Meme Kanseri Türkiye’de son 20 yılda 2,5 kat arttı

Meme Kanseri Türkiye’de son 20 yılda 2,5 kat arttı

Türkiye’de görülme sıklığı son 20 yılda 2,5 kat artan meme kanserine karşı kadınları bilinçlendirmeyi hedefleyen MEMEDER, Meme Sağlığı Farkındalık Ayı olan Ekim ayında Pembe Festival’i hayata geçirdi

23 Ekim 2017 - 01:28

Ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseriyle ilgili farkındalığı artırmayı hedefleyen Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER), Çırağan Palace Kempinski İstanbul’un ev sahipliğinde Pembe Festival’i düzenledi.


Meme sağlığıyla ilgili toplumu bilinçlendirmek için MEMEDER’in 10 yıldır aralıksız çalıştığını ifade eden MEMEDER Başkanı Ülkü Büyükgönenç, ‘Meme Sağlığı Farkındalık Ayı’ olan ekim ayında Pembe Festival’i hayata geçirdiklerini belirtti. Büyükgönenç, “Kadınlarımızın meme kanserine karşı farkındalığının artmasını, kanserin bir son olmadığını erken teşhis ile hayatta kalma şansının yüzde 95 olduğunun bilinmesini istiyoruz. Ben meme kanserine erken evrede yakalandım ve bu hastalık benden sadece 6 ayımı aldı şimdi sağlığıma kavuştum. Bu yıl ilk kez düzenlediğimiz Pembe Festival ile daha fazla kadına ulaşarak kendi kendine muayenenin ve erken teşhisin önemini anlatmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


Batı’ya benzedikçe meme kanseri vakaları artıyor

Türkiye’de meme kanserinin kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olduğunu açıklayan MEMEDER Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, Türkiye’de meme kanseri sıklığının son 20 yılda 2,5 kat arttığına dikkat çekti. Prof. Dr. Özmen, meme kanseri vakalarının artmasının nedenini Türkiye’de yaşam tarzının giderek Batı’ya benzemeye başlaması olarak açıkladı. Özmen sözlerine şöyle devam etti: “Batı Türkiye’de kadınlar geç evleniyor, geç doğum yapıyor, az doğum yapıyor ve daha az emziriyor. Anadolu’da kız çocukları 14 yaşında ergenliğe girerken İstanbul’da 10-11 yaşında ergenliğe giriyor. Anadolu’daki kadınlar 45-50 yaşında menopoza girerken İstanbul’daki kadınlar 55 yaşında menopoza giriyor. Tüm bu faktörler maalesef ülkemizde meme kanseri vakalarının artmasına neden oluyor.”


Meme kanserinden korunmak için beden kitle indeksini 20-25 civarında tutmak lazım

Meme kanserinde erken teşhis ile tedavide yüzde 95 başarı sağlandığını açıklayan Prof. Dr. Vahit Özmen, meme kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri şöyle özetledi;

-Her sağlıklı kadın, aylık kendi kendine meme muayenesine 20 yaşından itibaren başlamalı, her ay düzenli yapmalıdır.

-Her sağlıklı kadın 40 yaşından itibaren her yıl klinik meme muayenesi yaptırmalıdır.

-Ailesinde meme kanserli akrabası olanlar ise, risk durumuna özel tarama programına başlamalıdır.

-40 yaşından itibaren doktorunuzun önereceği düzenli aralıklarla mamografi kontrolleri yapılmalıdır (Her sağlıklı kadın için iki yılda bir kez yaptırılmalıdır).

-Aşırı kilodan uzak durmak gerekiyor; bu nedenle beden kitle indeksinin 20-25 civarında olması önemlidir.

-Her gün bir saat egzersiz yapılmalıdır.

-Mevsimindeki sebze ve meyvelerle beslenmelidir.

-Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.


Çırağan Sarayı’ndan anlamlı destek

Çırağan Palace Kempinski İstanbul Genel Müdürü ve Kempinski Residences Türkiye Bölge Direktörü Ralph Radtke, "Bu yıl da meme kanserinde erken tanı ve farkındalık için çok önemli projeler gerçekleştiren MEMEDER ile el ele olmanın sevinci ve gururunu taşıyoruz. Üç yıldır farkındalık ve bağış adına birlikte anlamlı aktivitelere ev sahipliği yaptık. Ekip olarak bu yıl da Pembe Festival’e destek olarak bu sorumluluğun bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Ekim ayı sonuna dek meme kanseri farkındalığına destek olmak adına otel içinde birçok bilgilendirme yapacağız ve otelimizde konaklayan misafirlerimizin MEMEDER’e bağış yapmasını teşvik edeceğiz” dedi. Radtke, Çırağan Palace Kempinski İstanbul’un Tülin Şahin ile ortak projesi olan ve her sezon yenilenen Tuliss pastasının bu ay meme kanserine dikkat çekmek üzere pembe kurdele ile tasarlandığını ve Ekim ayı boyunca tüm gelirinin MEMEDER’e bağışlanacağını söyledi.


Önce hastalar

Roche Türkiye Genel Müdürü Adriano Treve ise konuyla ilgili “Roche’ta her zaman geleceğin henüz karşılanmamış sağlık ihtiyaçlarına odaklanmayı ve “Önce Hastalar” anlayışımız ile hareket etmeyi kendimize vizyon belirledik. Hastaların sesi olan, onların ihtiyaçlarına yönelik çalışan sivil toplum kuruluşları ve özellikle hasta dernekleri, bizim en önemli iş ortaklarımız arasında yer alıyor. Bu sebeple daha fazla kadında meme kanseri farkındalığı yaratmak ve bunu “Pembe Festival” gibi bir güçlü projede, paydaşlarımızla el ele hayata geçirmek bizim için çok heyecan verici. Meme kanseriyle mücadelede tüm kadınların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x