerek estetik kaygıyla gerekse de rahat nefes alamama gibi problemlerle insanların sorunlarının en başında gelebiliyor. Bu çerçevede burun ameliyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan KSÜ Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsrafil Orhan, konuşmasında özellikle burun tıkanıklığı olan bir hastanın mutlaka kulak burun boğaz hekimine görünmesi gerektiğine dikkat çekti.
Burundan rahat solunum yapılamadığı takdirde uyku kalitesinin bozulacağını, dikkat bozukluğu ve dikkat eksikliği gibi sorunların ortaya çıkabileceğini vurgulayan Orhan, son zamanlarda Kahramanmaraş’ta özellikle estetik burun ameliyatlarında çok ciddi bir düzeyde artış olduğunu söyledi.
İnsanların pandemi döneminde evde daha fazla vakit geçirdiği için sosyal medyada çok fazla vakit geçirme ve aynada yüzlerine daha fazla bakma imkânları bulduklarını belirten Orhan, “Bu nedenle burnunu beğenmeyenlerin ve estetik kaygının daha da arttığını belirterek, hakikaten özellikle burun estetik ameliyatlarında bir artış oldu” dedi.
“BU ARTIŞIN NEDENİ İLK OLARAK PANDEMİYE BAĞLANIYOR”
Prof. Dr. İsrafil Orhan, “Burun estetik ameliyatının sadece Kahramanmaraş’ta değil diğer illerde de arttığını belirterek şunları söyledi: “Bu artışın nedeni ilk olarak pandemiye bağlanıyor. Pandemide insanlar evde oturduğu için fazla yapacak bir şey bulamadığı için sosyal medyada çok fazla gezindiler, aynada yüzlerine daha fazla bakma imkânları oldu. Öyle olunca hakikaten özellikle burun estetik ameliyatlarında bir patlama oldu. Biz Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı olarak rinoplasti dediğimiz estetik burun ameliyatları da yapıyoruz. Özellikle de bu estetik burun ameliyatını yaparken fonksiyonel olmasına çok dikkat ediyoruz. Bir burun belki çok güzel olabilir, dışarıdan çok iyi görünebilir ama eğer o burun nefes alamıyorsa yaptığınız estetik ameliyatın çok fazla bir anlamı olmaz. Biz özellikle nefes alan ve güzel olan burunlar yapıyoruz.”
“HER AMELİYAT RİSKLİDİR”
Ben bir Kulak Burun Boğaz hekimi olarak eğer hastaların burundan nefes almada ciddi bir problemi yoksa sırf güzelleşmek adına da çok fazla estetik ameliyat taraflısı olmadığımı söylemek istiyorum. Çünkü her zaman için doğal burun en güzeli. Artık şimdi trend de değişiyor. Önceleri hastalar estetik burun ameliyatı belli olsun istiyordu ama şimdi artık doğal burun tercih ediliyor. Estetik olduğu belli olmayan, rahat nefes alabilen burunlar şu anda trendde. Benim vatandaşlarımıza önerim eğer çok ciddi bir deformite yoksa onun dışında burunlarından rahat nefes alabiliyorlarsa estetik ameliyatlara çok fazla meraklı olmasınlar diyorum. Çünkü her ameliyatın bir komplikasyonu vardır ve her ameliyat risklidir. Ona dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
“EN GÜZELİ DOĞAL OLANIDIR, ALLAH’IN YARATTIĞIDIR”
Basit ameliyat yoktur her ameliyat zordur her ameliyat risklidir. Bunu vatandaşımızın bilmesi gerekiyor. Estetik ameliyatları sonrası da her şey öyle sosyal medyada görüldüğü gibi güllük gülistanlık olmayabilir. Çünkü estetik ameliyatlarının da belli başlı komplikasyonları var. Bir tanesi eğrilikler tamamen düzelmeyebilir, burun delikleri asimetrik olabilir. Onun dışında çeşitli sütür komplikasyonları olabilir. Burun üzerindeki cildi kaldırarak bu ameliyatı yaptığımız için telenjiektazi gibi çeşitli cilt problemleri olabilir. Ben o yüzden diyorum ki: eğer hasta burundan rahat nefes alabiliyorsa, çok ciddi ve burunda eğriliği göze çarpan bir sıkıntısı yoksa, estetik ameliyatlara çok heves etmesinler. En güzeli doğal olanıdır, Allah’ın yarattığıdır.
“BURUN TIKANIKLARINI 9 ANA BAŞLIK ALTINDA İNCELİYORUZ”
Burun aslında çok önemli bir organ. Burnun belli başlı aslında 5 fonksiyonu var. Bunlar; solunum, koku alma, filtrasyon, solunan havanın ısıtılıp nemlendirilmesi ve immün (savunma) fonksiyonlardır. Bunlar başlıca fonksiyonları. Burun tıkanıklarını konuşacak olursak, halk arasında burnumda et var diyerek basite indirgeniyor ama burun tıkanıklarını aslında 9 ana başlık altında inceliyoruz. Yüzlerce sebebi var. Burun tıkanıklığı olan bir hastanın mutlaka kulak burun boğaz hekimine görünmesi gerekiyor. Altta yatan sebebin mutlaka bulunması gerekiyor. Altta yatan sebebe yönelik de tedavi verirseniz zaten hadise çözülmüş olur. Örneğin hastada deviasyon dediğimiz burun orta direğinde eğrilik problemi varsa septoplasti dediğimiz yaklaşık 40 dakikalık bir ameliyatla problemi çözüyoruz. Artık şu anda tampon da kullanmıyoruz zaten. Silikon splint dediğimiz, hastaları çok rahatsız etmeyen teknikler kullanılıyor.
“ASIL ANA SOLUNUM ŞEKLİ NAZAL DEDİĞİMİZ BURUN SOLUNUMUDUR”
Burundan yani nazal solunum yapılamadığı takdirde özellikle uyku kalitesi de bozuluyor. Aynı zamanda beyne oksijen gidişi az olduğu için bilişsel fonksiyonlarda yavaşlama, dikkat bozukluğu, dikkat eksikliği gibi hadiseler de ortaya çıkıyor. Asıl ana solunum şekli nazal dediğimiz burun solunumudur. Biz ağız solunumunu önermiyoruz. Çünkü nazal solunum yaptığınız zaman alınan hava ısıtılıyor, nemlendiriliyor. O şekilde boğaza ve akciğerlere iletiliyor. Bu olmadığı takdirde ek hastalıklar da oluşuyor. Örneğin birisi farenjit. Kronik farenjitin bir sebebi de burundan rahat nefes alamamaktır. Bu tür etkileri de oluyor tabii ki.
YORUMLAR