Mevsimsel alerjik rinite dikkat
Reklam

Mevsimsel alerjik rinite dikkat

Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Karakaş, baharın gelmesiyle artık gösteren alerjik rinit’in özellikle çayır ve ağaç polenleri gibi duyarlı olunan alerjenlerin havada bulunduğu dönemlerde semptomlar oluşturan bir hastalık olduğunu söyledi.

22 Mart 2018 - 02:34

Burunda akıntı, tıkanıklık, kaşıntı veya hapşırık alerjik rinitin bulgularından olduğunu dile getiren Opr. Dr. Karakaş hastalığın belirti ve tedavi yöntemlerini anlatarak Alerjisi olan vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Hastalığın tüm yönlerini Bugün Gazetesine anlatan Necip Fazıl Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Karakaş vatandaşlara şu uyarılarda bulundu;

Mevsimsel Alerjik Rinit Nedir ve Belirtileri Nelerdir:

“Alerjik rinit geleneksel olarak mevsimsel (bahar aylarında) ve perennial (yıl boyu) olmak üzere iki gruptan oluşmaktadır. Mevsimsel alerjik rinit; kişilerde bahar aylarında özellikle çayır ve ağaç polenleri gibi duyarlı olunan alerjenlerin havada bulunduğu dönemlerde semptomlar oluşturan bir hastalıktır. Perennial alerjik rinit hastalarında şikâyetler tüm yıl boyunca devam eder.

  Burunda akıntı, tıkanıklık, kaşıntı ve/veya hapşırık alerjik rinitin esas bulgularıdır. Bununla birlikte hastalarda gözde sulanma ve kaşıntı, uyku ve konsantrasyon bozukluğu, post nazal akıntı, öksürük, sık boğaz temizleme, baş ağrısı, halsizlik ve koku kaybı gibi şikayetlerde görülebilir. 

Mevsimsel Alerjik Rinit Tanısı Nasıl Konulur:

 Alerjik rinit tanısı koymada genellikle öykü ve fizik inceleme yeterlidir. Hastanın öyküsünde ana semptomlar olan hapşırık, burun akıntısı, kaşıntı ve burun tıkanıklığı bulunması, bu semptomların özellikle bahar aylarında olması diğer dönemlerde kişinin sağlıklı olması bizi mevsimsel alerjik rinit tanısına yaklaştırır.

  Fizik muayenede hastalarda konkalar(burun etleri) ödemli, soluk, morumsu olarak izlenir. Her iki burun boşluğunda seröz akıntı mevcuttur. Hastalığın tedaviye dirençli olduğu durumlarda veya alerjik patogenezden şüpheye düşüldüğünde tanıyı desteklemek için cilt testleri, nazal provokasyon testleri, laboratuvar testleri ve nazal yayma gibi ileri testler yapılabilir.

Mevsimsel Alerjik Rinit Tedavisi:

  Alerjenden korunmak tedavinin ilk ve en önemli basamağını oluşturmaktadır. Mevsimsel alerjik  rinit hastalarına polenlerin havada yoğun olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında kapalı ortamda kalmak, araba camlarını kapalı tutmak, geceleri duş yapmak, gözlük kullanmak ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamak önerilmektedir.

  Bununla birlikte, korunma yöntemleri çoğu vakada yetersiz kalmaktadır. Özellikle havadaki polenlerden korunmak oldukça güçtür. Bu nedenle korunmanın yetersiz kaldığı durumlarda ilaç tedavisi gerekmektedir. Tedavi hastanın semptomlarının şiddetine göre kişiye özel düzenlenir. Tuzlu su ile burun yıkama, kortizonlu burun spreyleri, ağızdan alınan antihistaminik tabletler tedavide genellikle etkili olmaktadır. Bu hastalarda mevsim öncesi tedavi başlanması ile semptomlar önlenebilir ya da mevsimi daha hafif şikâyetler ile geçirmesi sağlanabilir.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım
Müzikte Buluşalım, Engelleri Aşalım