KSÜ Türkoğlu MYO öğrencilerinden Ulusal Afet tatbikatına destek
Reklam

KSÜ Türkoğlu MYO öğrencilerinden Ulusal Afet tatbikatına destek

KSÜ Türkoğlu MYO Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Öğrencileri Kahramanmaraş 2019 Ulusal Afet tatbikatına destek verdi.

22 Ekim 2019 - 19:17

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından merkezi Kahramanmaraş olan 7,5 büyüklüğünde deprem senaryosunun uygulandığı ulusal tatbikat gerçekleştirildi.

AFAD tarafından, modern afet yönetim sisteminin kurulmasında önemli bir kilometre taşı olarak değerlendirilen Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında 9-11 Ekim'de Kahramanmaraş merkezli ulusal deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş'ta 7,5 büyüklüğündeki bir deprem senaryosu üzerine uygulanan tatbikata, 26 il ve ulusal düzey hizmet grupları katıldı. Tatbikat için 9 Ekim’de harekete geçildi. Tatbikat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla 13.26’da başlarken, tüm şehirde acil koduyla alarm verildi. Alarmın verilmesinin hemen ardından Kahramanmaraş Valiliğinde Vali Vahdettin Özkan Başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Koordinasyon kurulunun toplantı olduğu dakikalarda ise başta AFAD ekipleri olmak üzere sağlık, polis ve itfaiye ekipleri hızlı bir şekilde tatbikatın olduğu alana doğru harekete geçti. Gerçeğini aratmayan tatbikatta senaryo gereği enkaz altında kalan kişiler için kurtarma çalışması yapıldı. Enkaz altında kalanların yakınlarının sinir krizi geçirdiği tatbikatta polis deprem bölgesinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

2019 Kahramanmaraş Ulusal Afet Tatbikatına Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) öğrencileri ve akademik personelleri destek verdi. AFAD tarafından yürütülen tatbikata destek çözüm ortağı olarak KSÜ Türkoğlu Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümünde eğitim alan 150 öğrenci ve 8 öğretim elemanı da katılım sağladı. Katılım sağlayan öğrenciler tatbikatın her aşamasında aktif görevler alarak tatbikatın en verimli şekilde sağlanmasına büyük destek vererek ve gösterdikleri performanslarıyla büyük takdir kazandılar.

Tatbikata katılan üniversite öğrencileri, tatbikatın kendilerine farkındalık kattığını ve bu tarz toplumumuzu yakından ilgilendiren projelerde yer almayı önemli bulduklarını belirttiler. Tatbikat sırasında üniversite öğrencilerini sahada etkili olarak takip eden yetkililer ve vatandaşlar KSÜ adına öğrenci ve öğretim elemanlarına teşekkür ettiler.

Tatbikat süresince coğrafi bilgi sistemleri üzerine inşa edilmiş, afet ve acil durumlarda tüm kaynakları etkin bir şekilde yönetebilen ve karar destek mekanizmalarına sahip web tabanlı bir uygulama olan Afet Yönetim ve Karar Destek Sistemi (AYDES) kullanıldı.

Tatbikatta, yerel ve ulusal düzeyde hizmet grubu planları, saha ekiplerinin kapasite ve yetenekleri ile AYDES'in işlerliği test edildi.

Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya depremden en çok etkilenen iller olarak ulusal seviyede, Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa az etkilenen iller olarak il seviyesinde tatbikata katıldı. Bu iller dışındaki 19 il ise birinci ve ikinci derece destek iller ile ulusal seviyede yardım eden iller olarak tatbikatta görev aldı.

Tatbikatın daha verimli yürütülmesi, ulusal ve yerel düzey katılımcılar arasında tam bir uyum sağlanabilmesi için yerel düzey hizmet grupları süreç içerisindeki çalışmalarında, ulusal düzey hizmet gruplarıyla koordineli çalıştı.

Tatbikat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve AFAD üst yönetimi tarafından eş zamanlı olarak Ankara'daki AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nden de takip edildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım