Yaklaşan kurban bayramı öncesi Arifoğlu, kurban kesimi ve etlerin muhafazası için gazetemize açıklamalarda bulundu. Başkan Arifoğlu, “Kurban kesimini vatandaşlarımızın işin ehli olan insanlara, ustalara yaptırmaları gerekiyor. Kurban kesimlerini hijyenik ortamlarda yaptırmaları gerekiyor. Bu dini açıdan da sağlık açısından da güzellik demektir. Halkımız, sokak aralarında, böyle toz toprak içerisinde, yol kenarlarında, bağda ve bahçede, tarlalarda kurban kesiyor. Bunlara önem vermeleri lazım. Kurban kesilecek yerinin hijyenik olması çok önemlidir” dedi.
Hayvanın incinmesiyle beraber etin tat olarak da sağlık açısından da olumsuz etkileneceğine işaret eden Arifoğlu, “işin ehli olmayan kişiler, güzelim eti, neredeyse yenilmez hale getirir. Bu da tabii kurban sevabını incitir, diye düşünüyorum. Doğrusu da budur. Mutlaka hijyen açısından temiz olan yerlerde, aceleye getirmeden bu işi iyi yapmaları gerekiyor. Bazen vatandaşlarımız, çok aceleci davranıyor. Hemen kurbanımı kesip de gideyim, diye düşünüyor. Bu da sağlıklı bir kesim olmasının önüne geçiyor.” Şeklinde konuştu. Kurban kesiminin ardından etlerin parçalanmadan en az 2 saat dışarıda bekletilmesi gerektiğini bildiren Arfioğlu, şu ifadelere yer verdi: “Diğer taraftan da kurbanı kestikten sonra etlerin mutlaka hijyenik bir ortamda bekletilmesi, soğutulması gerekiyor. Etin kendine has bir teri vardır. Bu dinlenme ortamında bu terin atılmasını beklemek gerekiyor. Yani vatandaşlarımızın, en az 2 saat eti dinlendirmeleri gerekiyor. En azından bu ter kokusunu atmak için 2 saat veya 3 saat eti dışarıda bekletmek gerekir. Vatandaşlarımızın, ondan sonra pay işlemine geçmeleri öneriyorum.”
Başkan Arifoğlu, kurban seçiminde de vatandaşlara şu önerilerde bulundu: “Kurban alırken nelere önem vermeliyiz? Nelere dikkat etmeliyiz? Bu çok önemlidir. Çünkü vacip olan kurbanı daha böyle yanlışlara götürmenin bir mantığı yoktur. Onun için biz Kasaplar Odası olarak diyoruz ki bu kurban alırken ;canlı hayvanlarda bazı kriterleri göz önünde bulundurun. Bunların başında canlı hayvanın küçük başta da olsa büyük başta da olsa sağlıklı olmasına dikkat etmek gerek. Yani kurbanlık hayvan nerede olsa kendini gösterir. Örneğin gözü görmez, topal, boynuzu kırılmış, çok cılız, yürümekten aciz zaten bu hayvanların kurban olmayacağı Diyanet tarafından halkımıza her yıl duyuruluyor. Biz de diyoruz ki halkımızın bunlara dikkat etmesinde fayda vardır. Biraz ucuz olsun düşüncesiyle özürlü hayvan almasınlar. O mantığı kaldıracaklar. Vatandaşların, kurban alırken hayvanlarda kaliteyi göz önünde bulundurmaları gerekir. Dolayısıyla kendileri açısından çok çok güzel olacağı düşüncesindeyim.”
YORUMLAR