Geçmişten gelen bazı politikalarla kadınların istihdam alanından çekilmesi için hazırlık yapıldığını savunan Canan Güllü, “Toplantıda bir tek Aile Bakanı vardı. Onun da sesi soluğu çıkmadı. 4 yıldır kadın çalışanlar için kreş açılma projesi vardı. Çalışma Bakanlığı’nın bunu yerine getirmediği görüldü. Yaşlılar için bakım merkezi yerine evde bakımı destekleyen bir yapı var” dedi.
Kadına iş verilir mi?
Anne olan kadınların yarım zamanlı çalışmasının da uygulanabilir olmadığını savunan Güllü, “İşveren size iş verecek mi acaba? Ben bu konuda rahatım diyecek mi? Onun yerine çalışan kadına ne kadar saat başı ücret vereceksin? Asgari ücretin ne kadar olduğu belli. 300 lirayla 1 ayı geçir diye nasıl diyorsunuz? İşveren hem parasını verecek hem 4 saat ne yapacak? 4 saat gelen diğer insanın karnı doyacak mı? Kadın yine merdiven altında çalışmaya itilecek. BM’nin bir Nüfus Fonu raporu var. 2050‘ye kadar Türkiye’de nüfus problemi yok. Bunun üzerinden kadınları eve hapsetmesinler. 2 yıl önce çocuk sayısıyla başladı, kürtaj tartışmasıyla devam etti, 17 - 27 yaş arası evliliklere prim geldi” diye konuştu.
‘Çeyiz hesabı ancak zengin aileye yarar’
Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Genel Başkanı Canan Arıtman ise bazı bölgelerde kadın - çocuk ölüm oranının ve genç işsizliğinin yüksek olduğunu, bu nedenle bu sorunlar çözülmeden natalist (nüfus artışını teşvik eden) politikaların teşvik edilemeyeceğini söyledi. Arıtman, uygulamanın kadın işsizliğini artıracağını savundu.
Arıtman iş hayatındaki doğumla ilgili teşviklerin kadının işe alınmasını zorlaştıracağını dile getirerek, “İşveren doğum iznini gerekçe olarak gösterir. Bu ciddi bir iş kaybıdır. Kadın işsizliği artar” dedi. Cumhuriyet yeni kurulduğunda, erkek nüfusun savaşlar nedeniyle azalması nedeniyle natalist politikaların haklı olduğunu belirten Arıtman, bugün ise şartların natalist politikalara izin vermediğini söyledi. Türkiye’de nüfusun her yıl 900 bin - 1 milyon kadar arttığına işaret eden Arıtman, “çeyiz hesabı”nın da zengin ailelere yarayacağını söyledi.
YORUMLAR