Maraş’ta çocuklar ata sporuna yöneldi
Reklam

Maraş’ta çocuklar ata sporuna yöneldi

Kahramanmaraş Özel Güvenlik Arama Kurtarma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin organizasyonuyla, Osmanlı Haftası etkinlikleri kapsamında 11 ile 17 yaş arası 60 çocuğa ata sporu okçuluğun eğitimi verildi.

30 Ocak 2017 - 19:14

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Bahçelievler Kampüsü Kapalı Spor Salonu’nda dün verilen eğitime, KSÜ Öğrenci Topluluğu ve Avasım Geleneksel Okçuluk Derneği de destek verdi.

Ata sporu okçuluğu yeniden canlandırmak ve gençlerin hobi edinmesini sağlamak amacıyla okçuluk eğitimini düzenlediklerini belirten Kahramanmaraş Özel Güvenlik Arama Kurtarma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (KÖGDERKUT) Başkanı Mustafa Mengür, “İstiyoruz ki gelecek nesillerimiz bir Türk sporu olan okçuluğu öğrensin. Okçuluğu gençlerimize sevdirebilir ve hobi edinmelerini sağlayabilirsek; onları zararlı alışkanlıklardan da korumuş oluruz” dedi.

KÖGDERKUT Gençlik ve Spor Kulübü Derneği olarak 2011 yılından bu yana sosyal sorumluluk projeleri ürettiğini ve hayata geçirdiğini ifade eden KÖGDERKUT Gençlik ve Spor Kulübü Dernek Başkanı Mustafa Mengür, okçuluk sporunu gelecek nesillere aktarmak amacıyla geliştirdikleri projelerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklendiğini söyledi.

Mengür, “Derneğimiz 2011 yılından beridir şehrimizde mesleki alanda özel güvenlik görevlilerine, sosyal sorumluluk çerçevesinde gençlerimize ve dezavantajlı gruplara hizmet vermektedir. Ülkemizde birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde bir olmanın gücünü tüm faaliyetlerimizde göstermekteyiz. Bugüne kadar özel güvenlik görevlilerinin mesleki eğitimlerinden tutunda doğada yaşayan hayvanlarımızın yemek su ihtiyaçlarına, dezavantajlı vatandaşlarımızın doğada yaşam ve afette davranışları ile ilgili birçok faaliyette bulunduk” ifadelerine yer verdi.

Osmanlı Haftası etkinlikleri kapsamında 11 ile 17 yaş arası 60 çocuğa okçuluk eğitimi verdiklerini belirten Başkan Mengür, şöyle konuştu: “Gençlerimize ata sporumuz geleneksel okçuluk ile ilgili eğitimler ve bilgiler vermek için buradayız. M.Ö. 5000’den itibaren Altay ve Tanrı Dağları ve çerçevesinde ortaya çıkan daha sonra da İç Asya'ya tamamen egemen olan "Atlı Bozkır Kültüründe" atlara ve okçuluğa büyük önem verilmekteydi. Türk kültürünün geçmişinde okçuluk geniş bir yere sahip olmuştur. Türk destanlarından Oğuz Kağan Destanı'nda ok ve yay sembolik anlamda yer almaktadır. 15. yüzyılın ikinci yarısından itibaren okçuluk, Osmanlı'da planlı ve düzenli bir spor faaliyeti olarak yapılmıştı. Bu amaçla Ok Meydanları tahsis edilmiştir. En önemli meydan İstanbul’daki Ok Meydanı'dır. Bu meydanlar Fatih tarafından fetihten sonra resmi olarak okçuluk sporu hizmetine verilmiştir. Bu alanlarda Pazartesi ve Perşembe günleri müsabakalar ve atışlar yapılırdı.” Ata sporumuz olan geleneksel okçuluğu yeniden canlandırmayı hedeflediklerini kaydeden Mengür, şunları söyledi: “Bu faaliyetimizde bizlerden desteklerini esirgemeyen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğrenci Topluluğuna, Türkoğlu Avasım Okçuluk Derneğine, Güvenlik İş Sendikası Kahramanmaraş İl Başkanlığına şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ederim.”

Etkinlikler kapsamında gençlerle okçuluk tecrübesini paylaşan Türkoğlu Avasım Geleneksel Okçuluk Derneği Başkanı Metin İyik, şu değerlendirmelerde bulundu: “Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun 718’inci yıl dönümüne özel Osmanlı Haftası Etkinlikleri kapsamında böyle bir program düzenledikleri için başta KÖGDERKUT Spor Kulübü Dernek Başkanı Mustafa Mengür’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu etkinlikler kapsamında geleneksel okçuluk ve modern okçuluk eğitimleri veriliyor. Biz de Türkoğlu Avasım Okçuluk Derneği olarak elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Okçuluğun, Orta Asya’dan beri Türk kültüründe önemli bir yeri olduğunu biliyoruz. Daha önceden savaş sanatlarında kullanıldığını, modern silahların çıkmasıyla da sadece spor amaçlı kullanıldığını biliyoruz. Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan okçuluk sporunu gençlerimize aşılamaya çalışıyoruz.” Türkoğlu Avasım Geleneksel Okçuluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Talip Polat ise gençlerin okçuluk eğitiminde başarılı olmaları için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ederek şunları söyledi: “Gençlerimize okçuluk sporunu tanıtmak ve onlarda merak uyandırmak adına çok güzel bir program oldu. Gençlerimizin spor amaçlı spor salonlarında toplamaları ve kötü alışkanlıklardan uzak durmaları gerçekten çok güzel bir şey. Gençlerin bu konuda başarılı olmaları için biz de elimizden geleni yapacağız.” (HABER-FOTOĞRAF: KENAN ONARAN)

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x