Kulak kirinizin rengi ne anlama geliyor?

Kulak kirinizin rengi ne anlama geliyor?

Çoğu vücut sıvısı gibi, kulaklarınızdaki kirin (sıvının) rengi ve dokusu, sağlığınızla ilgili ilginç ipuçları veriyor.

07 Kasım 2017 - 01:13

İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. M. Melih Çiçek, sağlığımız için önemli bir amaca hizmet eden kulak kirimiz hakkında şu bilgileri verdi:

“Kulak kiri, enfeksiyonu önleyen su geçirmez bir astar sağlayan uzun zincirli yağ asitleri, skualen ve alkollerden oluşur. Kulak kiri halk arasında kullanılan bir tabirdir ve kulağın temiz olmadığı manasına gelmez. Her sağlıklı kulak, kulak kiri diye tabir edilen bu sıvıyı üretmektedir.

Kulak kirlerinin amacı, dış kulak kanalınızı ve zarınızı bakterilerden ve yabancı cisimlerden korumaktır. Kulak kiri, kulaklarınızı zararlı cisimlerden uzak tutmanın yanında, ölü cilt hücrelerini yakalar. Kulak kiri yardımıyla, kulaklarınız temiz, sağlıklı ve işlevsel kalır.


YUMUŞAK VE SOLUK SARI

Yumuşak ve sarı renkli kir, en sık çocuklarda görülür. Çocukların kulaklarının yetişkinlerden daha fazla kulak kiri üretmesi normaldir ve sağlıklıdır. Çocuklar büyüdükçe, üretilen kulak sıvısı miktarı azalacaktır.


ISLAK, YAPIŞKAN VE SARI

Islak, yapışkan ve sarı kulak kirleri çoğu insanda bulunan yaygın kir çeşitlerindendir. Islak ve yapışkan doku özellikle kulak kanalının yağlanması açısından iyidir, bu da kurumayı ve kaşıntıyı önler.


KOYU VE YAPIŞKAN

Koyu kulak kiri vücudunuzun ter atma biçimini gösterir. Renk ne kadar koyu ise, vücudunuzun ter üretme yeteneğinin yüksek olması o kadar muhtemeldir. Daha koyu kulak kiri olan insanların hafif kulak kiri olan insanlara göre vücutları daha fazla ter üretme eğilimindedir. Bununla birlikte, her iki çeşit de mükemmel derecede sağlıklıdır.


BEYAZ, KURU VE KIRILGAN

Beyaz, kuru, pul pul kulak kiri, kulaklarınızda bulunan en yaygın kir türüdür. Kirin bu çeşidi resesif bir gen ile bağlantılıdır. Kulak kirinin bu rengi genellikle vücudu daha az ter üreten insanlarda görülür.


KALIN VE KOYU

Kulaklarınızın içindeki apokrin bezler, kiri üreten yapılardır. Stresli olduğunuzda veya korktuğunuz zaman, bu bezler normalden daha fazla kir üreterek tepki verirler. Basınç altında terleme benzer bir reaksiyon gerçekleştirir.


Kulak kiri, vücudunuzun doğal olarak kulak kanalı dışına itmesinden daha hızlı bir hızda ürettiğinde, kir birikimi oluşabilir. Çok fazla kulak kiri tıkanmaya ve geçici işitme kaybına neden olabilir.


KOYU KAHVERENGİ VEYA SİYAH

Siyah veya çok koyu kahverengi kir korkutucu görünürken, muhtemelen alarma geçmek için bir sebep değildir. Koyu kulak kiri, yukarıda belirtildiği gibi stresin belirtisi olabilir.

Ayrıca kirin kulağınızda bir süre kaldığının bir işaretidir. Kulak tıkacındaki yağlar, oksijene tepki verir ve bu da kirin koyulaşmasına neden olur. Kir kulak kanalınızda ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar oksijene maruz kalır ki daha koyu bir tona bürünür.


KANLI KİR

Daha koyu bir kulak kirinin, kana benzer bir görünüşü olması normaldir. Bununla birlikte, enfeksiyon veya travma gibi sebeplerle delinmiş bir kulak zarının veya dış kulak kanalında herhangi bir sebeple kanama olduğunun göstergesi olabilir. Emin olmak için derhal bir doktora gitmek en iyisidir.


ISLAK VE AKIŞKAN

Kulak kirinin kulak kanalından bazen küçük derecelerde sızması normaldir, bu kulakların doğal temizleme mekanizmasıdır. Bununla birlikte, büyük miktardaki sıvı akışı, rüptüre veya delinmiş bir kulak zarının işaretidir. Kulak zarı delikse orta kulak boşluğu dış çevreyle ilişkilenecek ve enfeksiyona yatkınlık oluşturacaktır. Derhal bir doktora görünmeniz gerekir.


GRİ

Kulak kiriniz genellikle daha nemli, yapışkan bir tür olsa da, rengin gri renkte olduğunu fark ederseniz, muhtemelen toz birikiminin sonucudur. Gri olağandışı görünebilir, ancak kulak kirinin kulak zarını yabancı nesnelerden koruyarak işini yaptığının bir işaretidir.


Öte yandan, gri kir kulak kanalının içindeki çatlamaya, kuru veya kaşıntılı cilde neden olursa, bu seboreik egzama olabilir. Bu durumda bir doktora görünmekte yarar vardır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x