Maraş Turizmde atağa kalkıyor!
Reklam

Maraş Turizmde atağa kalkıyor!

Şiirin başkenti Kahramanmaraş, şimdi de turizmin gözbebeği olmaya hazırlanıyor. Düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılına yetiştirilmesi amaçlanan turizm planı ile sağlık, termal, kültür, eko-turizm, kıyı turizmi, kış turizmi alanlarında destekleme çalışmalarına başlandı.

14 Şubat 2017 - 20:03

Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Eylem Planı kapsamında oluşturulan GAP Eko-Turizm Odaklı Gelişim Bölgesi içerisinde yer alan Kahramanmaraş, 12 Şubat 2020 yılına kadar birçok turizm alanında

2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca Bakanlar Kurulu kararı ile Kahramanmaraş’ta Ilıca Kaplıcası ile Döngele Kaplıcası, Sersem ve Başkonuş Yaylalarını içine alan bölgede Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilanı için gerekli inceleme çalışmaları başlatıldı.

Şehrin kültür ve sanat hayatını zenginleştirecek nitelikte tesislerin yapılabileceği 341 bin 869 metre kare demiryolu arazisinin tahsisinin alınarak planlanması ve Bakanlık tarafından özel sektörün de desteği ile Kahramanmaraş’a kazandırılması amaçlanıyor.

 Ilıca Kaplıcası ve Döngele Kaplıcası’nın bulunduğu alanların Termal Turizm Merkezi ilan edilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından planlarının hazırlanması hedefleniyor. Bu sayede sağlık ve termal turizmde Kahramanmaraş’ın hak ettiği yere gelmesi ön görülüyor. Başkonuş Yaylası ve Sersem Yaylası’nın bulunduğu alanlarla ilgili gerekli tespitler yapıldıktan sonra, yine Bakanlar Kurulu kararı ile Turizm Merkezi ilan edilmesine yönelik adımlar atılarak; planlama çalışmaları tamamlandıktan sonra, kıyı turizmini destekleyecek nitelikte bir turizm destinasyonu oluşturulması amaçlanıyor.

Eylem planı kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın da desteği alınarak kış turizmi ile ilgili etütlere başlanıldı. İşte Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Eylem Planı dahilinde Kahramanmaraş’ta yapılacak çalışmalar: “Bu çerçevede uygun alanlar bulunması ve kar rasatlarının olumlu olması halinde yine Turizm Merkezi ilan edilmek suretiyle Kış Turizm Merkezi olarak planlanacak. Valilik ve Belediye ile ortak yürütülecek projeler sayesinde önce mevcut yatak kapasitesinin nitelikli ve Bakanlık belgeli hale getirilmesi sağlanacak. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile ortak yürütülecek çalışmalar ile Kırsal Turizm Tesislerinin artırılması ve şehre katkıda bulunması sağlanacak. Gelen turistlerin kalış sürelerinin artırılması ve şehir ekonomisine ve turizmine katkısının sağlanması amacıyla, kültür turizmi, kongre ve fuar turizmi, kış turizmi, eko-turizm gibi alternatif turizm türleri desteklenecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çevreye Duyarlı Tesis Belgesi (Yeşil Yıldız) eğitimleri verilecek. Böylelikle mevcut yatakların nitelikli olması sağlandığı gibi elektrik ve su giderlerine devlet desteği teşviklerden de faydalanma imkânı ortaya çıkacak. Planlama ve teknik altyapı konularında Bakanlık tarafından teknik ve maddi destekler sağlanacak. Şehir merkezlerinde yöresel mimari ve yöresel malzeme kullanılarak inşa edilen yapıların artırılması amacıyla destekler sağlanacak ve marka değeri olan kimlikli mekânlar oluşturulması için yerel yönetimlere teknik ve maddi destek sağlanacak. Kültür Merkezi, Kültür Evi ve Kütüphanelerin konseptinin yeniden belirlenerek Maraş kültürünü yansıtacak ve yaşam mekânı haline dönüştürülecek nitelikte şehre entegrasyonu sağlanması amaçlı çalışmalar Bakanlık koordinesinde yürütülecek. Akdeniz Bölgesi’ndeki turizm tesislerinin ihtiyacı olan nitelikli personelin yetiştirilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın da desteği alınarak Turizm Eğitim Okulları’nın açılması süreci başlatılacak. Bölgenin yerli ve yabancı turistlere doğru bir şekilde tanıtılması, kültürümüzün anlaşılabilmesi ve anlatılabilmesi amacıyla rehber yetiştirilmesi konusunda Valilik ile koordineli bir çalışma süreci başlatılacak. Gastronomi turizminde komşu iller ile ortak projelere girilerek bölgesel bir Gastronomi Destinasyonu oluşturulması projesi hayata geçirilecek. GAP ve Fırat Havzası Projeleri ile entegrasyon sağlanarak bölgesel turizm rotaları, konaklama alanları ve günübirlik alanlar sayesinde Kahramanmaraş’ta kalış süresi uzatılarak; turizm tesislerinin doluluk oranları yükseltilecek.” (HABER: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar Silinsin”
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar...
İstiklal Spor’un Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu
İstiklal Spor’un Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu