Marka olma yolunda

Marka olma yolunda

Yunus Emre Şahan. Kendisi, Kahramanmaraşlı genç bir sanatkâr. Küçük yaşta dayısının yanında tezgâhtar olarak işe başladı. Hobi olarak düşündüğü işini giderek mesleğe dönüştürdü. Mesleki eğitim kurslarını da kısa sürede tamamlayarak kendi iş yerini hayata geçirdi. Yalnızca Kahramanmaraş’tan değil, uzak şehirlerden de müşterileri var. Kuyumcuların vitrinini süsleyen bir birinden şık yüzük, kolye, taç, kemer ve kelepçelerde onun sanat eserlerini görmek mümkün.

16 Ocak 2017 - 10:06

Kahramanmaraşlı Yunus Emre Şahan’ın bilgisayar programı üzerinde tasarladığı kolye, yüzük, bileklik, kemer ve bileklikler büyük ilgi görüyor. Yaklaşık altı yıldır takı tasarımı yaparak geçimini bu yolla sağlayan Şahan, işin mutfağını Kahramanmaraş’ta Bugün gazetesine anlattı. Yeni Şehir İş Hanında bulunan tasarım atölyesinde muhabirimizin sorularını yanıtlayan Şahan,  kalifiyeli eleman bulamadığı için tasarımı yalnız başına oluşturduğunu söylüyor.

İŞTE İŞİN MUTFAĞI

Genç yaşta İstanbul’da bulunan dayısın yanına yerleşen takı tasarımcısı Yunus Emre Şahan, işe atölyede tezgâhtar olarak başladı. Mesleki hayatının büyük bir bölümünü İstanbul’da geçirdiğini belirten Şahan, “İşimi profesyonel olarak altı yıldır sürdürmekteyim. İlk önceleri hobi olarak düşündüğüm işim daha sonra mesleğim olarak karşıma çıktı. Bir süre sonra Kahramanmaraş’a gelerek kendi iş yerimi açmaya karar verdim. Takı tasarımı üzerinde gerekli eğitimleri kısa sürede tamamlayıp, ihtiyacım olan sertifikaları almamla beraber iş yerimi açtım. Bizim buradaki işimiz; müşterilerden gelen taleplere göre ortaya bir sanat eseri çıkarmak. Bunun içinde gerekli olan bilgisayar programları aracılığı ile kalıplar oluşturarak atölyelere göndermek. Kalıplar, belli bir aşamadan geçtikten sonra takılar halinde vitrindeki yerlerini alıyor. Ayrıca kendi tasarlamış olduğum bir birinden farklı çalışmalarımı da yine esnaflara sunuyorum” diye konuştu.

KALİFİYELİ ELEMAN BULAMIYORUZ

Tasarım atölyesinde yalnız çalıştığını söyleyen Şahan, kalifiyeli eleman bulmanın çok zor olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ta takı tasarımı üzerine yeterli kurs verilmediğine dikkat çeken Şahan, “Çizimler bilgisayar programı üzerinden hazırlandığı için bununla ilgili yeterli kurs verildiğini düşünmüyorum. Bu anlamda gerekli kursların yapılması ileriye dönük yatırım olacaktır. Ayrıca yaptığımız bu iş üniversitelerde ders olarak ta veriliyor” dedi.

YAPTIĞIMIZ İŞİ BİLMEYEN ESNAFLAR VAR

Yapılan işi yeterince esnafa duyuramadıklarından yakınan Şahan, “Bizim burada bu işi yaptığımızı çok az insan biliyor. Hal böyle olunca çoğu esnaf ta tasarım işini İstanbul gibi farklı illerde çözme yoluna gidiyor. Bununla ilgili eş dost derken sesimizi herkese duyurmaya çalışıyoruz” dedi. Kahramanmaraş’ta kendisi gibi bilgisayar programları aracılığı ile takı tasarım kalıp oluşturma sanatını yalnızca 3 ila 4 kişinin bildiğini belirten Şahan, mesleğin ilerleyen yıllarda daha çok parlayacağını, bu sayısın giderek artacağını sözlerine ekledi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MCT NOX MTB UCI TEAM, Türkiye’yi Olimpiyatlarda Temsil Edecek
MCT NOX MTB UCI TEAM, Türkiye’yi Olimpiyatlarda Temsil Edecek
Kahramanmaraş Amatör Futbolunda Vefa Örneği
Kahramanmaraş Amatör Futbolunda Vefa Örneği