AMATÖRLERİN SIKINTILARI NELER?
Bu yazı dizisine amatör sporun sadece futbol olmadığını belirterek başlamak istiyorum. Amatör sporda çekilen sıkıntıları yıllardır kulüp başkanlarından, antrenörlerden, hakemlerden, saha komiserlerinden, il temsilcilerinden ve sporculardan sağda solda dinledik. Yaşanan tüm sıkıntıları bizlere anlatmalarını istedik. Amatör sporun içinde uzun yıllar yer alan isimler bizlere açık açık bu sıkıntıları anlattı. Onları dinledim. Amatör kulüplerin içinde bulunduğu durumu biliyorduk. Ancak bizlerin ve muhtemelen sizlerin bilmediği birçok konuyu öğrendik…
SORUNLAR OLMUŞ YUMAK YUMAK...
Bu sıkıntıları konu başlıkları haline getirdik. Gerçekten amatör sporun ayakta durması büyük özveri istiyor. Sorunlar olmuş yumak yumak, içinden çıkmak ise oldukça zor.
OKUL-KULÜP İŞBİRLİĞİ
Okul sporlarında da sıkıntılar büyük… Salonu olmayan okulların spor yapması zor gözüküyor. Salonu olan okullar ise öğrencilerine yeterli eğitimi vermiyor. Bazı branşlarda kulüpler ve okullar iş birliği içinde. Okul salonlarının kirli ve pis olması tepki topluyor. Bunun yanında okullar mevcut salonlarını kulüplere antrenmana vermiyor. Nedeni ise salonlarda yakılacak elektrik ücretlerinin okullar tarafından ödenmesi…
TESİS EN ÖNEMLİ SIKINTI
Amatör sporda sıkıntılar çözülmeyi bekliyor… En önemli sıkıntılarından satır başları vererek yazı dizisine başlamak istiyorum. Önemli sorunlardan bir tanesi tesis eksikliği… Bunun yanında var olan tesislerin temiz ve bakımlı olduğunu söylemek imkansız. Kimilerine göre ise tesislerin şehre uzak olması en büyük sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor..
SPONSOR BULUNMUYOR
Kulüplerin en çok istediği ancak başaramadığı durum sponsor bulamamak… Amatör kulüpler başkan ve yöneticilerin omuzları altında yaşamlarını sürdürüyor. Onların çabası mahalle takımlarını ayakta tutuyor. Sponsorluk için çalınan kapılar yüzlerine kapatılıyor… Sponsor yasasında firmaların kulüplere yaptığı ödemelerinin tamamının vergiden düşülmesi bilinmesine rağmen amatör kulüplere bu destek verilmiyor…
ULAŞIM AYRI BİR SORUN
Ulaşım da ayrı bir dert olarak gözüküyor. Amatör kulüp takımları hangi branşta olursa olsun idmanlarına ve resmi müsabakalarına gitmekte büyük sıkıntı çekiyor. Ulaşım maliyeti haftada iki idman ve bir maç düşünülürse 200 lirayı buluyor. Ama hiçbir geliri olmayan kulüpler araçlarla ulaşım ücretlerini yöneticilerin cebinden çıkıyor ama bazı illerde belediyeler amatör takımlara ayırdığı servis Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konulması bekleniyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri kendi bünyesinde bulunan takımlara kesenin ağzınız açarken diğer kulüpleri görmezden gelmesi de amatörün gelişiminin önünde en büyük engel sorun olarak karşımıza çıkıyor..
TRANSFER YAPAMIYORLAR
Amatör kulüpler sezon başında lisans, filiz lisans ve vize işlemlerini maddi olanaklar nedeniyle yapamıyor. Bu nedenle yeterince sporcu sayısını bulamıyor. Bir futbolcunun lisans, vize, aktarma işlemlerini düşünürsek bin lirayı buluyor. Futbolcu sayısının fazlalığını düşünürsek ise bu amatör kulüplerin olmayan bütçelerinde bulunması imkansız bir rakam…
BELEDİYELERİN DESTEĞİ YETERSİZ
Bazıları belediyelerin amatör spor için yeterince destek verdiğine inanıyor, bazılar ise bu desteği yeterli bulmuyor. Malzeme konusunda çekilen bu sıkıntılar belediyeler tarafından karşılanmış gözüküyor. Ancak bu yeterli gelmiyor. Belediyelerin amatör sporu desteklemek adına daha fazla spor imkanı sunması gerektiği düşünülüyor. Salon sayısı ve futbol sahası artırılabilir. Belediyelerin amatör spora destek vermesi konusunda diğer illerin daha ileride olduğu da belirtiliyor. Ayrıca belediyeler amatör spor denilince sadece futbol branşına yardım yapıyor… Diğer branşlar üvey evlat muamelesi görüyor. Bireysel sporlara destek hiç mi hiç verilmiyor.
ALT YAPI GELİŞMİYOR
Alt yapının gelişmemesi ise en önemli problemlerden bir tanesi… Kulüpler maddi olanaklar nedeniyle altyapıya eğilemiyor. Ya da ancak birkaç branşı bir arada götürebiliyor. Bu nedenle birçok kulüp alt yapısından feda etmek zorunda kalıyor. Kahramanmaraş sporunun gelecekte başarılı olması da bu sayede imkansız bir hal alıyor…
ANTRENÖRLER BİLGİSİZ
Sporun en kritik yerinde bulunan antrenörlerin ise yeterli donanımı bulunmadığı acı bir gerçek… Kulüplerin alt yapılarında bulunan birçok antrenör yeterli eğitimi almadan görev yapıyor. Antrenörlere yeteli eğitimin verilmediğinden de şikayet ediliyor. Sporcunun en önemli çağında verilecek eğitim başarıyı doğrudan etkiliyor. Bu nedenle bu önemli noktalarda görev yapan antrenörlerin eğitimli ve bilhassa BESYO mezunu olması gerekiyor…
HAKEMLER DE EĞİTİMSİZ
Spor branşlarında hakemlerin de eğitimsizliğinden yakınılıyor. Özellikle futbol branşında amatör karşılaşmalarda hakemlere tepkiler haddinden fazla oluyor. Bunun nedeni ise hakemlerin yeterince eğitim görmemesi… Bunun yanında genç hakemlerin ‘ben oldum’ havasına girip amatör maçlara yeterli önemi göstermemesi en büyük tehlikelerden birisi olarak gösteriliyor.
YORUMLAR