Kurban bayramı’nda et tüketimine dükkat!

Kurban bayramı'nda et tüketimine dükkat!

Diyetisyen Sevgi Sevmez, Kurban Bayramı'na sayılı günlerle kala vatandaşları uyararak sağlık problemleriyle karşılaşmamak için Kurban’da özel beslenmeleri noktasında uyardı.

25 Ağustos 2018 - 02:14

Kurban Bayramında birbirinden cazip ve iştah açıcı ikramlar ve bütün öğünlerde et tüketmenin zararlarına dikkat çeken Diyetisyen Sevgi Sevmez, “Her zaman olması gerektiği gibi 3 ana 3 ara öğün yaparak bütün öğünlerde et tüketmek yerine bir ana öğünde et diğerinde sebze tüketmeli diyetimizde karbonhidrat, yağ ve protein dengesi sağlamalıyız” dedi.

“BAYRAMDA BİR ÖĞÜNDE ET TÜKETİN”

Öncelikle bayramda ve sonrasında fit, sağlıklı bir vücut istiyorsak her zamanki gibi erken uyanılması gerektiğini ifade eden Sevmez, “Güne 35-40 dakika yürüyüş sonrası sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamalıyız. Gün içerisinde tatlı tüketmek istiyorsak sütlü tatlılar tercih etmeli, mümkünse öğle ve akşam yemeği arasındaki ara öğünde tüketmeli ve bir porsiyonla sınırlandırmalıyız.

Her zaman olması gerektiği gibi 3 ana 3 ara öğün tüketerek bütün öğünlerde et tüketmek yerine bir ana öğünde et diğerinde ise sebze tüketmeli diyetimizde karbonhidrat, yağ ve protein dengesi sağlamalıyız. Gün boyunca su tüketimimize dikkat etmeli; en az 1.5 litre su tüketmeliyiz. Akraba ziyaretlerinde ikram edilen kahveyi şekersiz ve yanında çikolata olmadan tüketerek metabolizmamızı canlandırabiliriz ama iki fincandan fazla ve saat 5'ten sonra tüketip uyku kalitemizi olumsuz etkilemeyelim. Unutmayın iyi bir metabolizmanın altın kuralı kaliteli bir uykudur.”

“ET YEMEKLERİMİZİ NASIL YAPMALI, NASIL DEPOLAMALIYIZ?”

Hayatımızda doymuş yağlara yer olmadığını belirten Sevmez, “Doymuş yağlar ne yemeklerimizin içine girsin ne de depolanmak üzere dolabımıza. Kalp damar sağlığı ve ağırlık kontrolü için et yemeklerinde ekstra yağ kullanmamalı ve yemeklerimize çeşitli sebzeler ekleyerek hem antioksidan kapasitemizi hem de lezzet algımızı arttırmalıyız. Kızartma, kavurma yöntemleri yerine haşlama, ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih etmeliyiz. İlk gün adettendir deyip kurban eti tüketilebilir fakat sonrasında hem sağlık hem de lezzet açısından kurban eti 5-7 gün bekletilmelidir. Eğer kurban etinizi depolamak istiyorsanız bir hafta içerisinde tüketeceklerinizi kullanım miktarınıza göre tek seferde tüketeceğiniz miktarda parçalara ayırıp buzdolabı poşetlerine koyup buzdolabının soğutucu bölümünde muhafaza etmelisiniz. Daha uzun süre sonra tüketecekseniz ayni şekilde poşetledikten sonra dondurucu bölümünde depolamalısınız” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x