Kutnu kumaşı yeniden hayat buluyor

Kutnu kumaşı yeniden hayat buluyor

Gaziantep’in geleneksel kumaşı kutnu, yapılan titiz çalışmalar sonucu, günümüze uyarlanarak KUTNİA markası ile yeniden hayat buluyor. Ar-Ge çalışmaları ile özüne sadık kalınarak geliştirilen kutnu, KUTNİA markası ile çantadan ayakkabıya, nevresim takımından pantolona kadar çok farklı ürün gruplarında kullanılabilir hale getirildi.

23 Aralık 2017 - 02:54

Unutulmaya yüz tutan ve uzun yıllardan beri yalnız folklor kıyafetleri ile sınırlı kullanım alanına sahip olan kutnu kumaşının, azim ve sabırla geliştirilip dünyaya pazarlanması amacıyla adeta iğne ile kuyu kazarcasına çalışma yürüten ve dört yıldan beri kutnu kumaşı tanıtım neferi gibi çaba harcayan AJK Tekstil Kurucu Ortağı Jülide Konukoğlu, yenilenen kutnuyu, 25 Aralık Gaziantep’in Kurtuluşunun 96’ıncı yıldönümünde SANKO Park AVM’de Gazianteplilerle buluşturacaklarını söyledi.

Jülide Konukoğlu, Gaziantep’e özgü geleneksel bir kumaş olan kutnunun geçmişinin 16’ıncı yüzyıla dayandığını belirterek, “Geçmişte Osmanlı saraylarından, İngiltere ve Fransa kraliyet ailelerine kadar kullanıldığı bilinen kutnu kumaşının en önemli özelliği, çözgüsünün floş ipek, atkısının pamuk ve her bir telinde usta emeği olmasıdır” dedi.

 

KUTNİA, KUTNUNUN GEÇMİŞTEN GELECEĞE YOL HARİTASI

“Günümüzde dahi el tezgahlarında dokunan bu özel kumaşın hikayesi, onun rengarenk çizgilerinde saklıdır” diyen Jülide Konukoğlu, şöyle devam etti:

“Kutnu kumaşının günümüze kadar taşınmasında nice ustaların emeği vardır. Ancak maalesef bugün bu bayrağı taşıyan usta sayısı bir elin parmaklarını geçmemektedir. Son 4 yıldır kutnu kumaşını tanıtmak amacı ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Sanayi Odası ve Kutnu Tanıtım Grubu yoğun çalışmalar gerçekleştirmiştir. Bu sayede kutnunun adeta yeniden doğuşu anlamında hem ülkemizde hem de yurt dışında bir farkındalık oluşturulmuştur.

KUTNİA markası, kutnu kumaşının özgün tasarımlarla günümüze uyarlanarak, kıyafetten ev tekstiline kadar geniş bir kullanım alanında ülkemizden çıkan bu değerin, dünyanın aranan ürünü haline getirilmesi amacıyla oluşturuldu. KUTNİA markası, kutnu ustalığı mesleğinin yeniden önem kazanmasına ve kutnu kumaşının gelecek nesillere taşınması amacına da çok önemli katkı sağlayacaktır. KUTNİA, otantik bir ürünün ve yok olma sürecine giren bir mesleğin geçmişten geleceğe yol haritasıdır.”

 

ÖZEL TASARLANMIŞ ÜRÜNLER

İlhamını Gaziantep’in geleneksel kumaşı kutnudan alan KUTNİA’nın, unutulmaya yüz tutmuş bu milli değerin günümüze uyarlanarak yurt dışına açılacak marka oluşturulup gelecek nesillere taşınması amacıyla geliştirildiğini anımsatan Julide Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“KUTNİA, AJK Tekstil bünyesinde oluşturulmuştur. Geleneksel ürünümüzün günümüze göre yeniden tasarlanarak markalaşması sürecinde Markam Danışmanlık ekibi destek vermiştir. Kutnu kumaşının DNA’sından gelen eklektik (seçmeci) yaşam tarzını başarıyla sunan KUTNİA, ev tekstilinden giyime, çok geniş bir yelpazede, her biri özel tasarlanmış ürünler sunmaktadır.

Kumaşlar Gaziantepli kutnu ustaları tarafından el tezgahlarında el emeği ve göz nuruyla dokunmuş olup, her birinin kendisini ve ustalığını ifade eden özel imzasını taşımaktadır. KUTNİA markasının var olma amacı, kutnu kumaşını özgün tasarımlarla günümüz insanın evlerine, yaşamlarına dahil ederek dünyada sevilen bir markaya dönüştürmektir.”

Jülide Konukoğlu, kutnu kumaşını gelecek nesillere taşımak ve kumaşın günümüz ürünlerinde kullanılması için kutnu üzerine uzmanlaşmış danışmanların yönlendirmesiye, ustalarla birlikte aylarca Ar-Ge çalışmaları yapıldığına dikkat çekti.

 

KUTNU KUMAŞI GELECEĞE TAŞINACAK

Bu sayede kumaşın mukavemeti, ışık haslığı ve farklı gramajlarının özüne sadık kalınarak geliştirildiğini vurgulayan Jülide Konukoğlu, kutnu kumaşının geniş bir alanda kullanımı amacıyla neden çalışma yaptığını şöyle özetledi:

“Kutnuculuk çok eskiden beri var olan bir meslek. Kutnu, ustalardan ustalara sözlü yollarla aktarılmış bilgilerle bu güne kadar gelmiş bir kumaştır. Kutnuculuk mesleğinin devamlılığı için kutnu kumaşına ilişkin yazılı belgelerin oluşturulması ve kullanım alanlarının geliştirilmesi gerekiyor.

Bu da ancak kumaşla ilgili Ar-Ge çalışmaları ile mümkündür. KUTNİA markası bu misyonu üstlenmektedir. Yaptığımız çalışmalar sonucunda elde edeceğimiz bilgiler artık daha sistematik bir şekilde gelecek nesillere aktarılabilecektir ve umuyoruz ki gençlerimiz için de cazip bir meslek haline dönüşecektir.”

Jülide Konukoğlu, yoğun Ar-Ge çalışmaları ve kreatif direktörlüğü Günseli Türkay tarafından yapılan tasarım süreçleri sonunda, KUTNİA markası altında ilk mağazanın 25 Aralık Gaziantep’in Kurtuluşunun 96’ıncı yıldönümünde, SANKO Park AVM’de açılacağını ve iki bayramı bir arada kutlayacaklarını da sözlerine ekledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x