KSÜ ve TYP İşbirliğiyle ‘İstiklal Marşı’nın 100....

KSÜ ve TYP İşbirliğiyle ‘İstiklal Marşı’nın 100. Yılı’ Konulu Panel Düzenlendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve Türkiye Yazarlar Birliği Derneği (TYB) Kahramanmaraş Şubesi işbirliğiyle “İstiklal Marşı’nın 100. Yılı” konulu çevrimiçi panel düzenlendi.

13 Mart 2021 - 12:08

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı ve Gazi Meclisimiz tarafından 12 Mart 1921’de kabul edilen İstiklal Marşı’mızın 100. yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinin 2021 yılını “İstiklal Marşı Yılı” ilan etmesi münasebetiyle zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilen ve KSÜ youtube kanalından canlı olarak yayınlanan panelin açılış konuşmasını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaptı.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can konuşmasına programın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve konuşmacı olarak Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve Prof. Dr. Kemal Timur’a şükranlarını sunarak başladı.

Mehmet Akif Ersoy’un yaşadığı çağın gereklerini yerine getiren sorumluluk abidesi bir şahsiyet olduğunun altını çizen Rektör Can, “O, milli mücadele yıllarında köşesine çekilen veya sefahate dalan değil ‘Safahat’ gibi güçlü bir eseri ortaya çıkaran milli şairimizdir. İç dünyasıyla meşgul olarak sanat eserleri çıkaran bir sanatkâr olmasına rağmen, yaşanılan dönem mücadele gerektirdiği için yılmaz bir mücadele adamı olmuştur.” ifadelerini kullandı.

“Mehmet Akif Ersoy'u yeterince anlayabilmek için onun yaşadıklarını ve yazdıklarını kavramak gerekir.” diyen Rektör Can, “Hatta İstiklal Marşı'nı yeterince anlayabilsek pek çok hususu anlayabiliriz. Kurtuluş Savaşı'nın en zor şartlarında ‘Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak’ demiş, Türk Milletine bir kişi kalıncaya kadar o sancak dalgalanacak umudunu taşımıştır.” dedi.

“Sadece İstiklal Marşı’nı bile yeterince anlayabilsek; yeni nesle, gençlerimize Mehmet Akif Ersoy'u anlatabilirsek hem sanatkarlık yönünü, hem mücadele yönünü, hem aksiyon insanı olma yönünü, hem şairlik yönünü anlayabiliriz.” ifadelerini kullanan Rektör Can, “Mehmet Akif Ersoy, nesillerimizin tabii ki gençliğimizin hürriyet, vatan, bayrak, istiklal gibi değerlerine sahip çıkması yanında mukaddesatına ve dini değerlerine de sahip çıkması gerektiğini İstiklal Marşı’nda mısralara dökmüştür.” şeklinde konuştu.

Bu anlamlı etkinliğe katkı sunan ve katılım sağlayan herkese teşekkür eden Rektör Can, KSÜ olarak İstiklal Marşı’mızın 100. yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinin 2021 yılını “İstiklal Marşı Yılı” ilan etmesi münasebetiyle çok sayıda etkinliğe imza atmayı planladıklarını belirtti.

TYB Kahramanmaraş Şube Başkanı Fazlı Bayram ise programda emeği geçen herkese teşekkür ederek, İstiklal Marşı şuurunda, Mehmet Akif Ersoy’la aynı istikamette bir hayat temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından KSÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü personeli ve TYB Kahramanmaraş Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Mehmet Yaşar’ın moderatörlüğündeki TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Timur’un konuşmacı olarak yer aldığı panel oturumuna geçildi.

Panelde ilk sözü alan TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Milli Ruhun Abidesi İstiklal Marşı” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Mehmet Akif’i ‘derdi ve davası olan bir insan’ olarak tanımlayan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı döneme ilişkin tarihsel süreci katılımcılarla paylaştı.

İstiklal Marşı’nın milletimizin bin yıllık tarih şuurunu, maneviyatı ve mücadelesini anlatan bir marş olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arıcan, 100 yıl sonra hala milli mücadelemizin devam ettiğini, coğrafyamızda ‘tek dişi kalmış canavarların’ var olduğunu dile getirdi.

KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Timur ise “İstiklal Marşı’nın Anlam Dünyası” başlıklı sunumunu yaptı.

“Mehmet Akif’in örnek almamız gereken en büyük yönü; düşündüğü, olduğu gibi yaşayan samimi bir insan olmasıdır.” diyen Prof. Dr. Kemal Timur,  O’nun şahsiyetine ilişkin anekdotları paylaştı. Prof. Dr. Timur, Akif’in bugün hala konuşuluyor olmasının, unutulmamasının en büyük sebebinin onun samimiyeti olduğunu ifade etti.

Programa Somali’den katılan KSÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunlarından Mahmud Muhammed Şeyh Ali’nin İstiklal Marşı’mızı okumasıyla program sona erdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x