Kültürü de lezzetini de koruyor
Reklam

Kültürü de lezzetini de koruyor

Osmanlı kültürünü yansıtan ve eskimeyen lezzetler arasında yerini alan Osmanlı Macunu Kahramanmaraş halkının ilgi odağı. Geleneksel Türk kültürünün eşsiz şifa kaynaklarından biri olan Osmanlı Macunu, bir diğer adıyla da Mesir Macunu olarak adlandırılıyor.

17 Aralık 2017 - 02:29

Halkın yararlanması için mesire alanlarında dağıtıldığı için "Mesir Macunu" ismini alan Osmanlı Macunu son günlerde Kahramanmaraşlıların en sevilen şekerleme çeşitleri arasında yerini alıyor. Çeşitli renklerle olmasından dolayı en çok çocuklar tarafından ilgi gören Osmanlı Macunu damaklara verdiği değişik tatla da vazgeçilmez lezzet sıralamasına giriyor.

 

BENİM MACUNUM TEKNOLOJİDEN YOKSUN

Yaklaşık 25 yıldan buyana Osmanlı Macunu yapıp satan ve 12 yıldan bu yana da bu işi Kahramanmaraş’a getiren Macun satıcısı Hüseyin Yozgatlı, “Kahramanmaraş’ta macun işini 12 yıldan bu yana yapıyorum. Asıl mesleğim şekerciliktir ve yaklaşık 25 yıl boyunca İstanbul’da mesir macunu yapımı eğitimi aldım. 25 yıl boyunca da bu İstanbul’da işi orada yaptım. Tüm macunları kendim el emeği ile hazırlıyorum. Yapımında hiçbir şekilde makine falan kullanılmıyor zaten makinada kullanılmaz. Yaparken de limonsuyu, şeker ve meyve aroması kullanıyorum. Tüm bu malzemeleri kaynatarak kıvama getiriyorum. Daha sonrada 2 saat kadar şekerle harmanlıyorum” dedi.

 

OSMANLI MACUNU NEDİR?

 Kanuni Sultan Süleyman Han, annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca zamanın hekimlerinden merkez efendiye annesini iyileştirecek bir ilaç yapmasını ister, esasen Yavuz Sultan Süleyman Han'ın eşini de iyileştiren macunu, Merkez Efendi'de Kırk bir çeşit şifalı baharatı karıştırarak tekrar elde eder, Ayşe Hafsa Sultan bu macunu kullanarak iyileşir. Bu durumdan çok hoşlanan Kanuni Sultan Süleyman halkın bu macundan istifade etmesi gerektiğini düşünür ve macunun dağıtımı için bahar aylarında şenlik düzenlenmesini emreder, daha sonra bu gün her yıl aynı günde, şenlikler nevruz kutlamaları ile başlar, Yüzyıllardır zengin kültürümüzün bir eseri olarak günümüze kadar ulaşmıştır. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar Silinsin”
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar...
Şiir ve Edebiyatın Kalbi KAFUM’da Atacak
Şiir ve Edebiyatın Kalbi KAFUM’da Atacak